Deputatul PNL Radu Zlati i-a sugerat Premierului să se asigure că miniștrii cabinetului pe care îl conduce respectă legislația cu privire la concursul pentru ocuparea postului de Director al Muzeului Țăranului Român.

”Domnule Prim-ministru Dacian Cioloș, aflu că unul dintre miniștrii cabinetului tehnocrat, și anume Ministrul Culturii, domnul Vlad Alexandrescu, va gira concursul pentru ocuparea postului de Director al Muzeului Țăranului Român, post ocupat în prezent de către domnul Virgil Ștefan Nițulescu.

Nu voi aduce, aici, elogiile pe care domnul Virgil Ștefan Nițulescu le-ar binemerita pentru întreaga sa activitate și în special pentru conducerea pe care a asigurat-o Muzeului Țăranului Român, instituție care a devenit în ultimii ani una dintre cele mai vii prezențe în spațíul cultural autohton și nu numai.

Problema pe care doresc să o aduc la cunoștința Domniei Voastre, dar și opiniei publice, este anunțul public privind concursul, care invocă prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, aprobată prin Legea nr. 269/2009, cu modificările şi completările ulterioare și ale Ordinului ministrului culturii nr. 2799/2015 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi desfăşurare a concursului de proiecte de management, a Regulamentului-cadru de organizare şi desfăşurare a evaluării managementului, a modelului-cadru al caietului de obiective, a modelului-cadru al raportului de activitate, precum şi a modelului-cadru al contractului de management. Astfel, concursul de proiecte de management pentru Muzeul Național al Țăranului Român preia și introduce câteva prevederi care în fapt exced cadrului legal, și transformă un concurs deschis într-unul cu dedicație.

Concurs cu dedicație, spuneam, de vreme ce se introduce, drept condiție pentru participarea la concurs, absolvirea unui domeniu ca Psihologia, doar pentru că unul dintre potențialii candidați este absolvent de Psihologie – Muzeul Țăranului Român fiind o instituție dedicată antropologiei culturale, cu prea puține propensiuni înspre domeniul, de altfel onorabil, al Psihologiei.

În special atrag atenția asupra faptului că Ordinul Ministrului Culturii nr. 54 din 17.03.2015, pe baza căruia se va organiza concursul, este unul în afara legii, deoarece conform prevederilor Legii 269/2009, conținutul acestui Ordin ar fi trebuit discutat și aprobat printr-o Hotărâre de Guvern, iar nu printr-un Ordin al Ministrului.

Ca urmare a aspectelor prezentate mai sus, vă rog, domnule Prim-ministru Dacian Cioloș, și domnule Ministru al Culturii Vlad Alexandrescu să analizați dacă este oportună desfășurarea, pe baza Ordinului de Ministru nr. 54 din 17.03.2015, a concursului pentru conducerea Muzeului Țăranului Român, precum și a oricăror alte concursuri organizate pe baza respectivului Ordin; să anulați respectivul Ordin și să elaborați o Hotărâre de Guvern care să ofere acestei instituții, Muzeul Țăranului Român, oportunitatea unei conduceri care să onoreze nu doar tradiția acestei instituții, ci și eforturile din ultimii ani ale specialiștilor din cadrul MȚR de a impune, în contextul cultural al deceniului XXI, prezența vie și fertilă în planul ideilor a unei realități de două ori milenare – țăranul român și cultura sa”, a comunicat Radu Zlati.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.