Teodor Tanco a fost unul dintre oamenii care au stat in primul eșalon la Revoluția din Cluj. A pus prima lumânare lângă morții de la Librăria Universității, iar ulterior nu a fost nici măcar  întrebat nimic. Ulterior prietenii lui cu care au fost la revoluție și-au scos certificat de revoluționar, dar lui nu i-a trebuit. Nici nu a fost întrebat de altfel. Un interviu cu scriitorul Teodor Tanco puteți citi în numărul următor al ziarului Gazeta de Cluj. Teodor Tanco a vazut un creier pe strazile din Cluj. Mai jos puteți citi câteva amintiri depănate de Teodor Tanco:

Îmi era frică să nu calc pe sânge. M-am dus pe stradă la un prieten Adam și l-am rugat să îmi dea o lumânare.Mi-a dat o lumânare groasă și am aprins-o pe marginea geamului la librăria Universității. Am aprins-o că acolo era sânge. Am văzut un stomac, dovadă că s-a tras cu gloanțe dum-dum. Acesta este un glonț care când ajunge un obiectiv nu trece prin el, ci explodează. Din acest motiv creierul era acolo. Ce să șterg? Am mai dat cu mâna pe geam că era plin de sânge și lumânarea a început să ardă. Am mers pe jos spre Teatru și când am venit înapoi erau zeci de lumânări. Am urcat sus la uniunea scriitorilor. Nu au vrut Vasile Buzura și ceilalți să ne deschidă. Am vrut să batem un protest și să publicăm un protest. Nu a vrut să ne dea nici mașină de scris. Augustin Buzura era redactorul șef la Tribuna. Am reușit să intrăm în două birouri, dar tot nu am reușit să obținem mașini de scris. Am coborât pe strada Napoca și venea o coloană mare de tineret, mănăștureni și atunci ne-am încolonat și am mers în Piața Avram Iancu. Aici nu mai erau zeci de lumânări, cred că erau sute. Tot spațiul acela era cu lumânări mici și mari. A mea a fost atât de puternică încât încă ardea”, a marturisit pentru Gazeta de Cluj Teodor Tanco.

Teodor Tanco isi pregateste al doilea volum al cartii ”Sfinti si Securisti”, volum care va avea un numar dublu de pagini fata de prima editie.

Sciitorul Teodor Tanco este un expert in securistii de la Revolutia din Cluj
Scriitorul Teodor Tanco este un expert in securistii de la Revolutia din Cluj

Citeste un amplu articol despre Revolutia din Cluj scris de jurnalistul Victor Lungu pe blogul sau:

21 decembrie 1989 (XIII). Piața Libertății: “Împuşcaţi-i, că nu sunt oameni!”

 

Teodor Tanco: La Revoluția din Cluj am văzut un creier de om. Era ca un creier de miel

 

Rep.: Dumneavoastră ați pus prima lumânare de la Revoluția din Cluj?

Teodor Tanco: Prima. Îmi fac cruce în fața dumitale că a fost prima. Dar atâtea s-au pus și mici, dar asta a ars până jos. A ars și lemnul ferestrei. Dar când am mers în jos erau deja sute de lumânări. Erau oameni care plângeau, sângele se ștergea deja. Atunci am văzut un creier de om, exact ca un creier de miel. Nu știam dacă să îl aduc să fac ceva și atunci am fugit. În Piața Avram Iancu o aduceau pe doamna Cornea. Am fost dați amândoi afară din universitate în aceeași zi de Ion Vlad, dar nu o știam până atunci. Venea adusă de tineret, de lume multă. Și a ieșit soare, a fost o zi frumoasă. Ne întâlnim.

”După doi ani de zile se găsește o listă mare de revoluționari cu carnet. Cu drepturi, cu pământ pe la Someșeni, pensii. Și printre primii revoluționari cu carnet cine e? Constantin Zărnescu. Pe mine nici măcar nu m-a întrebat cineva. Și i-am spus: cine te-a dus de mână și te-a dus și te-a scos? A doua zi el ce a făcut când fugeam pe stradă la Uniunea Scriitorilor și strigam deschideți? Atunci m-am înfuriat și m-am dus că era un fel de centru. Am fost un om de linia întâi, zic eu. Și nici măcar să mă întrebați ce s-a făcut, cum s-a făcut. Mi-a spus ”dacă vreți, acum s-a încheiat, am avut oameni, s-au făcut reconstituiri, dar dacă vreți îmi dați o declarație amănunțită așa.” De parcă m-a luat în seamă”, recunoaste Teodor Tanco.

Mai citeste si:

Cine se mai revolta pentru 26 de morti de la Revolutie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here