„Republica Moldova are o perspectiva europeana”
Merkel le-a dat veşti bune moldovenilor
Republica Moldova a aşteptat cu sufletul la gura vizita Angelei Merkel, de la care romanii de peste Prut au primit asigurari ca se afla pe drumul bun spre integrarea europeana şi ca se lucreaza la facilitarea obţinerii de vize pentru ei. In ceea ce priveşte problema transnistreana, Merkel a fost reţinuta şi a recomandat moldovenilor sa aiba rabdare.
Saptamana trecuta, Angela Merkel a efectuat o vizita oficiala in Republica Moldova. Este prima vizita a unui şef de stat occidental dupa instaurarea unui guvern democratic peste Prut. Aceasta a vorbit despre integrare europeana, insa a fost precauta in ceea ce priveşte referirile la Moscova, astfel ca nu a luat nicio poziţie privind retragerea trupelor ruseşti din Transnistria.
Pe drumul spre UE
Mesajele acesteia au fost incurajatoare pentru politicienii moldoveni, pe care i-a asigurat de sprijinul Germaniei in procesul de aderare la Uniunea Europeana (UE). „Aţi reuşit lucruri remarcabile, insa mai aveţi un drum greu de strabatut, iar UE şi Germania vor sa va insoţeasca pe acest drum. Va incurajez sa continuaţi sa mergeţi ferm pe acest drum care duce spre UE. Vor fi necesare reforme care nu intotdeauna sunt uşoare, dar va vom fi alaturi prin dezvoltare, consiliere şi relaţii juridice. Vrem sa sistematizam relaţiile noastre de colaborare”, a declarat cancelarul german.
Interesul principal al moldovenilor ramane posibilitatea de a lucra nestingheriţi in Uniunea Europeana. Şi din acest punct de vedere, cancelarul german a avut veşti bune. In discursul rostit la Chişinau, Angela Merkel a menţionat ca Germania va sprijini in continuare eforturile Republicii Moldova de liberalizare a regimului de vize cu Uniunea Europeana. „Scopul final este abolirea in totalitate a regimului de vize”, a subliniat oficialul german.
„Cetaţenii Moldovei trebuie sa fie mulţumiţi ca se fac progrese pentru modernizarea ţarii. Moldova a optat pentru reforme, astfel e pregatit fundamental pentru un stat democratic. Interesul general public trebuie sa fie orientarea unui stat viabil. Democraţia drepturilor omului e statul de drept, opinia publica“, a declarat Angela Merkel. „Mulţumesc domnule premier, ca am avut ocazia sa discut cu mai mulţi intreprinzatori. Urmeaza a fi extins angajamentul de colaborare cu ţara noastra, sprijinirea structurilor economice. Intreprinderile mici şi mijlocii sunt coloana vertebrala a economiei. Dorim sa contribuim la aprovizionarea cetaţenilor cu apa“, şi-a continuat discursul cancelarul german.
„Noi privim cu atenţie şi relaţiile comerciale dintre UE şi Moldova. Nu este vorba doar de promovarea economiei, ci şi de contacte intre oameni. Ma refer aici la obligativitatea vizelor. UE şi Moldova, prin noul acord de liberalizare a vizelor exista o obligaţiune şi un compromis bun. Scopul este libertatea oamenilor. Ma bucur ca Moldova se afla pe un drum bun in acest sens. Aş dori ca relaţiile bilaterale cu Republica Moldova sa devina cat mai stranse, sa traim sub acelaşi cer şi sa avem aceleaşi orizonturi “, şi-a incheiat discursul Angela Merkel.
„Pas cu pas”
In cadrul discuţiilor cu preşedintele Nicolae Timofti, aceasta a fost foarte reţinuta pe marginea problemei transnistrene. Preşedintele a reiterat necesitatea retragerii de catre Federaţia Rusa, in conformitate cu angajamentele sale internaţionale, a muniţiilor şi a efectivului sau de militari care staţioneaza in stanga Nistrului, declarand ca forţele de menţinere a pacii din zona de securitate şi-au epuizat misiunea şi ca ar trebui sa fie transformate intr-un contingent civil sub mandat internaţional, Merkel nu a reacţionat in niciun fel, aducand subiectul discuţiei catre eforturile Republicii Moldova de apropiere de standardele europene.
Fiind intrebata ce soluţii recomanda Germania pentru reglementarea conflictul transnistrean, Merkel a declarat ca moldovenii ar trebui sa aiba rabdare şi sa-l rezolve pas cu pas. „Trebuie sa avansam pas cu pas. Trebuie sa avem rabdare in acest proces”, a subliniat Angela Merkel. Ea a salutat negocierile 5 +2, care au fost reluate dupa şase ani de pauza sperand ca noile negocieri in formatul 5 +2 in luna septembrie vor aduce mai multe rezultate.
Legat de integrarea europeana, Merkel i-a spus preşedintelui ca „acest proces trebuie urmat pas cu pas. Republica Moldova are o perspectiva europeana. Acum e important sa se faca primii paşi Acordul de Liber schimb, Acordul de Asociere, liberalizarea vizelor. Guvernul Filat face eforturi in acest sens. Spun in mod expres ca UE a infiinţat Parteneriatul Estic pentru ca vedem perspectiva europeana a R. Moldova.“
460 de sticle de la Cricova
Cancelarul german a depus la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare o coroana din crizanteme galbene şi cale roşii, ornata cu o panglica a tricolorului german. Oficialul european a depus flori pe fundalul imnului de stat al Germaniei, interpretat de orchestra prezidenţiala de la Chişinau. Ulterior, delegaţia oficiala a efectuat o excursie prin oraşul subteran de la Cricova. Conducerea „Regatului Vinului” i-a daruit cancelarului german 460 de sticle de vin de colecţie. Merkel nu şi-a luat insa cadoul in Germania. Sticlele vor fi pastrate la Cricova şi, la solicitare, vor putea fi livrate cancelarului. Angela Merkel a lasat un mesaj in „Cartea de Oaspeţi” a complexului Cricova.
Vizita cancelarului german la Chişinau nu s-a incheiat fara incidente. Coloana oficiala a cancelarului german şi a premierului moldovean a fost atacata cu cocktail Molotov de un tanar de 23 de ani care a fost reţinut pe loc. Incidentul s-a produs in jurul orei 21.00, langa fabrica „Bucuria”, in timp ce coloana oficiala revenea de la Cricova unde cancelarul a vizitat „Regatul Vinului”.
Un martor al incidentului a declarat ca un individ a ieşit brusc din zona caselor din apropiere şi a aruncat obiectul aprins. Acesta a zburat peste maşinile din coloana oficiala, fara a le atinge, iar deflagraţia s-a produs in aer. Individul a fost reţinut fara a opune rezistenţa, fiind urcat intr-o maşina a Serviciului Paza şi Protecţie desprinsa din cortegiu. Barbatul reţinut este din raionul Ciadir-Lunga. Deocamdata nu este clar ce l-a determinat pe atacator sa recurga la acest gest.
Ministerul de Interne de la Chişinau a anunţat, insa, ca „ţinta atacului nu a fost Angela Merkel, ci premierul Vlad Filat”. Potrivit experţilor, deflagraţia nu era in masura sa puna in pericol viaţa oficialilor aflaţi in maşinile blindate.
La aeroport, premierul moldovean şi-a stapanit cu greu lacrimile atunci cand a petrecut-o pe Angela Merkel. Cancelarul german l-a imbraţişat pe Filat cu ambele maini, iar acesta, emoţionat, i-a sarutat mana.
Diana Gabor
Merkel despre Transnistria
Zvonurile aparute in presa rusa, potrivit carora Angela Merkel va duce cu sine la Chişinau un plan de federalizare a Moldovei, şi cele lansate de unionişti, care sperau ca aceasta va avea un mesaj favorabil unirii cu Romania, nu s-au adeverit. Cancelarul a menţionat ca „Germania susţine integritatea teritoriala a Republicii Moldova, in graniţele recunoscute internaţional, cu oferirea unui statut special regiunii transnistrene”. In opinia cancelarului Merkel, „un guvern central şi competenţe locale pentru administraţia de pe malul stang al Nistrului ar fi una din opţiunile pentru soluţionarea conflictului transnistrean”.
Angela Merkel a mai spus ca sprijinul Germaniei se va resimţi şi pe malul stang al Nistrului: „Germania este gata sa coopereze cu Guvernul Republicii Moldova, sa elaboreze programe bilaterale ale caror efecte pozitive se vor vedea şi in Transnistria. De exemplu, oferta zonei de liber schimb este adresata intregului teritoriu moldovenesc, iar planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize se refera la toţi cetaţenii Republicii Moldova”, a declarat cancelarul german.