Rezultatele bune obţinute de Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale, superioare ponderii PNL-ului, în rândul electoratului, cel puţin în raport de ultimile alegeri parlamentare, i-au permis acestuia să fie reales la ultimul Congres PNL, chiar dacă Ludovic Orban a obţinut nu puţine adeziuni.
    Viitoarele alegeri, (locale, parlamentare şi europarlamentare), vor verifica dacă această opţiune a fost cea bună. Oricum, nemulţumirea în rândul partidului, în special în teritoriu, va continua şi amplifica. Din ce în ce mai mulţi liberali sunt convinşi că locul partidului ar fi în structurile statale. Alegerea conducerii pe listă este o rană care nu se va cicatriza uşor, aşa că este posibilă o dezertare a unor parlamentari la PDL. Îndepărtarea lui Călin Popescu-Tăriceanu din staff-ul PNL nu cred că-i serveşte lui Crin Antonescu. Oricâtă consideraţie aş avea pentru profesorul Andrei Marga, sunt de părere că nu îl poate înlocui cu succes pe fostul premier. Să nu uităm că, în pofida greşelilor comise, îndeosebi în anul 2008, guvernarea Tăriceanu s-a produs pe fondul perioadei cele mai prosperea României postdecembriste.
    L-am auzit pe realesul preşedinte al PNL la TVR1, la „Tema Zilei”, declarând ritos că partidul lui nu prea are nimic de a face cu Partidul Social Democrat, partid de stânga. Era lovit total de amnezie. Dacă PNL a putut să conducă ţara – după îndepărtarea miniştrilor PDL din guvern – aceasta a fost posibil numai fiindcă PSD-ul i-a acordat un constant sprijin, până la alegerile parlamentare. Şi acum, când se pune problema înlocuirii lui Mircea Geoană de la conducerea Senatului, singurul lui aliat de nădejde este tot PNL-ul.
    În acest context, dacă la primele alegeri ce vor avea loc, liberalii vor obţine rezultate modeste, Crin Antonescu nu-şi va putea duce mandatul primit până la capăt.
    Nici angajamentul făcut, tot la emisiunea citată, că PNL va intra într-un guvern de uniune naţională numai dacă ţara va intra într-o criză profundă, nu cred că are acoperire. Nu este exclusă şi varianta că PNL va reveni la putere, dacă presiunile interne vor fi puternice. În condiţiile actuale, chiar dacă PNL şi PSD ar fi fost la guvernare, măsuri economice dureroase trebuiau luate. În absenţa unor acţiuni hotărâte de micşorare a cheltuielilor publice, ţara nu poate ieşi din actuala situaţie.
    Din păcate, atât PSD cât şi PNL au probleme penale, considerabil mai mari decât PDL, UDMR, Independenţii la un loc. Această situaţie grevează considerabil asupra ţintei echipei lui Crin Antonescu de a obţine adeziunea unui potenţial electorat, încă nedecis, astfel încât partidul lui să aibă 30% din voturi.
    De aceea, am îndoieli puternice dacă victoria lui Crin Antonescu este şi una a partidului pe care îl conduce.

Adrian Man

11 martie 2010

PS: La 18 martie 2010, I.P.S. Bartolomeu îşi aniversează ziua de naştere. Mă bucur că şi în acest an am prilejul să-i urez ani mulţi, în sănătate şi cu putere de muncă, spre binele credincioşilor pe care îi păstoreşte şi a culturii române. Îi mai doresc să fie animat, în tot ceea ce întreprinde, de spirit ecumenic, gândindu-mă la momentele faste ale istoriei (1848 şi 1918). Atunci, cele două biserici româneşti au acţionat împreună, spre binele naţiunii. Să privim, deci, spre viitor, cu încredere, deoarece societatea secularizată este adversarul major al Bisericii, deci a valorilor morale, indiferent de confesiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.