Înainte și imediat după 1989, Clujul era controlat de diferite personalități. Fie că vorbim de politicieni, oameni de afaceri, polițiști sau directori de regii clujene ori bănci, ei dețineau puterea. Însă, anii au trecut, iar actorii s-au schimbat. Gazeta de Cluj își propune să vă prezinte o serie de dezvăluiri prin care să vă arătăm ce s-a întâmplat cu marile personalități ale vieții publice clujene și unde au ajuns azi după aproape 30 de ani de la Revoluție, iar azi vom vorbi despre protagoniștii afacerii Banca Dacia Felix, a doua banca privată înființată în România în martie 1991 la Cluj-Napoca.
Credite fără garanții. Și fără anchete penale
În martie 1991, la Cluj Napoca, apărea Banca Dacia Felix. Cum nu exista o lege bancară, ambele fuseseră înfiinţate ca societăţi comerciale pe acţiuni şi nu aveau girul Băncii Centrale. Numele lui Mircea Horia Hossu şi Sever Mureşan sunt strâns legate de devalizarea Băncii Dacia Felix, unul dintre primele tunuri date în România după anii ’90.
Ancheta penală declanșată la începutul anului 1997 a scos la iveală faptul că, lucrând în tandem între 1993 și 1995, Sever Mureșan, care era și membru în Consiliul de Administrație, împreună cu prim-vicepreședintele Horia Mircea Hossu au ușurat BDF cu peste 160 de milioane de dolari. În 1997, Parchetul General a dispus arestarea lui Mureșan și a lui Hossu.
După doar câteva luni, ambii au fost puși în libertate. La încheierea anchetei, dosarul BDF a fost preluat de Tribunalul Cluj. Apoi a fost strămutat la Suceava. În 1999, Curtea Constituțională de la Geneva l-a condamnat pe Mureșan la trei ani și jumătate de închisoare pentru niște alte „inginerii financiare” internaționale legate de banii „evaporați” de la BDF, iar elvețienii l-au arestat pe Mureșan la Budapesta și l-au trimis în țară, să-și execute aici pedeapsa. Indiferenți la performanța elvețienilor, magistrații suceveni l-au pus pe Mureșan în libertate după mai puțin de o lună de arest preventiv.
În anii următori, procesul s-a tot strămutat de la o instanță la alta. Până la urmă, în mai 2003, Judecătoria din Constanța a decis achitarea lui Mureșan și Hossu. După Judecătoria Constanța și Tribunalul Constanța l-a achitat pe Sever Mureșan de devalizarea băncii.
Tot justiția a făcut ca nici din cele peste 160 de milioane de dolari de la Dacia Felix să nu se mai recupereze mare lucru.
De menţionat faptul că Sever Mureşan a fost vizitat de fostul preşedinte al SUA, George Bush, în 1995, când omul de afaceri era mai puternic decât oricând. Mureşan avea în acel an cel mai puternic grup financiar din România. “Dansul” cu justiţia a început când un partener de afaceri de-al său, bancherul elveţian Rolf Gehrig, judecat pentru pedofilie în România, l-a turnat la poliţie pentru ceea ce se întâmpla la Dacia Felix. Ulterior, “turnătorul” l-a acuzat pe Mureşan că ar fi încercat să îl asasineze. Pentru toate aceste fapte, a fost găsit nevinovat şi achitat de instanţele româneşti.
La finalul anilor ’90, Daniel Morar era procuror la Parchetul Tribunalului Cluj. I-a fost repartizat unul dintre dosarele Dacia Felix.
„Nu reuşeam să instrumentăm vreun dosar legat de Banca Dacia Felix pentru simplul motiv că orice anchetă pe care procurorii voiau să o înceapă era lovită de refuzul băncii de a trimite documentele. Era extrem de puternică, cel puţin în mediul clujean şi, aparent, se bucura de o protecţie teribilă, din moment ce procurorii nu reuşeau să ridice documentele necesare. Un om de afaceri din Cluj solicitase un credit de aproximativ 225 de milioane de lei, echivalent era undeva la 250.000 de dolari la acea dată, solicitase un credit băncii, iar banca, prin Hossu, aşa s-a stabilit până la urmă, aşa a reţinut şi judecătorul, a fost de acord cu acordarea acestui credit către firma omului de afaceri, cu condiţia de a da mită suma de echivalent 25.000 de dolari, adică era acel celebru 10%”, declară Daniel Morar, fost procuror-şef DNA.
Într-unul dintre dosarele cercetate de către procurori, Mircea Horia Hossu era anchetat cu privire la faptul că a luat mită peste 20 de milioane de lei vechi (aproximativ 27.000 de dolari la cursul valutar din acea perioadă) pentru a acorda un împrumut fără garanție în valoare de 225 de milioane de lei vechi unei societăți. În anul 2000 el a fost trimis în judecată, dar dosarul a fost strămutat de la Tribunalul Cluj la Tribunalul București. În 12 noiembrie 2003 el a fost condamnat la zece ani de închisoare, iar în 7 august 2004 a fost dat în urmarire internațională, după ce informațiile arătau că a fugit din țară. Abia în iulie 2007 acesta a fost prins de către autoritățile franceze, în Dijon, iar în 2008 a fost extrădat, de atunci ispășindu-și pedeapsa la Penitenciarul Rahova, apoi transferat la Penitenciarul Gherla. În iunie 2012, Tribunalul Cluj i-a admis lui Hossu cererea de liberarea condiționată și a dispus punerea de îndată în libertate a condamnatului, după ce acesta le-a cerut judecătorilor să îi fie întreruptă pedeapsa de zece ani de închisoare din cauza unor probleme de sănătate ale soţiei şi tatălui său, dar şi pentru a-şi ajuta fiul să scape de la faliment firma pe care acesta o administrează. Hossu a susţinut, de asemenea, că are nevoie de îngrijire medicală specială care nu se poate acorda în penitenciar.
Sever Mureșan s-a săturat!
În prezent, Sever Mureşan s-a retras din afacerile din România, unele surse spun că și-a pierdut urma în străinătate. În schimb, fiul său Adrien Stephane Mureșan este administrator al societății ST. GEORGE & THE DRAGON SRL, înființată în 2013 în București, ce are ca și obiect de activitate ”restaurante”. Acționarii firmei împreună cu Mureșan sunt Yugo Neumorni (manager departament IT&C la SPEEH Hidroelectrica), Mihai Călin Rangu (director în ASF) și Doru Dragomir. Fosta soție a lui Sever Mureșan, franțuzoaica Catherine Rat conduce și ea o firmă în România – SC Bucharest Motorland SRL. Deși înființată în 2011, nu deținem date despre activitatea financiară a firmei. Doar în anul 2017, societatea a declarat o cifră de afaceri de 0 lei, profit negativ și datorii de aproape 350.000 lei.
De menționat este faptul că anul trecut, fiului lui Sever Mureșan a protestat timp de 10 ore pe o macara în București. Stephane Mureșan se afla la o înălțime de circa 20 de metri, spunând că nu se va arunca, ci doar dorea să tragă un semnal de alarmă. Acesta susținea că a făcut mai multe lucrări de construcție în cartierul Militari, dar nu a fost plătit de contractorul său.
Familia Hossu, zeci de afaceri
În schimb, Mircea Hossu, coparticipant cu Sever Mureşan al tunul financiar, pare un om de afaceri prosper. După ce a fost acționar la Bank Leumi, instituţia care a preluat rămăşiţele Băncii Dacia Felix pe care a condus-o în anii ‘90 și la Vitrina Advertising, alături de Mihaela Rus, în prezent Mircea Hossu apare ca și asociat în două firme, ambele înființate în 1994 și având același sediu social. Mama Center SRL este administrată de Ilie Turcu, asociați fiind Mircea Hossu împreună cu soția, Maria Gabriella Hossu. Societatea are ca și obiect de activitate ”intermedieri în comerțul cu materii prime agricole, animale vii, materii prime textile și cu semifabricate” și are sediul în Cluj-Napoca, într-un apartament de pe strada Horea nr. 10. Interesant este faptul că din 2003 până în 2017, firma a declarat o cifră de afaceri de 0 lei, profit negativ și datorii ce ajung la 66.500 lei. Cealaltă firmă în care Mircea Hossu este asociat, împreună cu soția sa este SC Mama Consult EC TEH SRL, administrator fiind fiul acestora, Horea Andrei Hossu. Societatea se ocupă de ”închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate” și de ”activități de consultanță pentru afaceri și management”.Anul trecut, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 35.000 lei și un profit de 24.500 lei. Familia Hossu mai deține AAM Service SRL, firmă ce are ca și obiect de activitate ”fabricarea utilajelor pentru prelucrarea produselor alimentare, băuturilor și tutunului”. Societatea este condusă de Maria Gabriella Hossu, asociați fiind copii familiei Hossu: Andrei Hossu și Gabriela Sorana Dragoste. În 2017, firma a înregistrat un profit de aproape 2.000.000 lei, societatea având 41 de angajați, ceea ce indică că este un business de succes. O altă firmă în care soția lui Hossu este asociat este HBSC SRL, administrator fiind Traian Ciprian Dragoste, soțul fiicei familiei Hossu. Societatea se ocupă de ”închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”. Anul trecut a avut o cifră de afaceri de aproximativ 40.000 lei și un profit de 18.200 lei. O altă firmă specializată în imobiliare este și GSD SRL, societate condusă de Maria Gabriella Hossu.
Horea Andrei Hossu mai este asociat în cinci firme: TES GROUP SRL (0 lei cifră de afaceri profit negativ), IDS CONSULT SRL (0 cifră de afaceri din 2011, profit negativ), GLOBAL SERVICES GROUP SRL( 0 lei cifră de afaceri și profit negativ din 2007 până în 2017), GALA KIDS ENETERTAINMENT SRL (înființată în 2017) și AAM DISTRIBUTION GROUP SRL cu sediul în Florești (0 lei cifră de afaceri în ultimii 13, profit negativ și datorii de peste 450.000 lei).
De asemenea, Cuplul Dragoste, fiica familiei Hossu împreună cu soțul ei dețin societatea Algo Entertainment SRL sau cunoscut sub numele de ”Totto Spce”, spațiul de joacă pentru copii din Iulius Mall Cluj-Napoca.
Hossu, legături cu „the most wanted” infractor român
Gabriella Maria Hossu a postat pe Facebook o poză în care apare ea, soțul ei Mircea Hossu și cei trei nepoți ai lor. Unul dintre comentarii îi aparține constănțeanului Leonida Teohari care figura pe lista celor mai căutați infractori a Poliției Române.
”Horică, ai umplut piscina cu nepoți… Bravo și multă sănătate la toți… Gabi tu nu te-ai schimbat, tot frumoasă. Trimite-mi email-ul vostru. Puiu”, le scrie Leo Teohari, familiei Hossu.
Răspunsul Gabriellei nu a încetat să apară: ”Super surpriză! Pozele sunt mai vechi, noi îmbătrânim, fericirea e că nepoții sunt deștepți și frumoși. E-mailul nostru e: mhhossu@yahoo.com. Așteptăm cu drag vești, sănătate și bucurii la toți”,
Amintim că Leonida Teohari este primul mare escros post-decembrist dovedit și condamnat. Potrivit IGPR, Leonida Teohari ”în perioada 1990-1994, în calitate de acționar la SC Darianne International of Romania SRL, a indus în eroare băncile Dacia Felix SA Cluj-Napoca și Credit Bank București, generând un prejudiciu de 27,6 milioane de dolari americani și 25,5 milioane mărci germane”. În 1998, Leonida Teohari a fost condamnat la patru ani de închisoare, fiind găsit vinovat de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în dauna a două bănci.
Cu câţi bani s-a înfiinţat Banca Dacia Felix ? Care au fost membrii fondatori şi de unde au provenit banii cu care s-a înfiinţat Banca Dacia Felix ?
Este foarte bine că ne reamintiţi aceste fapte mult mediatizate în presa română. Vă rog să puneţi accent pe elementele mai puţin cunoscute, cum ar fi provenienţa banilor cu care s-a înfiinţat Banca Dacia Felix. În acest sens vă recomand să citiţi articole din anii 1990 din România Liberă. Se va vedea astfel cum la bani furaţi trag hoţii, care tratează afacerile în conformitate cu provenienţa banilor furaţi. Puneţi în evidenţă penali, dar în realitate au existat persoane la fel de vinovate, sau poate chiar mai vinovate decât cele prezentate şi care nu au fost pedepsite, datorită rolului lor politic avut în protejarea de la nivel înalt a afacerilor Băncii. Este suficient să reamintesc în acest sens de Mihai Tălpeanu şi Adrian Moţiu, iar mai sus de aceştia sunt cei mai mari vinovaţi. Fără această Bancă Dacia Felix, în opinia mea, nu cred că ar fi existat PDSR !
Asta e, mai stiti magazinele Flip?? Aia au luat creditul fara garantii si nu au mai restituit nici un ban bancii.
A fost ca in vestul salbatic, Dacia felix, Bancorex, Caritas, FNI. Multe din scursurile societatii au devenit in acea perioada, mari oameni de afaceri, au facut cel mult 2-3 ani de parnaie si acum se bucura de banii. La fel si cu Udrea, Bica, Videanu. Co-partasi la aceste furturi, sunt: SRI, JUstitia romana in totalitatea ei, politicienii…fara ei nu se putea.