Parlamentarii ar mai avea oficial aproximativ o lună de muncă, însă după şedinţa de săptămâna trecută, deputaţii nu şi-au mai programat alte şedinţe de plen, pregătindu-se de campania electorală. Ce au făcut pentru noi parlamentarii clujeni după patru ani de când cetăţenii au aplicat parafa în dreptul partidului PSD?

 

Cornel Itu a încropit 21 de legi in opt ani de deputat

Cornel Itu este absolvent al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca şi este de profesie inginer iar din 2008 este deputat PSD. A ocupat mai multe funcţii publice, fiind consilier local la Dej şi mai apoi consilier judeţean.

Ca şi activitate parlamentară,Cornel Itu are un absenteism la vot de la începutul legislaturii de 10.7%, 72 de luări de cuvânt (în 59 de şedinţe), 45 declaraţii politice, 43 întrebări şi interpelări, 1 moţiune, 82 iniţiative propuse, dintre care 18 au devenit lege.

Spre deosebire din mandatul trecut când din 2008 în 2012 a încropit doar trei leg şi anume proclamarea Zilei Culturii Naţionale, măsurile prealabile de construcţie de reţele de transport şi distribuţie de energie electrică şi o propunere legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, din 2012 şi până în prezent, Cornel Itu a iniţiat 82 de propuneri legislative, însă doar 18 au fost promulgate legi, dintre care în 2016, Cornel Itu, alături de alţi deputaţi au iniţiat proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat şi proiectul de Lege privind impozitul specific unor activităţi.

În 2015, Cornel Itu a iniţiat şase propuneri iniţiative care au devenit legi: Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, Propunere legislativă privind fondul de garantare a asiguraţilor, Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, Proiect de Lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, Propunere legislativă pentru modificarea art.277 din Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011 şi Proiect de Lege privind modificarea Legii nr.83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Acum doi ani, în 2014, social-democratul a iniţiat şase propuneri legislative şi anume: Proiect de Lege privind reglementarea activităţii de voluntariat în România, Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 53/2003 Codul muncii, Proiect de Lege privind unele măsuri referitoare la veniturile medicilor de familie care asigură continuitatea asistenţei medicale în centrele de permanenţă, Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.46/2008 – Codul silvic, Proiect de Lege privind stabilirea metodologiei de aprobare, arborare şi folosire a steagurilor unităţilor administrative-teritoriale şi Proiect de Lege privind insolventa persoanelor fizice.

În 2013, deputatul a iniţiat proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii dialogului social şi propunere legislativă pentru completarea Legii audiovizualului.

Amintim şi de singura moţiunea a lui Cornel Itu, depusă de PSD împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, intitulată ”Şi minciuna poate să ucidă” în urma afirmaţilor făcute de aceasta potrivit cărora i-a minţi pe judecătorii CEDO privind fondurile alocate penitenciarelor.

Cât despre averea parlamentarului, Cornel Itu, câştigă anual de la Parlamentul României aproximativ 60.100 lei. Are un teren intravilan, o casă în Dej şi două autoturisme marca BMW şi Dacia Duster. Ca şi acţionar la SC Mecasom SA Dej, Cornel Itu încasează 22.500 lei, iar soţia sa, Maria Itu primeşte anual de la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca 79.783 lei. Pe sfârşit de mandat, deputatul Cornel Itu a solicitat Primăriei Municipiului Cluj-Napoca un spaţiu unde să-şi desfăşoare activitatea, motivând cererea prin faptul că doreşte să se facă mai cunoscut.

aurelia cristea 2

Ce a lăsat în urmă Aurelia Cristea

Cornel Itu este singurul care se află pe lista de candidaţi PSD din actuala garnitură de parlamentari. Ceilalţi doi parlamentari PSD, deputatul Aurelia Cristea şi senatorul Alexandru Cordoş, nu s-au mai aflat în graţiile noii conduceri a PSD Cluj şi nu au mai fost „titularizaţi” nici de preşedintele Liviu Dragnea.

Aurelia Cristea s-a făcut cunoscută după ce legea antifumat susţinută de ea a pus pe jar o ţară întreagă. În Parlament, are un absenteism la vot de la începutul legislaturii de 37.1% , 48 luări de cuvânt, 32 declaraţii politice, 61 întrebări/interpelări,2 moţiuni, 70 propuneri legislative, din care 18 promulgate legi.

În 2016 iniţiat o singură propunere legislativă şi anume proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.

Mai activă a fost în anul 2015, iniţiind proiectul de Lege privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social, proiectul de Lege privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, propunerea legislativă privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, propunerea legislativă privind fondul de garantare a asiguraţilor, propunere legislativă pentru completarea Legii audiovizualului în sensul de a asigura informarea şi educarea publicului inclusiv sub aspect ştiinţific şi tehnologic şi propunere legislativă cu privire la asociaţii şi fundaţii.

În 2014, şase dintre proiectele de legi iniţiate de Aurelia Cristea împreună cu alţi deputaţi au devenit lege: Proiect de Lege privind exercitarea profesiei de bonă, Proiect de Lege privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, Proiect de Lege pentru declararea zilei de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare legală, Proiect de Lege privind unele măsuri referitoare la veniturile medicilor de familie care asigură continuitatea asistenţei medicale în centrele de permanenţă, Proiect de Lege privind stabilirea metodologiei de aprobare, arborare şi folosire a steagurilor unităţilor administrative-teritoriale şi  Proiect de Lege privind insolvenţa persoanelor fizice.

Acum trei ani, deputatul PSD a iniţiat cinci proiecte legislative: Propunere legislativă privind reglementarea regimului juridic al societăţilor ale căror acţiuni se tranzacţionează pe piaţa RASDAQ sau pe piaţa valorilor mobiliare necotate, Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii dialogului social, Proiect de Lege privind declararea zilei de 11 octombrie – Ziua Şcolii Ardelene, propunere legislativă privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore şi propunere legislativă pentru completarea Legii audiovizualului.

Potrivit declaraţiei de avere, Aurelia Cristea s-a dovedit a fi cea mai prost plătită dintre parlamentarii clujeni cu un venit anual în 2015 de 54.400 lei, mai mic faţă de anul 2013, când Aurelia Cristea a încasat 70.128 lei, însă aceasta are venituri din alte surse. În 2014 a primit ca şi Ministru delegat pentru Dialog Social, 52.125 lei, iar în 2013 a încasat de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, 275.193 lei. În 2012 a primit de la Camera Deputaţilor 2.210 lei, de la CJ Cluj 9.661 lei, de la SC Aegon Asigurări de viaţă 141.900 lei şi de la PAID SA o sumă confidenţială conform contractului de mandat. În 2011 SC Aegon Asigurări de viaţă Cluj-Napoca a plătit-o pe Aurelia Cristea cu 132.756 lei, iar SC Cardiff Asigurari SA, Bucureşti cu 107.062 lei.

Are trei terenuri intravilane, unul în Cluj-Napoca, celelalte în judeţul Cluj, două case de locuit în Cluj-Napoca şi în comuna Negreni, sat Bucea şi o vacanţă de vară în comuna Călăţele. Are obiecte de artă, bijuterii şi ceasuri în valoarea de 35.000 euro şi este creditor a Bănci din România cu 184.000 lei.

 

Traseism parlamentar: Alexandru Cordoş, a trecut de la PSD la PRU

Senatorul PSD Alexandru Cordoş a demisionat din partid pentru a candida din partea PRU la alegerile parlamentare şi este în fruntea listei la Senat. Acesta şi-a anunţat decizia chiar în ziua în care soţia a fost condamnată, definitiv, pentru trafic de influenţă. Cordoş a declarat că a ales calea patriotismului deoarece îşi iubeşte neamul şi ţara.

Ca şi senator PSD ,Alexandru Cordoş 70 declaraţii politice, 816 întrebări, 47 interpelări, 25 interpelări adresate Primului Ministru, 264 luări de cuvânt în plen, 13 moţiuni şi 68 iniţiative legislative, dintre care nouă au devenit legi în cei patru ani de senator:  Legea privind fondurile de pensii administrate privat, Legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice, Legea privind declararea zilei de 15 ianuarie Ziua Culturii Naţionale, Legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice, Propunerea legislativă pentru trecerea din domeniul public al statului şi administrarea Administraţiei Naţionale „Apele Române” în domeniul privat al unităţilor administrativ teritoriale – Pardina, Maliuc şi Crişan, judeţul Tulcea, a unor suprafeţe de teren, Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţa naţională, Legea privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, Legea privind statutul cadrelor militare şi Legea privind transparenţa decizională în administraţia publică.

Ca şi senator câştigă anual 59.400 lei, ca şi cadru universitar la U.C.D.C. Facultatea de Drept ,9.187 lei,  iar de la Academia Română, filiala Iaşi, 45.970 lei. Senatorul are un teren intravilan în comuna Feleacu, un teren agricol în municipiul Turda, o casă de locuit în comuna Feleacu şi un autoturism Audi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.