În cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Cluj de săptămâna trecută, social-democratul Cristian Matei apărea pe ordinea de zi pentru a fi învestit în funcţia de ales judeţean, fiind următorul pe lista USL de la alegerile locale, după plecarea mai multor foşti candidaţi din for. Însă, la începutul şedinţei, vicepreşedintele cu atribuţii delegate de preşedinte Vakar Istvan, a retras proiectul de pe ordinea de zi, în calitate de iniţiator.

 

Orice consilier, înainte să intre în forul legislativ judeţean, trebuie să primească semnătura partidului, sau al alianţei pe listele căreia a fosta ales. Aşa cum am arătat într-un articol anterior, apărut în varianta tipărită a ziarului, social-democraţii clujeni au forţat intrarea lui Cristi Matei în Consiliul Judeţean, argumentând că acesta a trecut de la USL la PSD.

De fapt, întreaga manevră a fost doar praf în ochi, pentru a păstra aparenţele că gaşca PSD din CJ Cluj îl vrea alături pe Cristian Matei, care de fapt este considerat a fi omul lui Alexandru Cordoş. Amintim că senatorul Cordoş a fost contracandidatul lui Remus Lăpuşan la conducerea PSD Cluj şi că, de asemenea, conducerea partidului nu l-a vrut pe Cristi Matei printre candidaţii eligibili pentru un scaun în Consiliul Judeţean, fiind pe locul 11 în lista electorală în 2011. Înaintea lui au fost nominalizaţi consilieri judeţeni chiar şi din Huedin, de exemplu Ioan Bota, un apropiat al lui Remus Lăpuşan.

În aceste condiţii, nu este o surpriză pentru minţile avizate faptul că există mai multe persoane care vor să taie elanul de a prinde putere în partid al lui Cristian Matei şi Alexandru Cordoş. Sursele PSD spun că în filiala clujeană a partidului s-au cristalizat trei tabere. Prima este cea care ţine în prezent frâiele puterii, şi este condusă de Remus Lăpuşan, Ioan Oleleu şi Aurelia Cristea. A doua ar fi cea a social-democraţilor turdeni, în frunte cu Alexandru Cordoş şi Cristian Matei. Iar a treia, din zona Dejului, este coordonată de deputatul Cornel Itu şi consilierul judeţean Vasile Sălătioan.

 

Trei pesedei mititei

După bunul obicei românesc, atunci când doi se bat, al treilea câştigă. Gaşca de la Dej stă şi aplaudă degringolada din partid, emoţiile lui Ioan Oleleu la aflarea veştii că Valentin Tătar cântă ca un canar, piedicile de care se loveşte Alexandru Cordoş în încercarea de a prelua puterea în partid şi, în general, umbra DNA care se întinde tot mai mult peste PSD Cluj.

Şi nu se mulţumeşte să stea deoparte, ci pune frumos o piuneză pe scaunul de consilier rezervat lui Cristian Matei. Comisia de validare care trebuia să-i aprobe numirea în funcţie are cinci membri, câte unul de la fiecare partid PNL, PDL, PPDD, UDMR şi PSD. Ieri, comisia a fost convocată la ora 11, iar din cei cinci au fost prezenţi numai patru consilieri judeţeni. Doi nu au votat pentru Cristian Matei, şi tot atâţia au considerat că e legitim să-l învestească în funcţia de consilier judeţean. Din cauza blocajului, Vakar Istvan a trebuit să retragă proiectul de pe ordinea de zi.

Dar surpriza cea mare este tocmai cine a lipsit din comisia de validare, deşi partidul său avea cel mai mare interes să-şi dea cu votul: este vorba despre nimeni altul decât consilierul judeţean Vasile Sălătioan, omul lui Itu, stegarul PSD Dej. Să fi fost convins de argumentul Alianţei Creştin Liberale, care a atras atenţia că nu e posibilă trecerea lui Cristian Matei la PSD, dat fiind că şi atunci când a fost ales pe lista USL, el era membru în acelaşi partid? Şi, drept urmare, să respingă indirect nominalizarea acestuia? Sau, mai plauzibil, să fi fost Cristian Matei prima victimă în războiul civil din PSD Cluj, în timp ce tabăra de la Dej îşi împinge colegii în jos pe toboganul DNA şi aşteaptă să revină la putere?

 

Cum au interpretat social-democraţii legea

Pentru că abuzul în serviciu este la ordinea zilei în Consiliul Judeţean, chiar şi după apusul erei Uioreanu, social-democraţii au bătut palma cu serviciul juridic şi secretarul judeţului, nu numai pentru a-i împiedica pe aleşii noii alianţe de dreapta să îşi impună omul la conducerea instituţiei, ci şi pentru a-şi numi ei candidaţii în forul legislativ.

În speţă, Cristian Matei, liderul PSD Turda, era următorul pe listă după Rareş Pop în ordinea candidaturilor USL pentru Consiliul Judeţean. Acesta, fiind candidat al USL, are nevoie de semnătura ambelor partide. Deşi s-au plimbat cu executorul judecătoresc, cei de la PSD nu au reuşit încă să obţină semnătura liderului PNL Cluj Marius Nicoară pe numirea acestuia.

În această situaţie s-au gândit să ocolească protocolul sub care a candidat alianţa şi să-l numească pe Cristian Matei consilier judeţean ca membru PSD mutat în baza legii traseismului politic de la USL. Or acest lucru nu este permis de lege, pentru că USL nu este un partid, ci o alianţă, iar regulile asupra cărora au convenit cele două partide înainte de alegerile locale rămân valabile în cazul candidaţilor susţinuţi în comun. Cristian Matei era şi la alegeri membru PSD, astfel că apartenenţa sa politică nu s-a schimbat.

Dovada de iresponsabilitate a secretarei judeţului, Simona Gaci, este avizul favorabil pentru acest proiect, fără o bază legală, mai ales dacă avem în vedere faptul că pe candidatura lui Cristian Matei, publicată săptămâna trecută în ediţia print a Gazetei de Cluj, apare clar că acesta a candidat din partea USL.

 

Şi Cordoş a vizitat DNA

Procurorii anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de senatorul PSD Alexandru Cordoş, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de favorizare a făptuitorului, el fiind acuzat că a avertizat persoane dintr-un dosar penal că le sunt interceptate convorbirile.

„În cauză există elemente din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2014, suspectul Cordoş Alexandru a ajutat persoanele cercetate de procurorii anticorupţie, într-un dosar penal, avertizându-le că le sunt interceptate convorbirile telefonice. Aceste informaţii le-a aflat de la finul său, ofiţerul de poliţie judiciară Tătar Valentin care, la data faptelor, lucra în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj.

De altfel, în legătura cu faptele acestuia din urma, la data de 23 iulie 2014, a fost sesizată instanţa de judecată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei pentru săvârşirea a 3 infracţiuni, din care una în forma tentativei, de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”, arată comunicatul DNA din iulie 2014.

cristian matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.