Curtea de Arbitraj de la Haga a condamnat Rusia la plata a 50 de miliarde de dolari sub formă de despăgubiri pentru acţionarii fostului gigan petrolier Yukos. Yukos, una dintre cele mari companii ruseşti la începutul primului mandat al lui Putin, a fost condusă cândva de Mihail Hodorkovski, unul dintre cei mai mari adversari ai Kremlinului, graţiat în decembrie de preşedintele rus după zece ani de închisoare.

Curtea de la Haga a stabilit in acest felcă acţiunile statului rus împotriva Yukos au fost motivate politic şi abuzive. Chiar dacă decizia le acordă acţionarilor mai puţin de jumătate din cele 114 miliarde cerute drept despăgubire, ea este oricum o lovitură foarte puternică dată unui stat care riscă să intre în recesiune, dupa cum scrie Reuters, şi care ar putea fi vizat de noi sancţiuni din partea SUA şi UE pe fondul războiului din Ucraina.

Rusia a fost condamnata de curtea de la Haga la plata sumei de 50 de miliarde de dolari sub formă de despăgubiri pentru acţionarii fostei companii petroliere Yukos. Reclamanţii au fost cei care au anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, decizia. Partea învingătoare în această speţă spune că este cea mai mare despăgubire acordată vreodată de către o curte de arbitraj. Valoarea despăgubirii stabilită de către Curtea de Arbitraj de la Haga este de 20 de ori mai mare decât cea mai mare sumă stabilită până în prezent de către această instanţă.

 

Hotărârea curţii de la Haga, care vine după un proces de mai bine de 9 ani, mai are şi o altă miză, care nu trebuie neglijată. Textul deciziei vine cu detalii foarte puternice despre jocurile politice ale lui Vladimir Putin şi amestecul Kremlinului în mediul de afaceri rusesc. În plus, subliniază Reuters, dacă Rusia va trebui, într-adevăr, să plătească această despăgubire, intrarea în recesiune este o certitudine.

 

Decizia Curţii de Arbitraj este definitivă si poate fi atacată însă în anulare, la curtea de apel. Astfel, Rusia ar putea acţiona în anulare decizia, tot în Olanda. Este greu de crezut că o curte de apel olandeză va anula decizia Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga, însă este o tactică eficientă de tergiversare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.