Pe de o parte, jucatorii de pe piata asiguratorilor reclama fraude de circa 100 de milioane de euro, iar pe de alta parte, ultimul raport al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) arata ca totul este pe roze. Cele 100 de milioane de euro reprezinta doar o estimare a pagubelor care vin din dosarele de dauna fals declarate. Conform brokerilor de pe piata, acest fenomen afecteaza stabilitatea companiilor, mai ales ca CSA nu impune constituirea de provizioane, dar poate avea efecte pe termen mediu si lung si asupra asiguratilor.

In ultimul timp zvonurile conform carora de anul viitor prețul asigurarilor obligatorii RCA se scumpesc au devenit tot mai vehiculate. Șeful Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Daniel Tudor spune ca instituția pe care o conduce nu poate interveni cu o plafonare de preț pe piața asigurarilor, ci doar poate contracara un eventual caz de frauda, de practici neconcurențiale sau de nerespectarea drepturilor consumatorilor.
”Tarifele de prima pentru asigurarile obligatorii RCA sunt stabilite exclusiv de catre societațile de asigurare, in funcție de rezultatele proprii inregistrate pentru aceasta forma de asigurare și strategia de vanzare. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor nu poate interveni asupra cuantumului tarifelor de prima RCA, intrucat acest lucru ar contravine directivelor europene și atribuțiilor CSA”, susține șeful CSA, Daniel Tudor. Conform informațiilor furnizate, la data de 30.09.2012 erau autorizați sa desfașoare activitate un numar total de 586 brokeri de asigurare și reasigurare. Din analiza datelor centralizate pentru brokerii de asigurare si reasigurare, care au intermediat și au raportat prime de asigurare, rezulta ca, la 30.09.2012 valoarea primelor intermediate pentru asigurari generale și de viața a fost in suma de 2.526.118.565 de lei, in crestere nominala cu 5,26% fața de aceeași perioada din anul 2011 (2.399.942.226 lei). Veniturile obținute din activitatea de brokeraj, asa cum rezulta din raportarile trimestriale, transmise de brokerii de asigurare, inregistrau o valoare de 504.839.698, in crestere nominala cu 2,98% fata de aceeasi perioada din anul 2011 (490.252.584 lei). Raportand primele intermediate de brokerii de asigurare la primele brute subscrise de asiguratori, rezulta ca in primele 9 luni ale anului 2012, brokerii au intermediat 40,95% din volumul total al primelor brute subscrise de asiguratori pentru cele doua categorii de asigurare, ceea ce reprezinta o crestere cu 1,48 puncte procentuale fata de gradul de intermediere inregistrat in perioada similara a anului 2011. In primele 9 luni ale anului 2012, primele intermediate de brokerii de asigurare pentru asigurari generale reprezentau 50,30% din primele brute subscrise de asiguratori in acest sector, in crestere cu 1,88% fata de perioada similara a anului 2011, iar primele intermediate pentru asigurarile de viața reprezentau 5,72% din volumul subscrierilor in acest sector, in scadere cu 0,48% fata de aceeasi perioada a anului 2011. Veniturile din negocierea contractelor de asigurare, au inregistrat o valoare de 488.525.109 lei, ceea ce reprezinta 96,20% din totalul veniturilor obtinute din activitatea de brokeraj in valoare de 504.839.698 lei. Creșterea fața de perioada similara a anului 2011 fiind de 2,66% (475.886.095 lei).

RCA crește, victimele accidentelor primesc tot mai puțin

In ultimii ani, taxele RCA au crescut simțitor, chiar daca asiguratorilor li s-au redus impozitele pe care trebuie sa le plateasca la stat. Spre exemplu,  anul acesta, RCA-ul a crescut cu 5%, datorita daunelor platite de asiguratori, a dublarii sumelor acoperite de aceste polițe, dar și a devalorizarii leului fața de euro. O parte din aceste sume merg la bugetul de stat sub forma unor taxe. In mod ciudat, in timp ce RCA-ul a crescut pentru platitori, asiguratorilor li s-au redus impozitele pe care trebuie sa le plateasca. In urma cu șase ani, in Romania a fost deschis Fondul de Protectie al Victimelor Strazii, o asociatie sustinuta de bugetul national care ii despagubeste pe cei care au fost accidentati iar autorul accidentului a fugit de la locul accidentul, iar victima se afla in imposibilitatea de a trage pe cineva la raspundere.
La inceputul anului, parlamentarii romani au decis ca taxa pe care firmele de asigurari o varsa in conturile acestei asociatii sa se diminueze de la 1,5% din RCA-ul platit la 0,3%. In mod normal, aceasta decizie ar fi trebuit sa aiba un efect si asupra taxei RCA, adica sa scada, lucru care nu s-a mai intamplat. Astfel ca aceasta diferenta, in loc sa ramana in buzunarele platitorului de RCA sau sa mearga in conturile asociatiei care ii despagubeste pe cei care au suferit accidente rutiere cauzate de autori necunoscuti, ramane in conturile firmelor de asigurari.
“Problema este foarte grava pentru ca s-a taiat o parte considerabila din bugetul care ne revenea anual. Cu toate acestea, platile facute de noi au crescut de la an la an, si cred ca pe viitor vor fi si mai multe dosare. De la inceputul anului, Fondul de Protectie a Victimelor Strazii a platit daune de 2,8 ori mai mari in primele opt luni. Adica s-au facut plati de despagubire de 4,5 milioane lei, de 2,8 ori mai mult decat in acelasi interval din anul trecut. In acelasi timp, numarul dosarelor a sporit cu 30%, deci va puteti imagina ca, la un moment dat, se va intra in imposibilitate de plata”, a declarat Cosmin N., din cadrul FPVS.

Topul reclamațiilor la CSA

Conform Lidiei Iliescu, șeful direcției Protecția Asigurarilor și Relații cu Publicul, in primele noua luni ale anului 2012 a fost inregistrat la CSA un numar de 8.520 petitii transmise de catre asigurați și pagubiți. Din acest numar total, 5.421 petiții se incadreaza in segmentul asigurarilor obligatorii RCA și reprezinta 0,11% din volumul total al contractelor RCA incheiate in aceasta perioada. Din analiza petițiilor inregistrate se constata ca aspectul cel mai frecvent reclamat este neplata despagubirilor solicitate, respectiv recalcularea valorii despagubirilor, a valorilor de rascumparare pentru asigurarile de viața. De asemenea, s-au constatat probleme de comunicare intre asigurați, pagubiți și reprezentanții societaților de asigurare. Repartizarea petițiilor pe clase de asigurare arata ca ponderea o dețin cele inregistrate pe clasa asigurarilor auto obligatorii (RCA și carte verde) cu un procent de 63,63% din numarul total, din inregistrate 5.421 petiții, cu 41,25% mai multe decat in aceeași perioada a anului 2011. Pe clasa asigurarilor facultative CASCO s-au inregistrat 1.800 petiții, reprezentand 21,13% in total, cu 115,57% mai multe fața de aceeași perioada a anului 2011. Petițiile inregistrate pe clasa asigurarilor de viața au fost in numar de 208, reprezentand 2,44% din total, cu 18,18% mai multe decat in aceeași perioada a anului 2011. Pana la data de 06.11.2012, din cele 8.520 petitii, un numar de 4.974 (reprezentand 58,38%) au fost analizate in favoarea petenților, din acestea 3.510 au fost analizate prin plata despagubirilor solicitate.

Brokerii ar trebui controlați mai strict
„Brokerii si-au castigat in piata asta anumite drepturi, cum ar fi incasarea in numele societatii de asigurari sau plata la anumite termene. Trebuie, totusi, sa ai un istoric pentru a ajunge la astfel de facilitati. Aceste lucruri ar trebui reglementate la un moment dat, pentru ca la noi exista prea multe contracte intre brokeri si societate, si relatia devine greu de gestionat. In strainatate, exista reglementari clare, iar relatia dintre asigurator si broker este bazata pe o lista de comisioane. Tot ce inseamna incasari este reglementat legal“, spune Mihail Tecau, șeful Omniasig, pentru capital.ro. El da ca exemplu o hotarare judecatoreasca de executare silita pe care compania sa a obtinut-o impotriva unui broker care datoreaza 500.000 de lei. Respectiva hotarare nu poate fi pusa in practica, pentru ca intermediarul nu are niciun bun pe numele sau. Situatii similare ne-au relatat reprezentantii mai multor firme de asigurare, a declarat șeful uneia dintre cele mai mari companii de asigurari.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.