Judecătoria Cluj-Napoca a decis ca firma Realtopfarma, controlată de familia Elenei Udrea și administrată de fostul deputat clujean, Adrian Gurzău, a fost evacuată de pe o parte din terenul unde se viza construirea proiectului imobiliar Transilvania Smart City. Acest lucru s-a întâmplat după ce firma a intrat în insolvență, clienții care au plătit avansuri pentru locuințe au rămas cu ochii în soare. Dezvoltatorul imobiliar și-a suspendat până și adresa de email. Dacă partenerul din această afacere, SDC Imobiliare, a returnat  partea de bani, cei de la Realtopfarma au preferat să dispară. 

”Admite cererea formulată de către reclamanta SDC Imobiliare S.R.L. în contradictoriu cu pârâta Realtopfarma S.R.L., în insolvenţă, prin administrator judiciar D. I. S.P.R.L. Dispune evacuarea imediată a pârâtei, respectiv a bunurilor mobile ale acesteia din imobilul situat în mun. Cluj-Napoca, str. Borzaşi F.N., înscris în C.F. nr. 300868 Cluj-Napoca, nr. cad. 300868. Ia act de manifestarea de voinţă a reclamantei, prin reprezentant convenţional, în sensul solicitării cheltuielilor de judecată pe cale separată. Executorie. Cu drept de apel în 5 zile de la pronunţare, care se va depune, sub sancţiunea nulităţii, la Judecătoria Cluj-Napoca.”, arată soluția pe scurt a instanței.

Pe lângă acest proces pierdut, reprezentanții firmei Realtopfarma, care se află în spatele afacerii imobiliare Transilvania Smart City, au dispărut. Cel puțin adresele de mail ale firmei au fost suspendate, iar reprezentanții societății nu pot fi contactați.

Ultimul lor mesaj a fost postat în aprilie 2023: ”Facem tot posibilul să livrăm ce am promis și să ducem la capăt proiectul, în ciuda tuturor piedicilor puse. Parte din probleme le vom soluționa în instanță”. 

Pe de altă parte, clienții reclamă că până și adresele de mail prin intermediul cărora i-ar fi putut contacta pe cei din firmă au dispărut.

Reprezentanții SC Realtopfarma spun că au apelat la procedura de insolvență pentru a se apăra de o presupusă preluare a afacerii imobiliare. 

Parcela de teren de pe care firma Realtopfarma este evacuată marcată cu albastru

Însă, în cadrul dosarului care se judecă la Tribunalul Comercial Cluj, există peste 140 de creditori ai firmei, persoane fizice și juridice, care așteaptă returnarea banilor. 

Potrivit primului raport al societății, activitatea principală a firmei este ”Comerț cu ridicata al produselor farmaceutice”. Actionari sunt Gurzău Adrian – având o cotă de participare la beneficii și pierderi de 50%/50% și Alexandrov Marinel – având o cotă de participare la beneficii și pierderi de 50%/50%.

Societatea face parte din următorul grup de firme: TOPMINING INVESTMENTS SOLUTIONS SRL, TRANSILVANIA SMART ENERGY SRL, TRANSILVANIA SMART MANAGEMENT SRL, CHESTER GROUP INVESTMENTS SRL, TRANSILVANIA SMART REAL ESTATE SRL, TRANSILVANIA SMART CONSTRUCT SRL, TRANSILVANIA SMART CITY SRL și TRANSILANIA SMART ARHITECTURE SRL. În toate aceste firme sunt administratori sau asociați Adrian Gurzău, Alexandrov Marinel, Alexandrov Adrian, Gheorghe Petrovan (socrul lui Adrian Gurzău, n.red.) sau firma Realtopfarma.

Unele dintre firmele din această suveică au legături cu afacerea din Italia a Alinei Bica, fost șef DIICOT, condamnată alături de Elena Udrea pentru corupție.

Potrivit primului raport din procedura de insolvență, compania are conturi în bănci în care sunt sume de ordinul zecilor și sutelor de lei, astfel că o executare a conturilor bancare este exclusă, iar bunurile acumulate de firmă sunt câteva telefoane mobile, laptopuri, o mașină Mercedes, un scuter și câteva licențe de software.

Astfel că, și de pe urma procedurii de faliment și a vânzării silite a bunurilor, nimeni nu și-ar mai putea recupera banii investiți în casele lui Udrea.

În momentul de față, peste 150 de persoane au deschis acțiuni împotriva firmei pentru recuperarea banilor dați.

Cine a investit în afacerea lui Udrea

Firma SDC Imobiliare s-a înscris cu suma de de 38,910,342.42 lei, care a fost acceptată.

Firma ALEDEN IMOBILIARE SRL are de recuperat 3.371.355 lei. Societatea a dat în judecată dezvoltatorul imobiliar încă din iulie 2022. Obiectul dosarului este „ordonanță de plată OUG 119/2007 / art.1014 CPC „ș.u.”, aceasta fiind o ordonanță de urgență privind măsurile pentru combaterea întârzierii executării obligaţiilor de plată rezultate din contracte între profesionişti. Din acest dosar a fost disjuns un altul, înregistrat pe 25 august 2022 la Tribunalul Ilfov, al cărui obiect este sechestru asigurator. Aleden Imobiliare figurează drept creditor, Realtopfarma SA este debitor. Articolulul 1014 din Noul Cod de Procedură Civilă se referă la comunicarea somației, fiind inclus la capitolul „Măsuri provizorii în materia drepturilor de proprietate intelectuală”.

„Creditorul îi va comunica debitorului, prin intermediul executorului judecătoresc sau prin scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire, o somaţie, prin care îi va pune în vedere să plătească suma datorată în termen de 15 zile de la primirea acesteia.”, se scrie în articol. 

Un alt creditor este U Cluj! ASOCIATIA SPORTIVA FOTBAL CLUB UNIVERSITATEA CLUJ s-a înscris cu o creanță în valoare de 641.030 lei. Ca notă, lichidatorul a adăugat că ”suma de 320.515,00 lei reprezentând tranșa nr. 2 din contractul de sponsorizare este nescadentă la data deschiderii procedurii, astfel că aceasta va fi înscrisă provizoriu fără drept de vot”.

Cu alte cuvinte este vorba despre un contract de publicitate încheiat între club și firma familiei Udrea.

De asemenea, FOTBAL CLUB CFR 1097 CLUJ SA s-a înscris în tabel cu suma de 3,755,218.42 lei, tot de pe urma unui contract de publicitate încheiat cu Realtopfarma. Însă, lichidatorul nu a acceptat această sumă pentru că, de fapt, reprezentanții echipei de fotbal nu au putut să depunăca dovadă un ”contract autentic de vânzare”. 

Cine mai vrea sute de milioane de la afacerea Elenei Udrea

BEJ GONT, PANAIT SI ASOCIATII s-a înscris în tabel cu suma de 260,983,051.98 lei, însă ea nu a fost acceptată de lichidator. 

Biroul de avocatură CUCULIS SI ASOCIATII s-a înscris cu suma de  587,467.30 lei, dar nu a acceptată de lichidator.

Silvia Uscov, avocata Elenei Udrea, s-a înscris cu o creanță în valoare de 126,283.21 lei, care a fost acceptată.

MERCEDES BENZ LEASING IFN SA s-a înscris cu suma de 379,396.32 lei, dar lichidatorul a acceptat mult mai puțin, aproximativ 20.000 lei. ”Suma de 326.632,67 lei cu titlu de contravalorea capital nefacturat și dobanda nu va fi inscrisa la masa credala în acord cu prevederile art. 105 alin. 4”, arată nota lichidatorului.

O creanță în valoare de 550,079.90 lei a fost înscrisă în tabel de către firma Napocamin. Însă lichidatorul nu a acceptat să o înscrie la masa credală.

Firma TRANSILVANIA SMART ARHITECTURE SRL, care le aparține lui Gurzău și concubinului Elenei Udrea, s-a înscris la masa credală cu suma de 74,381,489.66 lei, însă lichidatorul a acceptat să noteze în lista doar 15,345,408 lei.

Societatea TRANSILVANIA SMART CONSTRUCT SRL, care aparține socrilor lui Gurzău s-a înscris cu suma de 3,715,736, dar care nu a fost acceptată.

Firma TRAVEL TIME D&R SRL, patronată de Stefan Andrei Valeriu și Mandache Gabriel, s-a înscris cu o creanță în valoare de 202,071.26 lei, care a fost acceptată. Există o relație de prietenie între Udrea și patronii firmei. Societatea de turism  are multe contracte publice încheiate cu Administrația Prezidențială, Ministerul Afacerilor Interne, Camera Deputaților, Serviciul de Pază și Protecție, Camera Deputaților, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.