Duminică, 17 decembrie, de la ora 16:00, vis-a-vis de Prefectura Județului Cluj va avea loc un protest care comemorează evacuarea din 17 decembrie 2010 a peste 300 de persoane de etnie romă de pe strada Coastei din Cartierul Mărăști și mutarea lor forțată în preajma rampelor de deșeuri din Pata Rât. Mișcarea locativă din Cluj, Căși sociale ACUM!, a crescut din revolta împotriva acelei evacuări.

„Deoarece asta s-a întâmplat acum 13 ani, azi chemăm toți clujenii să spună ce au pierdut în orașul lor în ultimii 13 ani, ce vor să comemoreze. Dar nu ne oprim aici! În ultimii 13 ani, Căși sociale ACUM! a oferit multe exemple cum să politizăm experiențele personale ale crizei locuirii și a susținut solidarizarea politică între diverse categorii sociale în vederea mobilizării acestora pentru revendicări comune. În această perioadă, în oraș și zona sa metropolitană procentul celor care stau în chirie a crescut la 40%. Revendicarea chiriilor ieftine sau la privat a devenit o preocupare comună pentru mulți”, se arată în mesajul transmis de organizatorii protestului.

De asemenea, clujenii sunt chemați în stradă pentru a protesta împotriva modului în care orașul lor este administrat de către autoritățile locale și exploatat de sectorul privat în diverse domenii ale vieții, de la locul de muncă prin locuire la petrecerea timpului liber.

Cei care conduc acum Clujul, de la primărie la corporații și înapoi, ne spun să fim mulțumiți de orașul nostru, și, dacă nu ne place sau nu putem plăti cât costă, să plecăm de aici. Dar în loc să plecăm, mai bine SĂ NE LUĂM ORAȘUL ÎNAPOI.

Care sunt revendicările:
1) 50% din fondul total de locuințe să fie locuințe sociale publice cu chirii accesibile.
2) 25% din apartamentele create de dezvoltatori în noile ansambluri imobiliare să fie transferate în proprietate publică
3) 10% din veniturile chiriașilor să fie plafonul maxim al chiriei și în sectorul privat:

Revendicăm un oraș liber de influența corporațiilor:
4) Orașul universitar să funcționeze în favoarea studenților.
5) Urbanismul să își redobândească rolul public.
6) Regenerarea urbană să nu ducă la creșterea prețurilor pe piața imobiliară.
7) Artiștii, activiștii sociali, organizațiile non-profit să beneficieze de spații gratuite
8. Primăria să nu susțină organizatorii de festivaluri orientate către profit.
9) Pata Rât să nu mai existe ca zonă rezidențială în mediu toxic până în 2030.
10) Să se asigure dreptul universal la apă și reglementarea prețului la energie.
11) Să se prevină evacuările forțate și de urgență să se asigure locuințe persoanelor fără adăpost

Citește și: Polițist clujean găsit cu o avere nejustificată de peste 30.000 euro EXCLUSIV

10 COMENTARII

  1. Ideea este foarte bună! Ar trebui Ţara să ne-o luăm înapoi. Păcat că a fost legat acest protest de evacuarea celor 300 de cetăţeni care ocupau ilegal un teren pe str.Coastei şi care nu le aparţinea.

  2. In țările vestice majoritatea cetățenilor stau in chirie, statul fiind unul din principalii deținători/constructori de apartamente. Uni cetățeni care au ajuns la ciolan în perioada jafului din capitalismul postdecembrist mioritic simt nevoia sa de-a lecții. PIBul national e mai mare acum fata de 89 cu doar 1.9 la sută ținând cont de inflație. Dpdv economic era mai bine înainte în dictatura comunistă. Dictatura comunistă a fost peste dictatura carlista și peste dictatura postdecembrista dpdv economic și social. Vezi rata de analfabetism care e in creștere după 89.

  3. Astia au luat-o rau pe ulei! Furati curent! Unde in maicutele voastre azi vazut asta? Nici in China comunista! Si Boc? A cheltuit o caruta de bani sa evacueze Coastei in loc sa dea cu napalm!

  4. Cum sa vina cineva sa îmi spună cât să iei chirie ,10 %,eu plătesc rate la apartament și impozite doar 10 %? Ce ați băut mai dragi inițiatori de protest .

  5. si care e problema ta? te-ai ghiftuit in ultimii 30 de ani de hotie nationala? comunism inseamna renuntare la materialism, prefer oricand comunismul in locul satanicului capitalism, in plus tara e a poporului nu a securitatii

  6. Cam aiurea cerintele, unele se bat cap in cap.
    Pct. 1: cum se ajunge la 50%? Sa construiasca primaria inca o data cat este in prezent? Ma indoiesc ca are unde. Sa confiste locuinte existente? Suna a ceva ce am mai avut in trecut.
    Pct. 2: doar asa vor creste si mai mult pretul la restul de 75% de apartamente.
    Pct. 3: daca va mai da cineva in chirie, cat drept are sa ceara informatii referitor la veniturile chiriasilor? Sau in cazul studentilor care venit ar fi luat in calcul?
    Pct. 4: nu functioneaza deja? Au universitati unde sa invete si locuri unde sa se distreze (inclusiv evenimentele nedorite de la pct. 8)
    Pct. 5: nu-mi dau seama ce se doreste
    Pct. 6: regulile economiei de piata. Ce se doreste am avut pana acum 30 si ceva de ani.
    Pct. 8: ar insemna declinul. Organizatorii s-ar muta rapid in orase care ii sustin. Plus ca multi beneficiari sunt chiar studentii de la pct. 4.
    Pct.10: ma indoiesc ca pentru energie se poate interveni la nivel local. Poate pentru apa, dar nu mi se pare ca e nevoie de interventie aici.

    Singurele puncte care ar acea sens sunt 7, 9 si 11.

  7. A fost o masura benefica. Intreg cartierul era terorizat de acesti salbatici, acostau oamenii care urcau scarile dinspre Dorobantyilor, manjeau cu fecale bancile si aparatele de joaca din parcul Fraternitatii, smulgeu cutiile postale, furau din curti tot ce apucau, dadeau foc la cauciucuri, scandaluri, boxe scoase in strada, etc etc etc. Vreti Clujul inapoi? Nu va este rusine?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.