În cadrul negocierilor pentru guvernul PSD-PNL, Rareș Bogdan a cerut creștere vârstei de pensionare pentru angajații din Poliție, Armată, Justiție și Servicii.

În replică, Dumitru Coarnă, deputat PSD și fost președinte al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din Ministerul de Interne a sărit în apărarea angajaților care se pensionează în baza Legii nr. 223/2015. Coarnă a declarat, pentru Bugetul.ro, că vârsta standard de pensionare, conform Legii nr. 223/2015, este de 60 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, afirmând că Rareș Bogdan „nu știe legea” și că liberalul se referea, de fapt, la vechimea cumulată.

Pe altă nu putem ignora cazuri precum cel al Irinei Alexe, fost secretar de stat în MAI din partea USR, o polițistă pensionată la 42 de ani. Despre pensia acesteia în valoare de circa 3.000 de euro De altfel, și soțul Irinei Alexe face parte din sistem, el fiind angajat la „Doi și-un sfert”.

Conform Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, vârsta standard de pensionare este de 60 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

„(1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă;
b) au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

(2) Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, prevăzută la alin. (1) lit. a), este de 60 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege”, se precizează la Art. 16 din Legea 223/2015.

Pe de altă parte, polițiștii și militarii pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare, dacă lucrează în condiții speciale, conform Articolului 21 din aceeași lege. Prin reducere, vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 45 de ani.

Ce spune Articolul 21 din Legea nr. 223/2015

(1) Militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care, la data trecerii în rezervă/retragere sau încetării raporturilor de serviciu, îndeplinesc condițiile de vechime prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. b), au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei prevăzute la art. 16 alin. (2), astfel:a) pentru activitate realizată în condiții de muncă deosebite:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here