Michael Shafir

Profesorul Michael Shafir a murit miercuri, la vârsta de 78 de ani. Acesta era membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului „Elie Wiesel”. De numele acestuia se leagă însă și o serie de controverse, fiind considerat unul dintre cei mai adepți ai stalinismului din România.

 „«Michael Shafir a decedat la venerabila varsta de 78 de ani. Venerabila a fost insa numai varsta, nu si controversata personalitate a disparutului.», asta parafrazându-l pe decedat, unul dintre cei mai mari staliniști care au murdărit pământul după 1989. Ascuns în spatele unor institute de studiere a holocaustului, limbricul politic îi considera, de exemplu, teroriști pe luptătorii anticomuniști de la începutul anilor ’50 din munți, care, în mintea lui de stalinist, luptau împotriva unui regim legitim. De altfel, aceste idei scurse din mintea unui netrebnic sunt și ale bunului său prieten Lucian Nastasă Kovacs, director la Muzeul de Artă din Cluj. Acești Lolek și Bolek ai culturii postdecembriste au fost printre cei care, îndrăciți, săreau ca idioții când o altă formă de viață, din CNSAS de această dată, umilea memoria tinerilor care au suferit în închisoarea de la Pitești, la sfârșitul anilor ’40. Când astfel de forme de viață sunt șterse de pe fața pământului, nu putem decât să ne bucurăm, așa cum se bucură țăranul că ogorul său a scăpat de invazia unor rozătoare!”, a scris jurnalistul Mihai Miclăuș pe pagina sa de Facebook.

Născut în 4 ianuarie 1944, la Bucureşti, într-o familie de origine evreiască, Michael Shafir a emigrat în Israel, după terminarea liceului, în anul 1961.

Studii de literatură engleză şi istorie la Universitatea Ebraică din Ierusalim, urmate de studii universitare superioare (M.A., doctorat în ştiinţe politice) la aceeaşi universitate, precum şi la London School of Economics.

A fost directorul departamentului de ştiri pentru străinatate la Kol Israel şi lector în ştiinţe politice la Universitatea Tel Aviv.

De asemenea, a fost director-adjunct al Departamentului pentru Cercetarea Opiniei Publice la Radio Europa Liberă, Munchen, preluând apoi direcţia secţiei române a Departamentului de analiză şi cercetare al aceluiaşi post de radio.

Întors în România, Michael Shafir a fost profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca.

Citește și: Au început vizitele la locuințele rezerviștilor clujeni

2 COMENTARII

  1. Din tot ce s-a scris în România despre Michael Shafir, „Gazeta de Cluj” doar acest text mizerabil a putut alege? Că cel care a postat pe fb este dus cu capul, asta o știe toată lumea! Și cu siguranță i se vor întoarce ofensele cu peste măsură, dar „semnatara” articolului nu-i departe de mentalitatea omului mic și fără suflet! Mare rușine pentru Gazeta să găzduiască asemenea vorbe la doar 24 ore de la trecerea în neființă a unui ilustru cărturar!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.