Doi brokeri clujeni, Radu Taica şi Mircea Pinte, au reuşit să arate că piaţa bursieră Rasdaq nu este reglementată din punctul de vedere al Legii pieţelor de capital. Pe lângă faptul că cei doi clujeni au fost reprezentaţi în instanţă de casa de avocatură (Zamfirescu Racoti Predoiu) a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, atât Pinte cât şi Taică sunt colegi cu şeful DIICOT Cluj, Mircea Hrudei, în cadrul clubului clujean Rotary Cetăţuie. Procurorul Hrudei, printr-un proces intentat oamenilor de afaceri Gicu Gânscă şi Horia Ciorcilă, încearcă să demonstreze exact contrariu, că Piaţa bursieră Rasdaq este reglementată de Legea pieţelor de capital.

Radu Taica şi Mircea Pinte sunt specializaţi în mediul de afaceri al tranzacţiilor bursiere. În 2009, erau acţionari în cadrul firmei clujene Arta Culinară, cu circa 10% din acţiuni, societate controlată de SIF (Societate de Investiţii Financiare) Banat Crişana, unde preşedinte este omul de afaceri Ion Cuzman. SIF Banat Crişana a decis ca Arta Culinară să absoarbă două firme clujene, SC Pelicanul Mărăşti şi SC Observator Orizont, dar Radu Taică şi Mircea Pinte, acţionari minoritari la SC Arta Culinară, nu au fost de acord cu această decizie şi au cerut firmei ca acţiunile lor să fie răscumpărate. Solicitarea lor a fost respinsă, conducerea de la Arta Culinară îndrumându-i pe cei doi brokeri să îşi vândă acţiunile în mod liber, la bursă. Însă, pentru că preţul la piaţa liberă a acţiunilor Arta Culinară era net mai mic decât cel calculat dacă acţiunile ar fi fost răscumpărate de societate, Pinte şi Taică s-au considerat prejudiciaţi şi au dat în judecată SC Arta Culinară   
După ce au apelat la casa de avocatură a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, avocaţii celor doi brokeri clujeni au reuşit să calculeze că Pinte şi Taica ar trebui să aştepte câteva mii de ani ca să îşi vândă acţiunile la un preţ similar celui calculat în raportul de fuziune încheiat în urma absorbirii celor două societăţi de către Arta Culinară. Astfel că, prin prejudicierea celor doi acţionari minoritari li s-ar încălaca dreptul de a se retrage din acţionariatul SC Arta Culinară. Conform legii 31/1990 (legea societăţilor comerciale), care oferă protecţie acţionarilor, dacă cineva vrea să se retragă din societate, firma trebui să răscumpere acţiunile la un preţ stabilit de un raport de evaluare. Însă, pentru ca această lege să poată fi aplicată, trebuia demonstrat că Pinte şi Taică nu pot fi obligaţi să îşi vândă acţiunile pe piaţa Rasdaq şi că această bursă nu este reglementată de Legea pieţelor de capital. Acest lucru a fost posibil prin faptul că arbitrul pieţelor bursiere, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), nu a notificat Uniunea Europeană, conform normelor europene, că în România, Piaţa Rasdaq este reglementată.
Judecătorii au considerat plauzibile pledoariile avocaţilor din firma înfiinţată de ministrul Predoiu şi le-au dat câştig de cauză lui Pinte şi Taică. Reprezentanţii SC Arta Culinară au contestat soluţia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi această instanţă a menţinut decizia Curţii de Apel Cluj.
În momentul de faţă, conform normelor jurisprudenţei, soluţia dată de magistraţi ar trebui să constituie un precedent pentru toţi acţionarii minoritari din societăţile listate pe Rasdaq şi care vor să scape de acţiuni obligând societatea să le răscumpere la un preţ stabilit de un evaluator independent şi autorizat. Mai mult aceeaşi decizie a judecătorilor arată că Rasdaq nu este o piaţă reglementată conform art 124 din Legea 297/2004, a pieţelor de capital.

Avocaţii lui Predoiu despart apele din Rasdaq

Soluţia dată de instanţă în acest proces poate fi interpretată într-un sens mai aplicat dacă este analizat  “CV”-ul celor care au participat la acest proces. Mircea Pinte este vicepreşedintele clubului elitist Rotary Cetăţuie, iar Radu Taică se ocupă de leadership-ul clubului. SC Arta Culinară este deţinută de SIF Banat Crişana, societate condusă de Ioan Cuzman care gestionează, împreună cu consiliul de administraţie, active de peste 360 de milioane de euro. Preşedintele SIF Banat Crişana s-a aflat într-un conflict declarat cu Horia Ciorcilă şi Claudiu Silaghi (decedat), fondatori ai Băncii Transilvania şi membri într-un alt club clujean, Rotary Parc. Pe de o parte, Ioan Cuzman s-a luptat cu Ciorcilă şi Silaghi pentru conducerea acestui SIF şi în momentul de faţă şeful SIF Banat Crişana este Ioan Cuzman. Pe de altă parte, între cele două cluburi clujene Rotary există o competiţie pentru acapararea mediului de afaceri din Transilvania. Fiecare club are “atuu”-urile sale, iar în Rotary Cetăţuie se află înscris procurorul Mircea Hrudei, şeful DIICOT Cluj. El îi anchetează pe Ciorcilă, Silaghi şi încă şase persoane pentru o serie de infracţiuni comise pe fondul nerespectării Legii pieţii de capital în cadrul unor tranzacţii pe Rasdaq. Într-un alt dosar trimis în judecată, tot procurorul Hrudei a încheiat cercetările care îi vizează pe Gicu Gânscă şi Claudiu Nilaş, parteneri de afaceri şi Horia Ciorcilă, tot într-un dosar de manipulare a pieţei bursiere în cadrul unor tranzacţii care au avut loc pe Rasdaq. În primul dosar, judecătorii Tribunalului Bucureşti i-au găsit nevinovaţi pe Ciorcilă şi Silaghi, dar procurorul a declarat că este sigur pe ancheta făcută şi va face recurs la Curtea de Apel Bucureşti. În cel de-al doilea dosar, unde sunt acuzaţi Gicu Gânscă,  Rareş Nilaş, director în cadrul BT Securites şi brokerii Ana Oprean, Sergiu Dascăl şi Ionuţ Baboş procurorii clujeni acuză că cei menţionaţi au manipulat piaţa Rasdaq.  După ce magistraţii clujeni nu au putut judeca acest proces, procesul în care Gânscă şi Nilaş sunt acuzaţi a ajuns la Curtea Europeană pentru ca judecătorii să decidă dacă Rasdaq este sau nu reglementată. Între timp, Claudiu Silaghi a murit în urma unui atac cerebral, iar familia lui acuză că acest lucru s-a întâmplat din cauza presiunilor la care a fost supus în timpul anchetei.
Astfel, pe de o parte, Horia Ciorcilă, Claudiu Silaghi şi Gicu Gânscă sunt acuzaţi că au făcut o serie de tranzacţii suspecte pe piaţa Rasdaq, însă, pe de altă parte, două instanţe au decis că piaţa Rasdaq nu este reglementată. De menţionat ar mai fi faptul că avocaţii care au reuşit să îi convingă pe judecători că Rasdaq nu este reglementată fac parte din casa de avocatură  Racoti, Zamfirescu, Predoiu, înfiinţată de ministrul Justiţei, Cătălin Predoiu, şi unde soţia acestuia, Alina Andreea Predoiu, este assisten manager.

SC Arta Culinară a absorbit două societăţi, SC Pelicanul Mărăşti şi SC Observator Orizont, ambele firme fiind administrate de Ciupe Lia şi deţinute în proporţii de peste 90% din acţiuni de SIF Banat Crişana. Cele două societăţi aveau, împreună, active de peste 10 milioane de lei şi datorii de până în 100.000 de lei. Până la preluarea SC Arta Culinară de către SIF Banat Crişana, firma se afla în patrimoniul Consiliului Judeţean Cluj, astfel că, în anul 2005, printre membrii Consiliului de Administraţie a SC Arta Culinară se regăsea aceeaşi, Ciupe Lia. Aceeaşi persoană se regăseşte şi în funcţia de administrator a societăţii SC Bistriţa unde tot SIF Banat Crişana este acţionarul principal. SC Arta Culinară este o societate clujeană care deţine o serie de spaţii comerciale în Cluj Napoca. În 1990, când CJ Cluj a înfiinţat societatea, SC Arta Culinară îşi desfăşura activitatea prin intermediul a 163 de unităţi de alimentaţie publică, amenajate în spaţii proprii, în spaţii deţinute cu titlul de chirii aflate în proprietatea consiliului Local Cluj, a Bisericii Romano-Catolice şi a altor persoane fizice

BOX
Soluţia Curţii de Apel Cluj în dosarul Pinte şi Taica împotriva SC Arta Culinară
“Constată dreptul reclamanţilor de a se retrage din cadrul SC Arta Culinară SA în condiţiile prevăzute de art. 134 din Legea nr. 31/1990; obligă pârâta să urmeze procedura prevăzută de art. 134 alin. 4 din Legea nr. 31/1990 pentru cumpărarea acţiunilor deţinute de către reclamanţi, de către societatea pârâtă. Respinge cererea privind obligarea pârâtei la plata daunelor cominatorii. Fără cheltuieli de judecată. Decizie este definitivă şi executorie. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”. În urma acestei decizii, reprezentanţii SC Arta Culinară au făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar această instanţă a menţinut decizia instanţei clujene.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.