Un europarlamentar PC care are birou la APIA Cluj este cercetat de procurorii DNA într-un caz de megacorupţie. Europarlamentarul Constantin Rebega este urmărit penal pentru mai multe infracţiuni, în dosarul mitei de 40.000 de euro din contracte fictive la un eveniment organizat de Ministerul Agriculturii, acesta primind, printr-un intermediar, 23.000 de lei, potrivit procurorilor anticorupţie. Rebega îşi desfăşoară activitatea la Cluj într-un spaţiu unde, până de curând, a funcţionat un birou din cadrul APIA Cluj. De asemenea, Rebega face parte din cercul de apropiaţi al şefului APIA Cluj, Adrian Zaharia, iar ambii sunt ”locotenenţii” lui Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

 

La sfârşitul anului trecut, Gazeta de Cluj a prezentat modul în care europarlamentarul PC Constantin Rebega a ajuns să îşi deschidă la Cluj un birou într-un spaţiu care fusese ocupat până de curând de APIA Cluj. În articol au fost prezentate legăturile dintre şeful APIA Cluj, Adrian Zaharia, membru PC, şi europarlamentarul PC asupra căruia DNA a început urmărirea penală. Rebega este urmărit penal pentru ”folosire a influenţei ori  a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,  de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial; instigare la spălare de bani; instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată; instigare la uz de fals”.

Potrivit anchetatorilor, în decembrie 2014, în contextul organizării unor evenimente agricole, Rebega a primit de la administratorul unei firme, printr-un intermediar, 23.000 lei, „folosindu-se de influenţa pe care şi-a manifestat-o ca vicepreşedinte al unui partid politic (PC), responsabil de Departamentul de Agricultură şi Dezvoltare Rurala, influenţă percepută ca fiind reală asupra unui funcţionar din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”.

„Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziţiei şi circulaţiei banilor, suspectul Rebega Constantin Laurenţiu, prin acelaşi intermediar, l-a determinat pe administratorul firmei respective să plăsmuiască şi ulterior să folosească un contract fictiv de prestări servicii către firma organizatoare a evenimentelor”, mai precizează DNA.

 

Suveica din agricultură trasă de ţărănoi

Constantin Rebega, ales europarlamentar pe listele PC, este membru al comisiilor de agricultură şi dezvoltare rurală, respectiv pescuit, din Parlamentul European.

Surse judiciare susţin că acesta s-a numărat printre cei trei destinatari ai mitei de 40.000 de euro din contracte fictive la organizarea târgului Indagra. Ceilalţi doi sunt, conform aceloraşi surse, fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii Nagy Peter Tamas şi secretarul general al instituţiei, Virgil Găman. În acest dosar, procurorii DNA au făcut, joi, percheziţii la Ministerul Agriculturii şi la mai multe firme şi persoane, fostul secretar de stat Nagy Peter Tamas şi secretarul general Virgil Găman fiind duşi pentru audieri la sediul central al DNA. Mita ar fi fost mascată prin contracte fictive de cel mult 15.000 de euro fiecare, pentru servicii precum producţia de spoturi publicitare sau produse de protocol, conform unor documente ale anchetatorilor. Târgul Indagra a fost organizat la Romexpo în perioada 29 octombrie – 2 noiembrie 2014, cu Romexpo SA în calitatea de prestator şi Ministerul Agriculturii, beneficiar.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, pentru acest eveniment, Romexpo şi Ministerul Agriculturii au încheiat un contract a cărui valoarea iniţială a fost de 334.000 de euro fără TVA, echivalentul a 1.829.180 lei cu TVA inclusă, respectiv 414.160 de euro.

Procurorii anticorupţie susţin, după cum se precizează în aceleaşi documente, că Nagy şi Găman s-au implicat în organizarea evenimentului şi au forţat reprezentanţi ai Romexpo pentru a implica firme agreate de ei. „Adică  serviciile necesare ce urmau a fi efectuate de Romexpo să fie prestate de anumite firme agreate de ei, (…) aşa încât din suma totală de 334.000 euro, 40.000 euro să fie  plătiţi din banii din contract viraţi de Ministerul Agriculturii la Romexpo către anumite firme desemnate de ei şi să fie găsită deci modalitatea pentru încheierea unor contracte dintre Romexpo şi societăţile comerciale agreate de cei doi, aşa încât să existe aparenţa între contract şi obiectul de activitate al firmelor respective, însă, în realitate, acele firme să nu fie nevoite să presteze efectiv acea activitate şi, practic, acele firme dădeau cei 40.000 de euro celor doi”, se mai arată în documentele citate.

 

Balta are politicieni

Europarlamentarul PC Laurenţiu Rebega a lucrat în cadrul grupului de firme denumit generic Grivco. Până de curând, această informaţie apărea pe site-ul partidului în cadrul CV-ului lui Rebega, însă de curând documentul a fost retras.

În momentul de faţă, Rebega este asociat cu Gheorghe Lăpuşte, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, în cadrul SC Farmland SRL, şi în cadrul Faxirom International, care momentan este în procedură de faliment. Conform declaraţiei de avere de anul trecut, europarlamentarului PC care şi-a deschis birou la APIA Cluj este destul de consistentă. Un teren la Măneciu, de 2.600 mp, unul la Ciocăneşti, în Dâmboviţa, de 1.2 hectare, precum şi alte două terenuri în Brebu, de 624 mp în intravilan, şi 1/8 cotă indiviză, din 929 mp. În 2009 a achiziţionat un apartament cu două camere, de 51,34 mp, în Bucureşti. În 2010 a cumpărat trei terenuri, la Măneciu şi Brebu, şi o casă de vacanţă. În declaraţia de avere figurează un credit accesat în 2010, scadent în 2013, în cuantum de 50.000 de lei. În 2012 declara un venit anual de 160.690 de lei, bani obţinuţi de la o societate care se ocupă de agricultură.  Salariul obţinut la CJ Prahova era în valoare de 23.399 de lei.

De asemenea, Rebega a fost asociat cu fostul şef CNSAS şi consilier ministerial, Marius Oprea, şi cu Ionuţ Ungureanu în cadrul firmei Sol Ecoplast, însă în 2012 Rebega s-a retras din această firmă. Acum societatea este deţinută de Marius Mălăncuş, înregimentat la Partidul Mişcarea Populară.

 

Mită pe bucăţi

Conform datelor judiciare, suma de 40.000 de euro trebuia să fie fragmentată, sub forma mai multor contracte cu mai multe firme, cel puţin trei, pentru ca fiecare plată să nu depăşească 15.000 euro. În acest mod, se mai precizează în documentele DNA, au fost găsite două firme: una care să încheie un contract de 11.000 euro plus TVA având ca obiect producţia de spoturi publicitare, iar cealaltă, pentru un contract de 9.000 de euro plus TVA pentru produse de protocol. Anchetatorii mai susţin că facturile, contractele şi actele erau false, fiind întocmite doar pentru a masca mita. În realitate, firmele nu prestau activităţi şi nu obţineau banii, iar Romexpo nu beneficia de servicii de la acele firme, ci trebuia să asigure evenimentul conform contractului cu Ministerul Agriculturii, dar nu pentru întreaga din sumă din contract, ci minus aproximativ 10% (40.000 de euro), cât ar fi fost mita.

Referitor la dosar, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat că el nu a fost chemat la DNA şi că, de fapt, nu a fost citat niciodată la acest parchet.

1 COMENTARIU

  1. contractele se atribuie conform codului de procedura civil in urma organizarii de licitatii cu respectarea procedurii de inscriere la licitatie- dupa-30 zile-firma castigatoare se prezinta….restul este procedura doar…respectarea legii….inducerea in eroare se pedepseste…inselatoria de asemenea….favorizarea infractorului si instigarea se pedepsesc….normele se regasesc in legi….serviciul juridic are aceasta sarcina–

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.