Zinaida Greceanii - Chişinău - Republica Moldova

Duminică, 28 iunie, moldovenii din Chişinău (Republica Moldova) îşi aleg primarul. Potrivit ultimelor sondaje, Zinaida Greceanîi, candidatul socialiştilor, ar urma să câştige turul al doilea al alegerilor pentru Primăria Chişinăului cu 51% din voturi.

 

Dacă acest lucru se întâmplă, şi Dorin Chirtoacă pierde Chişinăul, va fi un semnal puternic pentru întreaga lume occidentală că parcursul Republicii Moldova este unul care coteşte înainte de aderarea la Uniunea Europeană.

Candidatul Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi, ar urma să câştige turul al doilea al alegerilor pentru Primăria Chişinăului cu 51% din voturi, învingându-l pe primarul în exerciţiu Dorin Chirtoacă, potrivit unui sondaj citat de PRO TV Chişinău.

Totuşi, la întrebarea pentru cine aţi vota duminica viitoare, numărul voturilor acumulate scade de ambele părţi dacă se includ şi respondenţii indecişi.

Astfel, pentru Zinaida Greceanîi ar vota 30 la sută din alegători, iar Dorin Chirtoacă ar acumula aproape 29 la sută din sufragii. Alţi 22,3% dintre respondenţi au declarat că nu ştiu pentru cine să voteze, iar 19,1% au spus că nu vor merge la vot. Realizatorii sondajului au stabilit că dintre alegătorii care în primul tur l-au votat pe Oazu Nantoi, 48,6% l-ar vota în turul doi pe Chirtoacă, iar dintre votanţii lui Ilian Caşu, 78,3% o vor susţine în turul doi pe Greceanîi.

Sondajul a fost efectuat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din surse financiare proprii, în perioada 16-20 iunie, la el participând alegători din 5 sectoare ale capitalei şi 12 suburbii. Marja de eroare este de 2,8 procente.

 

Dorin Chirtoaca - Chişinău - Republica Moldova

Primul tur, semne bune

Candidatul Partidului Liberal la funcţia de primar al capitalei Republicii Moldova, Dorin Chirtoacă, a câştigat primul tur al alegerilor din 14 iunie, cu 37,52% din voturi, devansând-o pe Zinaida Greceanîi (35,68%), cu care se va confrunta duminică în turul al doilea.

Primarul în funcţie s-a arătat optimist şi în privinţa turului al doilea, mizând şi pe faptul că tradiţional Chişinăul votează democratic şi pro-european: „Noi ne dorim să construim Europa aici, la noi acasă, pentru că doar aşa îi vom putea convinge pe cetăţeni că Europa merită să fie preferată în raport cu Uniunea euro-asiatică şi alte oferte care mai vin din Est”.
Forţele pro-ruseşti au avut succes la alegerile locale din Republica Moldova nu pentru că populaţia ar fi renunţat la integrarea europeană, ci din cauza corupţiei actualilor guvernanţi care s-au compromis iremediabil. A fost un vot furios, afirma primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, într-un interviu acordat Ziare.com.
Macarale, macarale

Ambii candidaţi au vorbit despre proiectele lor de după victoria la alegerile locale din primul tur, concentrându-se pe cum se va schimba faţa oraşului. Liberalul Dorin Chirtoacă a spus că ”Primăria a început să realizeze proiectul eficienţei energetice, în cadrul căruia vor fi termificate blocurile locative, precum şi reparate acoperişurile, subsolurile şi înlocuite geamurile din scări. Pentru realizarea proiectului sunt necesari 500 de milioane de euro, iar creditul Chişinăul îl poate obţine pentru 20 de ani. Pe 15 iulie, în Moldova va sosi delegaţia Băncii Europene de Investiţii, care va acorda prima tranşă pentru realizarea proiectului”, a spus Chirtoacă.
Oponentul liberalului, candidatul Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi, a spus că ”în decurs de câteva luni Primăria Chişinău a împărţit 570 ha de terenuri, dintre care pe 16 au fost stadioane”.
„Pe lângă partajarea ilegală a terenurilor au fost distruse 80 de monumente de arhitectură. După venirea la putere, socialiştii vor revizui documentele pentru toate construcţiile ilegale; vor emite permisiuni conform planului de construcţie a oraşului, care va fi adoptat până la sfârşitul anului; toate proiectele se vor discuta cu societatea; din iulie 2015 siturile de construcţii în curţi vor fi interzise; vor fi reparate 400 de blocuri de locuit”, a promis ea.

 

Miza votului de peste Prut

„După demisia premierului Chiril Gaburici, totul depinde de alegerile locale. În primul rând formarea unui nou guvern. Toată lumea aşteaptă alegerile locale, să vadă care este zona de putere sau cum se aliniază opţiunile electorale ale populaţiei din Republica Moldova pentru a trece la noi negocieri. Miza acestor alegeri este fotoliul de primar general al Capitalei şi obţinerea majorităţii în Consiliul Municipal Chişinău”, arată expertul Dan Dungaciu într-o analiză pentru ziare.com.

„Dacă forţele proeuropene pierd Chişinăul, înseamnă că Republica Moldova se îndreaptă aproape vertiginos spre Est, deoarece Chişinăul nu a fost niciodată câştigat de comunişti sau de reprezentanţii curentului estic. Dacă va câştiga candidata domnului Dodon, doamna Zinaida Greceanîi, atunci pentru prima dată în istoria Republicii Moldova va cădea reduta Chişinău, care este mai orientată spre Vest peste medie, iar Republica Moldova  va avea cu adevărat o problemă”, a explicat Dan Dungaciu.

 

Candidatul ”Surprize, surprize”

În iunie 2007, când avea 28 de ani, Dorin Chirtoacă a ajuns primar al Capitalei, stabilind un record – niciodată Chişinăul nu mai avusese un primar atât de tânăr. Victoria în faţa candidatului Partidului Comuniştilor, Veaceslav Iordan, a fost covîrşitoare – 61,17% din voturi la 38,83% din voturi. Chirtoacă spune că unchii săi – Gheorghe, Simion şi Mihai Ghimpu – l-au îndemnat să facă politică. Din 2005 este vicepreşedinte al Partidului Liberal condus de unchiul său, Mihai Ghimpu.

Nu se poate lăuda cu cine ştie ce avere. Potrivit veniturilor declarate, în perioada în care s-a aflat la şefia Primăriei, singurii bani câştigaţi au fost cei din salariul de primar, adică 100.000 de lei moldoveneşti pe an. Chirtoacă mai are în proprietate o treime dintr-o casă din comuna Coloniţa, estimată la 167.000 de lei, şi o maşină pentru care a plătit 28.000 de lei.

Potrivit Europa Liberă, Chirtoacă spune că pe timpul mandatului său, oraşul, după 20 de ani de criză, a devenit pentru prima dată rentabil, au fost achitate datorii istorice de 700 milioane de lei moştenite de la comunişti, şi, în premieră, din 2008 Primăria nu mai acumulează datorii.

Dorin Chirtoacă a lucrat pe când era student la emisiunea Andreei Marin, ”Surprize, surprize”. A oferit un subiect pentru emisiune, ca mai apoi să i se propună să lucreze în calitate de redactor. Peste un an, a devenit redactor-şef. Aici şi-a aplicat cunoştinţele juridice, cele de drept internaţional, fiind în legătură permanentă cu Direcţia consulară a MAE şi misiunile diplomatice ale României de peste hotare.

 

Născută în Siberia, trage la ruşi

Zinaida Greceanîi s-a născut la data de 7 februarie 1956, în regiunea Tomsk din Federaţia Rusă. Părinţii ei au fost deportaţi de către regimul comunist din Republica Moldova în lagărul din regiunea Tomsk (Siberia). Zinaida Greceanîi a absolvit Colegiul Financiar-Economic din Chişinău şi Universitatea de Stat din Chişinău, unde s-a specializat în domeniul economic şi financiar.
Zinaida Greceanîi a fost numită în anul 2000 în funcţia de viceministru al finanţelor iar la 26 februarie 2002 devine ministru al finanţelor.
A candidat în calitate de reprezentanta a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova pentru funcţia de Primar General al municipiului Chişinău la alegerile municipale anticipate din 10 iulie şi 24 iulie 2005. În nici una dintre situaţii alegerile nu au fost validate din cauza prezentei scăzute la vot (în jurul de 19%).
După demisia guvernului condus de Vasile Tarlev, Vladimir Voronin, a anunţat în  21 martie 2008 avansarea candidaturii Zinaidei Greceanîi la postul de Prim-ministru.
Zinaida Greceanîi cunoaşte limbile rusă şi „moldovenească”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.