Daniel David, rectorul UBB Cluj, a declarat că plagiatul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, trebuie să fie analizat de comisii în cel mai scurt timp.

”În lipsa mea, președintele Comisiei de Etică a UBB, care este și președintele Consiliului Național de Etică, profesorul Dacian Dragoș, s-a exprimat si reprezinta UBB. Mesajul este ca pentru a fi corect pentru toți, discuția trebuie să se mute din spațiul public spre instituțiile care analizează/decid, iar asta cu celeritate și transparenta pentru a nu genera suspiciuni”, a spus, pe scurt, Daniel David.

Președintele Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dacian Dragoș, a precizat că instituția se va autosesiza doar dacă toți membrii vor vota acest lucru.

”În general, se merge pe sesizare. Decizia de autosesizare însă nu e luată de cineva anume, ci toți membrii Consiliului trebuie să voteze”, a spus Dacian Dragoș

CNECSDTI se va reuni din nou în ședință la sfârșitul lunii octombrie, când ar putea să ia o decizie privind autosesizarea, dacă între timp nu primește o sesizare.  Dacian Dragoș a spus că nu poate comenta acest caz punctula, pentru că există riscul să se autopronunțe.

”Trebuie urmate procedurile legale. Există o comisie de etică și la USAMVB (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București). Noi am avut în permanență reacții. Integritatea academică trebuie să fie clar un pilon al mediului academic, iar la UBB o tratăm foarte serios. Noi încercăm să ducem stindardul eticii cât mai sus, însă trebuie o cultură a eticii și o masă critică în universitățile din România care să facă acest lucru”, a conchis Dacian Dragoș, scrie stiridecluj.ro.

Reamintim că Sorin Cîmpeanu ar fi copiat 13 capitole dintr-un curs universitar scris de alți doi profesori, în anul 2000, a arătat o investigație a jurnalistei Emilia Șercan, publicată de PressOne.

Ministrul și-a trecut lucrarea și în CV -ul academic, dar după ce au apărut acuzațiile a precizat că a fost numai un curs neînsemnat.

”Sunt nomograme, grafice, tabele scheme de calcul, destinate să sprijine studenții în procesul de pregătire. Lucrările prezentate în articol nu sunt lucrări cu ISBN, nu sunt lucrări științifice. Mai mult, aceste lucrări nu sunt luate în considerare la nicio avansare didactică, pentru că nu au ISBN, motiv pentru care cadrele didactice nu sunt interesate de ele”, s-a justificat ministrul.

Citește și: Scandal interetnic în jurul kürtőskalács primarului Cherecheș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.