Peste 100 de locuitori din Cluj-Napoca au protestat în centrul orașului față de prețul foarte mare al chiriilor și de evacuările forțate. Protestul a avut loc marți cu ocazia zilei de 17 decembrie, atunci când 350 de oameni au fost „aruncați” de Primărie la Pata-Rât, în urmă cu 9 ani, tot în această zi. Prețurile chiriilor sunt în creștere progresivă de 5 ani iar actualmente o chirie reprezintă aproximativ 70% din salariul mediu al clujenilor.

Protestul la care au participat peste 100 de clujeni a început pe Bulevardul Eroilor, în 17 decembrie și apoi s-a concluzionat cu un mars prin centrul orasului, unde protestatarii au scandat sloganul”Da Doamne să dispară piatța imobiliară”. Printre celelalte mesaje transmise de către participanții care s-au adunat în centrul orașului, pentru a-și manifesta nemulțumirea, se află și următoarele: „Case decente”,”Solidaritate între evacuați și chiriași”,”Case pentru oameni, nu pentru profit”, „Cluj fără rasism”, „Oraș universitar, îți lasă un gust amar”, „Vrem să fim mutați în oraș”, „Opriți evacuarile forțate”, „Dă Doamne să dispară piața imobiliară”și”Orașul este al tuturor, locuirea este un drept, nu un privilegiu”.

Organizatorii „evenimentului” au transmis presei locale motivul pentru care acest protest a avut loc în ziua de marți și scopul lui: „17 decembrie este Ziua Împotriva Evacuărilor, astfel că a venit timpul ca, împreună, evacuați și chiriași, să ne cerem drepturile în Cluj-Napoca, orașul chiriilor nebune. Trebuie să ne arătăm solidari împotriva chiriilor prea mari. De asemenea, comemorăm și 9 ani de la mutarea forțată a 350 persoane de etnie rroma de pe strada Coastei în proximitatea rampelor de deșeuri ale municipiului Cluj-Napoca”.


Prețurile piperate ale chiriilor din Cluj 

Municipiul Cluj-Napoca a devenit o zonă universitară, culturală și profesională tot mai căutată de tineri în ultimii ani. Anual vin mii de studenți datorită ofertelor diversificate puse la dispoziție de către Universitățile clujene. Totodată oportunitățile de dezvoltare sunt destul de numeroase iar pe planurile cultural, sportiv dar și social, agenda evenimentelor este tot mai diversificată. Prin urmare, această „capitală a Transilvaniei” devine tot mai populată pe zi ce trece, motiv pentru care chiriile tot urcă de la lună la lună.

Piața imobiliară din Cluj-Napoca rămâne una dintre cele mai scumpe din Europa și cea mai piperată din România. Cel mai mare centru universitar și cultural din România, are și prețurile cele mai mari de închirere. În luna septembrie a anului acesta, prețul pentru o garsonieră ajungea lunar la aproximativ 260 de euro, față de 250 de euro în 2018, 220 de euro în 2017 și 203 euro în 2012 potrivit datelor de pe site-urile de specialitate. În ceea ce privește închirierea unui apartament cu două camere în Cluj, prețul lunar mediu anul acesta este de 390 de euro, destul de ridicat comparativ cu anul 2018 când prețul era 370 de euro, în 2017 era 311 euro iar în 2012, 290 de euro. În schimb, în București, o garsonieră ajunge la 230 de euro iar un apartament cu două camere poate fi închiriat cu 350 de euro pe lună, iar un apartament cu trei camere în capitală poate fi închiriat cu 400 de euro.

Deputatul independent Adrian Dohotaru, a declarat pentru presa locală: „De ce refuzăm? Pentru că gândim în termeni de piață imobiliară, nu de drept la locuire. Piața e un principiu competitiv, care are câștigători și pierzători. În numele pieței, vorbesc câștigătorii, nu pierzătorii, cărora li se cere să se adapteze și vina li se transmite lor. Sunt văzuți ca indivizi slabi, leneși și necompetitivi, în această luptă pentru supraviețuire, care așteaptă «pomeni» de la stat”.

„Chiar zilele astea m-am întâlnit cu o familie, cu trei copii mici, care au fost evacuați noaptea, în prag de iarnă, pentru că nu mai aveau bani să își plătească chiria. I-am ajutat să își depună dosarul pentru subvenție de chirie, cred că vor răzbi. Dar ca ei sunt zeci de mii de persoane, sute de mii chiar, care nu vor primi sprijin.” a mai afirmat deputatul independent Adrian Dohotaru, pentru presa locală clujeană.

Ce își doresc protestatarii

O soluție care ar putea fi propusă pentru stoparea creșterii prețurilor chiriilor din Cluj-Napoca, este înghețarea acestora printr-o decizie a Consiliului Local, după modelul practicat în Berlin și Barcelona, sau supraimpozitarea proprietarilor și a dezvoltatorilor imobiliari care închiriază mai multe apartamente.

Acest marșul pentru drepturile chiriașilor și împotriva Evacuărilor s-a desfașurat pe traseul Bulevardul Eroilor, Piata AvramIancu, Bulevardul 21 Decembrie, Prefectura Cluj, Piața Unirii, strada Memorandumului și strada Moților. În fața Primăriei Municipiului Cluj-Napoca a avut loc lansarea „Caramida. Ziarul dreptatii locative”, iar cei prezenți au interpretat „Colinda solidaritatii”. Totodată au fost transmise mesaje și către primarul Emil Boc care spuneau „Boc, pune casele la loc” sau „Locuințe sociale, nu afaceri imobiliare”.

Clujul în topul cele mai scumpe chirii din Europa

Clujul se află în topul celor zece cele mai scumpe chirii din Europa și se află chiar pe o poziție destul de înaltă, luând în considerare salariul mediu al țării. Pe locul unu al topului se află Munchen, Germania cu 1.430 euro pe lună; Pe locul doi se situează Milano, Italia care are un preț mediu de închierere de 1255 de euro pe lună; Locul trei este ocupat de Barcelona, Spania care are un preț mediu de 1028 de euro pe lună; Pe locul patru este Lyon, Franța cu 853 euro pe lună; Pe locul 5 se află Porto, Portugalia cu 711 euro pe lună iar pe locul 6 se siutează și capitala noastră a Transilvaniei, Cluj-Napoca care are un preț mediu de închiriere de 423 de euro pe lună. Cluj-Napoca este urmat de: Thessaloniki, Grecia cu 359 euro pe lună; Debrecen, Ungaria cu 312 euro pe lună; Istanbul, Turcia cu 312 euro pe lună și Varna, Bulgaria cu 267 euro pe lună.

De ce au crescut prețurile chiriilor în Cluj

Prețurile au crescut cu aproximativ 20-30 % în ultimii 3 ani, deoarece Clujul a devenit ca un magnet pentru toate județele din jur. Informațiile referitoare la prețul chiriilor, la zona în care sunt situate acestea și la mijloacele de transport în comun din apropierea lor sunt esențiale mai ales pentru cei care vin din afara orașului.

Salariu mediu în Cluj-Napoca este de 545 de euro pe lună. După calculele făcute de specialiștii din domeniu, costul unei chirii într-un apartament în Cluj-napoca reprezintă 78% din veniturile lunare. Prin urmare oamenii dau pe chirie mai mult de jumătate din banii pe care îi câştigă.Alexandru Dragoste, un analist imobiliar a oferit o explicație pentru cauza care a dus la creșterea prețurilor: „ Clujul a devenit un pol de atracţie pentru mulţi dintre tineri. Calitatea vieţii s-a îmbunătăţit în ultimii ani, salariile au crescut, sunt tot mai multe companii IT care îşi deschid sediul la Cluj.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.