Prorectorul-sluga, devenit din nou rector, presteaza pentru candidatura lui Ciumas

Tradarea lui Bartolomeu Anania, angajarea urmaritilor penali in cadrul Facultatii de Istorie, slugarnicia fata de Marga si o neglijenta chiar fata de propriile lansari de carte sunt doar câteva dintre lucrurile care i se pot reprosa noului „ordonator de credite” din Universitatea Babes-Bolyai, rectorul Nicolae Bocsan. Prorectorul-sluga este una dintre persoanele care va milita pentru candidaturile lui Ciumas, dupa cum arata ordinul stapanului sau, Andrei Marga.

Tradarea lui Anania

Desi facea parte activ din fundatia fostului Mitropolit al Ardealului, Bartolomeu Anania, si a fost tot timpul un apropiat al acestuia si al bisericii, Nicolae Bocsan a reusit sa nu ii indeplineasca testamentul fostului sau prieten. Bartolomeu isi dorea o mitropolie unita a Ardealului, iar acest lucru s-a distrus odata cu ruperea Arhiepiscopiei Sibiului si Arhiepiscopiei Oradiei din cea a Ardealului, respectiv mutandu-se la Sibiu. Chiar in ultimele clipe ale vietii sale, Anania i-ar fi cerut lui Bocsan sa tina unita aceasta mitropolie, fapt care nu a fost suficient de important pentru Nicolae Bocsan, conform unor surse din apropierea acestuia.
Desigur, dragostea fata de forta si putere l-au atras pe Bocsan alaturi de Andrei Marga si respectiv de apropriatul acestuia, Patriarhul Daniel, cel care a „girat” ruperea Mitropoliei Ardealului. Cu o foarte mare usurinta s-a implinit scenariul parca desprins dintr-un film „Tradarea lui Bartolomeu”, in care si de aceasta data Nicolae Bocsan avea un rol secundar. Rectorul-sluga a ales din nou sa fie alaturi de cei in putere inca de anul trecut, când s-a apropriat fata de patriarhul Daniel, chiar daca numai prin faptul ca ii tinea lumanarea lui Marga la evenimentele acestuia. Mai mult decât atât, Bocsan nu a participat la lansarea propriei carti pentru a putea sa ii tina „spatele” lui Marga in momentul in care acesta primeste „Crucea Patriarhala.”

Andrei Marga trebuia sa isi prezinte anul trecut cartea „Riflessioni italiane”. Scuza acestuia pentru neparticiparea la eveniment este aceea ca a primit titlul „Crucea Patriarhala”. In acest timp, Alberto Castaldini a prezentat timp de aproximativ 30 de minute cartea lui Marga. Alberto Castaldini a venit special din Italia pentru a prezenta cartea fostului rector al UBB, insa acesta nu a avut bunul simt sa il acompanieze la propriul eveniment. Nici prorectorul Nicolae Bocsan nu  a participat la acel eveniment, desi si el era pe lista persoanelor care trebuiau sa isi sustina si prezenta propria carte. Bocsan declara la acea vreme pentru „Gazeta de Cluj”, in fuga, ca a participat la evenimentul de decernare a unei decoratii, respectiv „Crucea Patriarhala”, decernata fostului rector Andrei Marga.

Vesnica…slujire

Un alt lucru care ii arata adevaratul caracter al celui poreclit „Nae” Bocsan este faptul ca acesta a stat toata viata sa in spatele lui Andrei Marga. Este prea cunoscuta situatia din perioada 2004-2008 când Bocsan i-a permis lui Andrei Marga sa traga „frâiele” universitatii din umbra si a condus rectoratul doar cu numele. Atunci, Bocsan nu avea niciun cuvânt de spus in interiorul universitatii, dar acest lucru nu l-a deranjat deloc. Faptul ca asa-zisii universitari au tacut si au inghitit acest lucru si i-au permis lui Bocsan sa ii cedeze conducerea unitatii de invatamânt superior celui care era la vremea respectiva Andrei Marga, ii face pe acestia complici la situatia in care a ajuns universitatea astazi.
Daca Andrei Marga a condus universitatea timp de 20 de ani in felul sau propriu se poate observa ca mediul universitar din subordinea acestuia ii permite sa isi impuna un succesor. Primul lucru care arata acest lucru este faptul ca Nicolae Bocsan este numit rector interimar, persoana care se stie prea bine ca i-a permis totul lui Marga. Urmatoarea situatie este ca acesta incearca sa isi impuna un rector care sa il urmeze, nominalizând-o pe Cristina Ciumas cu fiecare ocazie cu care apare in public.

"Din pacate din cauza legislatiei si interventiei neasteptate, nedorite a unor forte dintre candidatii care stiu universitatea, care au capacitatea de a o conduce, au fost scosi din discutie câtiva dintre cei mai imoprtanti candidati. O spun foarte direct, cinci oameni cunosc bine universitatea si puteau exercita rolul de rector, cu competenta – Vasile Cristea – directorul Gradinii Botanice, decanul FSEGA Dumitru Matis, prorectorii Pompei Cocean si Cristina Ciumas si profesorul Vasile Puscas. Din motive pe care nu le comentez, au fost sfatuiti sa se dea la o parte, ceea ce nu e acceptabil", declara Andrei Marga.

Pierderea cladirii MNIT

Nicolae Bocsan a fost cel care a tradat Universitatea Babes-Bolyai pentru o mana de arginti cand a venit vorba si de Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, conform unor surse din interiorul universitatii. Astfel, anumite prietenii personale si relatii apropiate l-au facut pe Nicolae Bocsan sa cedeze in numele Universitatii cladirea in care isi desfasoara activitatea asa-zisul Muzeu National de Istorie a Transilvaniei. Suntem curiosi daca Directia Nationala Anticoruptie(DNA) Serviciul Teritorial Cluj a primit informatii in ceea ce priveste acest transfer al bunului public de la o institutie a statului la alta si in ce considerente s-a facut. Mai mult decat atat, planul de la semnarea contractului nu s-a respectat pe modelul „socoteala de acasa nu da cu cea din târg.” Daca oficialii MNIT trebuiau sa aiba grija de restaurarea cladirii, garantand accesul la fondurile Ministerului Culturii pentru a derula aceste reabilitari, cladirea nu este in stare de functionare nici pâna in ziua de astazi.

Cladirea Muzeului National de Istorie de pe strada Daicoviciu a fost pentru o perioada indelungata un termen de disputa dintre oficialii Universitatii Babes-Bolyai, care au revendicat in instanta imobilul, si reprezentantii Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, care i-au dat afara din cladire. Pe vremea cand la carma institutiei de cultura era sefa Viorica Crisan a inceput o cearta care s-a stins numai dupa schimbarea conducerii. Universitatea va avea doua sali, muzeul restul, iar Ministerul Culturii va plati finantarea pentru restaurarea cladirii, suna initial. Pactul trebuia sa fie irevocabil.

Cladirea Muzeul National de Istorie a Transilvaniei este in momentul de fata restaurat de o perioada indelungata de timp. Firma care se ocupa de aceasta lucrare este Artex, despre care Gazeta de Cluj v-a prezentat in repetate randuri ca este urmarita de catre Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice. Oficialii Muzeului de Istorie au declarat anterior ca au cerut companiei sa ofere explicatii pentru ce s-au primit milioane de euro pana in prezent. Problema principala era pana in prezent faptul ca lucrarile nu puteau continua pana cand situatia juridica a cladirii era clarificata. Daca fosta conducere a muzeului, Viorica Crisan, a pus “paie” pe foc si a pus presiune asupra universitatii, Ioan Piso a linistit apele cu oficialii Universitatii.
   
Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.