Spiru, ilegal non stop. Spiru Haret, prins cu „ocaua mică”. Nemulţumirea studenţilor, indiferenţa profesorilor.

După ce Universitatea „Spiru Haret” a fost implicată, lunile trecute, într-un scandal de proporţii legat de autorizarea unor specializări, un nou episod riscă acum să întărească ideea că universitatea cu pricina este una pe care orice student ar trebui să o ocolească. Astfel, din informaţiile furnizate de o serie de studenţi nemulţumiţi, rezultă că oficialii Universităţii Spiru Haret transferă studenţi de la o formă de învăţământ la alta, de la o specializare la alta, fără a-i consulta. Lucru ce contravine tuturor normelor legale în vigoare.

Transfer ilegal

O parte dintre studenţii care au absolvit deja primul an de studii la una dintre facultăţile din cadrul Universităţii Spiru Haret cu sediu în Cluj-Napoca  au reclamat reporterilor Gazetei de Cluj abuzurile la care au fost supuşi de reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior. „Zilele trecute, când m-am deplasat la sediul facultăţii să-mi achit taxa de şcolarizare, am fost neplăcut surprins să constat că am fost transferat de la forma de învăţământ „la distanţă” la „zi”, fără ca eu să fiu întrebat. Nu am făcut nicio cerere şi nu mi-am exprimat în niciun fel dorinţa de a mă transfera. Problema cea mai ciudată este că la Cluj nu există învăţământ la zi sau frecvenţă redusă, ci doar învăţământ la distanţă. De la secretariat mi s-a comunicat că, dacă doresc să mai fiu student la această facultate va trebui să mă deplasez la Blaj, cel mai apropiat centru al USH, unde se studiază marketing. Din păcate, nu cunosc situaţia celorlalte specializări, dar este foarte probabil ca scenariul să fie identic”, a declarat studentul nemulţumit. Din păcate aceasta nu este singura problemă legată de USH. „Când am auzit că m-au transferat, am cerut să mi se returneze actele pe care le-am depus la înscriere, dar secretara mi-a spus, sec, că va trebui să mă deplasez la Bucureşti, pentru că actele se predau personal şi că acestea au fost transportate în capitală. Singurul lucru de care îmi pare rău este că am plătit un an de studiu în conturile acestor excroci”, a mai spus studentul. Practic, această situaţie presupune, cel puţin teoretic, naveta studenţilor clujeni în alte oraşe. Raţiunea care a stat la baza acestei decizii este, aparent, precară. Cel puţin în cazul studenţilor de bună credinţă se poate presupune că aceştia au ales învăţământul la distanţă deoarece programul, serviciul sau alte probleme personale nu le permit participarea la cursurile zilnice. Acum, aceştia se văd nevoiţi nu numai să participe zilnic la cursuri , dar şi să facă naveta la Blaj, Braşov sau Câmpulung-Muscel, evident din fonduri propri. Problema sesizată de studentul clujean este cât se poate de gravă, în condiţiile în care Universitatea Spiru Haret nu este la prima abatere. Universitatea a fost implicată, în urmă cu câteva luni într-un scandal de proporţii legat de lipsa acreditărilor la mai multe specializări. Principalele probleme s-au înregistrat în legătură cu învăţământul la distanţă, dar, din nefericire, nu se poate stabili o evidenţă exactă a formelor de învăţământ acreditate, cât timp oficialii universităţii nu permit accesul reprezentanţilor ARACIS în incinta facultăţilor.

Silentio stampa

Purtătorul de cuvânt al USH, George Nicolau, a declarat că nu este la curent cu situaţia prezentată, deoarece a lipsit din universitate în ultima perioadă. „Nu ştiu exact. Eu am fost o perioadă în spital, am ieşit astăzi (n.r. joi, 8 octombrie) şi abia de luni mă duc în Spiru Haret. Deci, abia atunci o să aflu ultimele noutăţi. Nu aveţi cu cine altcineva discuta, eu trebuie să intru la rector, să mă documetez şi după aceea să văd ce vă spun, dar eu până luni nu mă duc. Nu ştiu nimic, deci nu pot să comentez”, a declarat George Nicolau. Totuşi, pentru a obţine o poziţie oficială din partea conducerii USH, am încercat să discutăm şi cu reprezentanţii instituţiei de la Cluj. Vocea secretarei ne-a îndemnat să încercăm la domnul Nicolau, singurul în măsură să ofere răspunsuri reprezentanţilor mass-media. Din cauză că domnul Nicolau nu avea, cel puţin la nivel declarativ, nicio cunoştinţă despre situaţia prezentată, reporterul Gazetei a insistat să discute cu reprezentanţii de la centrul teritorial Cluj pentru a afla adevărul legat de această problemă. Directorii cu pricina au comunicat reporterului Gazetei de Cluj, prin intermediul secretarei că nu pot oferi informaţii relevante şi că nu doresc să facă alte precizări. Chiar dacă reporterul Gazetei de Cluj şi-a lăsat datele de contact, în cazul în care aceştia ar fi dorit să ofere o poziţie oficială, până la închiderea ediţiei telefonul nu a sunat.


Augustin Stanciu

1 COMENTARIU

  1. eu am platit doi ani , plus prima rata pe 2009 2010 . ce ma fac ? m am transferat la brasov , ca acolo m au indrumat , dar se pare ca trebuie sa ne retransferam la rm vilcea . chiar nu mai inteleg nimik . vreau un raspuns

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.