La Cluj-Napoca Emil Boc este primar de 12 ani şi va mai rămâne încă patru ani, după ce a obţinut un procent excelent în alegeri: 69,1 la sută. Mare favorit şi în sondajele de opinie, Emil Boc este pentru a patra oară câştigător în alegerile locale din Cluj. Cu toate că opoziţia, PSD, au dus o ”campanie mizerabilă”, aşa cum i-au acuzat liberalii, în speranţa că reacţiile se vor pune la sfârşit în urne, social-democraţii nu au avut un scor impresionant la Primăria municipiului Cluj-Napoca. PSD Cluj au mers pe mâna unui candidat independent, Octavian Buzoianu, care a obţinut un scor de doar 8,7%.

 

Emil Boc a avut nouă contracandidaţi. Pentru prima oară la Cluj-Napoca, PSD nu a avut un candidat propriu, ci a susţinut un independent: Octavian Buzoianu, un om de afaceri local. Din partea Mişcării Liberale la Primăria Clujului, al doilea oraş ca mărime din România, după Bucureşti, a candidat jurnalistul Liviu Alexa, un critic vehement al primarului Emil Boc. Anna Horvath, actual viceprimar, a candidat din partea UDMR. În cursa electorală pentru funcţia de primar au fost şi Adrian Gurzău, PMP, dar şi baschetbalistul Bruno Roschnafsky (PPU), avocata Irina Pop, din partea M10, sindicalistul Mircea Giurgiu, PSRO, şi David Ille din partea UCDR.

 

Cum îşi împart partidele şefia

Potrivit BEJ Cluj, 102.205 alegători care s-au prezentat la urne, iar din totalul celor 98.704 voturi valabil exprimate, PSD+ALDE au obţinut 13.955 de voturi, UDMR 16.490 de voturi, PNL 49.218 voturi, PPU 1814 voturi, M10 2946 voturi, PMP 2834 voturi, PNŢCD 1649 voturi, iar Mişcarea Liberală a obţinut 1253 voturi.

Înainte de redistribuire în Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca, PNL a obţinut 16 mandate, UMDR 5 mandate, iar PSD+ALDE 4 mandate. După redistribuire, PSD+ALDE şi PNL au mai primit câte un mandat.

Aşadar, în această etapă PNL are o majoritate clară în plenul Consiliului Local, respectiv 17 mandate de consilieri. UDMR are 5 mandate, iar PSD tot 5.  Prin redistribuirea voturilor de la partidele care nu au trecut pragul de 5%, PNL mai primeşte un mandat de consilier, pentru definitivarea garniturii de 27 de consilieri locali.

 

Scena politică din Cluj, resetată

După ce Aurelia Cristea, candidata pentru Primăria Clujului s-a retras din cursă, PSD a decis să mizeze pe independentul Octavian Buzoianu, păstrând însă unele propuneri ale Aureliei Cristea, dar eliminând de pe listă numele controversate din PSD. În urma coaliţiei electorale formate din ALDE şi UNPR, a inclus pe listă şi consilieri din aceste formaţiuni politice.

Intrarea în competiţia pentru Primărie a omului de afaceri Octavian Buzoianu, fost consilier local şi preşedinte al filialei clujene a Alianţei pentru România, fostul partid al ex-ministrului de Externe Teodor Meleşcanu, a resetat scena politică din Cluj. PSD şi ALDE au format o alianţă electorală în Cluj-Napoca şi vor desemna liste comune de candidaţi pentru Consiliul Local. PSD şi ALDE spera să încurce astfel socotelile actualului primar PNL, Emil Boc, care este favoritul electoratului.

 

Radiografia oamenilor din PSD care vor guverna municipiul

Lista începe cu Dan Morar, 36 de ani, economist de profesie, conduce o filială de bancă. Este consilier local şi în prezent. După ce Aurelia Cristea a demisionat din funcţia de preşedinte al PSD Cluj-Napoca, Biroul Permanent Judeţean al PSD l-a desemnat pe Morar să preia conducerea organizaţiei.

Dan Ioan Morar a ajuns în Consiliul Local după plecarea lui Mircea Jorj, în urmă cu câţiva ani. Dan Morar este fiul fostului viceprimar Teodor Morar, din perioada 1990-1991, lucru care i-a purtat noroc, se pare. În urmă cu câţiva ani, Teodor Morar, care a fost preşedintele CA, a demisionat de la RAADPP,  fiind înlocuit de fiul său, ca membru al Consiliului de Administraţie. De asemenea, Morar este căsătorit cu consilierul judeţean Andreea Morar, fostă democrat-liberală.

Dan Morar nu este un consilier activ în forul local, însă este unul dintre consilierii conştiincioşi. Mai exact, spre deosebire de o mare parte dintre colegii săi, Morar are publicat un raport de activitate pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca. Raportul de activitate al lui Dan Ioan Morar se întinde pe câteva rânduri. El a avut 14 intervenţii şi a participat la iniţierea a 11 proiecte. Acestea au fost întocmite fie împreună cu alţi consilieri, fie cu primarul. Potrivit raportului, Morar nu a avut audienţe, ci întâlniri cu preşedinţii asociaţiilor de locatari, cu care “a discutat probleme diverse şi a încercat să le rezolve”.

Dan Morar este economist, iar în prezent lucrează la Banca Volksbank. Consilierul este absolvent al Facultăţii de Studii Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj. Morar deţine un apartament şi o maşină, dar are şi un credit scadent în 2037. Anul trecut a obţinut, potrivit declaraţiei sale de avere de pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca 46.077 lei de la bancă. Totodată, de la Consiliul Local Cluj-Napoca a obţinut 8.000 lei, iar de la RAADPP, din Consiliul de Administraţie, a obţinut de asemenea, aproape 8.000 lei.

Horia Nasra, 31 de ani, absolvent de Istorie si Antropolgie, este purtătorul de cuvânt al PSD Cluj. Încet, a devenit principala voce din opoziţie, pentru că nu se sfieşte să scrie sau să ia poziţie legat de acţiunile lui Emil Boc. Nonconformist de felul său, a afirmat public că respectă toate religiile, dar că este ateu. Tatăl său este sirian de origine, fapt care explică, cel mai probabil, vastele sale cunoştinţe despre conflictul din Siria, precum şi despre tensiunile politice şi religioase din Orientul Mijlociu. Nasra a fost reales, anul trecut, preşedinte al tinerilor social-democraţi clujeni (TSD).

Corina Croitoru , 29 de ani, a fost propusă de Aurelia Cristea pe lista de consilieri locali. Este profesor de limba romana la un liceu din Cluj-Napoca si de asemenea asistent cercetător la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.

Adrian Mureşan, 34 de ani, antreprenor, consilier local. A fost pentru un nou mandat de grupul ALDE. Mureşan nu s-a remarcat prin absolut nimic până în prezent, având totuşi pretenţia ca ALDE să-l desemneze pe el candidat pentru Primăria Clujului. Înainte de a lua decizia de a se alia cu PSD, unii reprezentanţi ALDE chiar au confirmat această ipoteză. Pentru a-şi câştiga notorietatea, Mureşan s-a făcut de râs propunând o soluţie „ingenioasă”: “Vreau să trimit, după alegerile locale, o scrisoare către giganţii din industria IT, pe care îi voi invita la Cluj pentru a-i convinge să investească aici. (…) Voi lua marile companii în ordine alfabetică. Voi începe cu Apple, voi continua cu Blackberry, cu Google, Huawei sau Samsung. Enumerarea nu este decât una exemplificativă. Vă daţi seama cum ar creşte notorietatea Clujului dacă, de exemplu, Apple ar deschide la Cluj o fabrică de iPhone-uri sau iPad-uri? (…)”

Tothfalusi Andras, 43 de ani, economist. A fost propus pe lisa de consilieri locali din partea UNPR, în baza coaliţiei electorale formate cu PSD.

 

Demisii în PSD

Decizia susţinerii lui Octavian Buzoianu a provocat şi un mic cutremur în PSD. Preşedintele executiv al organizaţiei municipale, Ducu Hotima, a demisionat din funcţie din această cauză. El este încă un lider al PSD Cluj-Napoca ce face un gest de frondă. Consilierul local Claudia Anastase, care deţinea funcţia de vicepreşedinte al PSD Cluj, a demisionat şi a candidat pentru Consiliul Judeţean din partea Mişcării Liberale, formaţiunea care l-a susţinut pe jurnalistul Liviu Alexa în cursa pentru Primăria Cluj-Napoca.

Demisiile Claudiei Anastase şi a lui Ducu Hotima au fost precedate de o altă plecare importantă din PSD. Fostul deputat Mircia Giurgiu a devenit preşedintele filialei clujene a PSRO, partidul lui Mircea Geoană. Alături de el, Mircia Giurgiu, a candidat la Primăria Clujului şi a reuşit să strângă mai mult de 25 de consilieri locali din diferite comune, însă a strâns doar 3.184 de voturi.

Înainte de alegeri, Mircia Giurgiu credea că unii dintre votanţii de până acum ai PSD vor fi dezamăgiţi că partidul lor susţine un om de afaceri de dreapta, în timp ce alţii vor fi derutaţi la maximum de ultimele mişcări politice.

 

PSD speră la o alianţă cu UDMR

Din cele 37 de mandate de consilieri judeţeni, PNL-ului îi revin 18 mandate, PSD-ului 12, iar UDMR-ului 7 mandate. Cu acest scor, PNL nu va putea să obţină funcţia de preşedinte de Consiliu Judeţean, fără o alianţă cu UDMR. De altfel, şi preşedintele PSD Cluj Remus Lăpuşan s-a arătat dispus să facă o alianţă cu UDMR pentru a-l impune pe Cornel Itu preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj şi ar putea să cedeze la schimb ambele funcţii de vicepreşedinţi.

Preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean vor fi aleşi prin votul consilierilor conform noii legi electorale. Formaţiunea politică a maghiarilor are parte de oferte istorice de nerefuzat atât din partea PNL cât şi din partea PSD deoarece aceştia îşi doresc o alianţă.

Cei doi candidaţi pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean sunt senatorul Alin Tişe (PNL) şi deputatul Cornel Itu (PSD).

PSD este dispus sa ofere UDMR ambele posturi ale Consiliului Judeţean precum şi posturi de viceprimar în municipiile Dej, Turda şi Gherla, dar şi în comunele în care PSD şi UDMR pot face majoritatea. Cu toate acestea însă, PSD  nu poate oferi nimic la nivelul reşedinţei de judeţ, iar numărul comunelor controlate de social-democraţi este mai mic decât cel al comunelor dominate de liberali.

Deşi Horváth Anna, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, spune că UDMR nu se grăbeşte să încheie alianţe politice la nivel local şi judeţean şi aşteaptă să vadă ofertele partidelor PNL şi PSD, aceasta vinde de fapt gogoşi politice pentru că nu va fi nicio alianţă cu PSD, deoarece printr-o alianţă a Uniunii cu social-democraţii, UDMR va pierde postul de viceprimar Cluj-Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.