Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică de la UBB, a atras atenția că prin relaxarea măsurilor, dorința populației de a se vaccina va scade. Un val patru al pandemiei ar putea să apară în toamnă.

Pe lângă anunțarea măsurilor relaxate, președintele a stabilit trei obiective pentru campania de vaccinare anti-COVID-19: 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie, 6 milioane până la 1 iulie și 7 milioane până la 1 august.

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș a explicat că șansele ca România să atingă obiectivele de vaccinare propuse ar crește dacă ar exista o comunicare mai eficientă cu autoritățile și cu facilități pentru oamenii vaccinați. Guvernul ar trebui să ia în calcul și faptul că obiectivul de vaccinare a 70% din populație ar putea să nu fie obținut niciodată. 

Ritmul de vaccinare scade

Răzvan Cherecheș este sceptic în ceea ce privește obiectivele propuse de președintele Klaus Iohannis. Ritmul de vaccinare scade:

„Ce nu a precizat președintele, sunt sigur, e dacă sunt vaccinate cu prima doză sau cu ambele doze. Sincer, eu sunt sceptic. Dacă vă uitați la trend, scade ritmul de vaccinare. Și nu scade pentru că avem mai puțin doze sau pentru că avem mai puține centre, pentru că avem suficiente acum, dar scade pentru că nu avem o campanie de comunicare suficient de clară și care să fie implementată continuu”, a declarat expertul în sănătate publică.

În România, avem nevoie de mai multe facilități pentru oamenii vaccinați, susține expertul UBB:

„Nu există un stimulent de vaccinare și de aceea scade continuu, pentru că am intrat în rezervorul de persoane sceptice și de aceea e nevoie de argumente suplimentare. Simplul fapt că avem vaccinul disponibil nu e suficient. Mesaje precum situația e sub control fac ca unele persoane să nu se mai vaccineze. (…)

Ca să poți oferi facilități doar pentru persoanele vaccinate trebuie să treci o legislație destul de clară, care să nu expună la risc operatorii economici sau organizatorii de orice fel de evenimente, pentru că dacă ajungi în instanță, legislația nefiind clară și cu un vid legislativ în momentul acesta, va depinde exclusiv de credințele personale ale judecătorului. Și avem judecători care s-au pronunțat împotriva vaccinării.

Practic, dacă anunți că ajungi la 5 milioane, unii se relaxează și nu mai ajungi la 5 milioane. Dacă anunți că nu ajungi la 5 milioane, atunci oamenii sunt demoralizați că nu merg în direcția bună”, a adăugat Cherecheș. 

Toamna vine cu valul patru

Expertul UBB atenționează că în toamna acestui an am putea avea un val patru al pandemiei, poate chiar mai mare ca cel de anul trecut. 

„O să avem un val 4 în toamnă, când începe vremea rece și vor fi ploi, pentru că e sezonalitatea virusului și aici nu avem scăpare. Cât de mare este valul patru va depinde de ce se va întâmpla peste vară. Dacă pățim ca vara trecută, când Ministerele Sănătății sau Educației s-au relaxat și spuneau că nu cresc numerele, atunci în toamnă vom avea un val patru mai mare”, a avertizat Răzvan Cherecheș.

Măsuri noi vor trebui luate din toamnă, chiar dacă populația nu va fi dornică.

„Populația nu va fi dornică, dar nu știu în ce măsură guvernul va putea să nu ia noi măsuri, dacă numerele încep să crească. Guvernul trebuie să ia în calcul și varianta în care nu se ajunge la 70% acoperire vaccinală în România niciodată. Trebuie să existe un plan și pentru asta, ce facem dacă ajungem la un procent și deja au încetinit lucrurile.

Dacă ajungem în primăvara anului viitor și nu suntem la 70%, să spunem că suntem doar la 50%, presupunând că imunitatea va dura doar un an va trebui să începem să-i revaccinăm pe cei care au fost vaccinați în decembrie 2020 și ianuarie 2021. Trebuie să știm care e procentul la care dacă vedem că lucrurile stagnează ne oprim și care sunt măsurile pe care luăm – ne focalizăm exclusiv pe persoanele vulnerabile și îi lăsăm pe cei tineri. Trebuie gândit un plan B și trebuie gândit acum, în vară, cât încă e disponibil”, a mai explicat specialistul. 

Sursa: monitorul.cj

Citește și: Sunt autoritățile din România capabile să furnizeze proiecte ecologice conform solicitărilor UE?

2 COMENTARII

  1. Rata de imunizare la trecerea prin boala este de peste 30%, spre 40%.
    A se vedea un sondaj CURS si OK Medical facut in perioada 15 mar 15 apr 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.