Direcția Județeana de Informații Cluj din cadrul Serviciului Român de Informații(SRI) și-a schimbat conducerea prin intermediul unui proces prin care s-au rotit cadrele de la conducere din mai multe județe. Astfel, șeful SRI Mureș, Simion Cecan, este cel care va conduce instituția clujeană de informații, Gheorghe Oltean va conduce SRI Bistrița-Năsăud, iar Ioan Mocanu, fostul șef al SRI Bistrița-Năsăud, va ține frâiele unității din Mureș.

Gheorghe Oltean are două boabe negative care î-au tras în jos cariera de șef al unei structuri de informații: a fost implicat în cazurile Sorin Apostu și Radu Bica, când interceptările din cele două dosare au fost făcute de SRI Cluj, putând fi citite doar cu un mandat ORNIS, dar și procesul pierdut cu fostul său coleg, Ioan Handrea. Cel din urmă a fost coleg cu Gheorghe Oltean în sistem și înainte de 1990, dar cel care a fost mazilit acum la Bistrița-Năsăud nu a fost trecut în rezervă atât de ușor.

Colegul i-a pus poprire

Fostul adjunct al şefului SRI Cluj, Ioan Handrea, fost coleg de sistem al lui Gheorghe Oltean înainte de 1990, a pus poprire la Trezoreria Sectorului 5 Bucureşti pe conturile Serviciului Român de Informaţii, după cum arăta un articol din luna mai din Gazeta de Cluj. După câţiva ani de tergiversări şi judecată prin instanţele clujene şi cele din Capitală, Handrea a reuşit să câştige împotriva SRI un proces prin care instituţia a fost obligată să îi plătească clujeanului aproximativ 60.000 de euro. El a dat în judecată SRI pentru modul în care a fost destituit din funcţie prin intermediul unei “circulare” de epurare politică.

După ce a câştigat mai multe procese împotriva SRI, clujeanul Ioan Handrea a pus în executare o hotărâre definitivă şi irevocabilă prin care instanţele obligă Serviciul Român de Informaţii să îi plătească lui Handrea o serie de despăgubiri. Conform sentinţelor, SRI ar fi trebuit să îi dea lui Handrea aproximativ 60.000, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În urmă cu câţiva ani, prin intermediul unui decret discriminatoriu, fostul adjunct al SRI Cluj, Ionel Handrea, a fost destituit din funcţia pe care o ocupa. Clujeanul a dat în judecată instituţia, a câştigat şi de anul trecut aşteaptă ca Serviciul Român de Informaţii să respecte, ca orice altă autoritate, deciziile judecătoreşti. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, Handrea a cerut prin intermediul unui executor judecătoresc executarea sentinţei.

Gazeta a anunțat schimbarea din SRI

Gheorghe Oltean, șeful Serviciul Român de Informații(SRI) Cluj, a fost schimbat din funcție pe 18.07.2013, după cum Gazeta de Cluj v-a prezentat în ediția electronică încă de pe 16.07.2013. Există posibilitatea ca noul șef al SRI Cluj, Simion Cecan, să fie numit pe criterii politice arată surse bine informate pentru Gazeta de Cluj.  Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Savu, nu a putut să confirme cine este noul șef al SRI Cluj. În schimb, prefectul județului Cluj, Gheorghe Vușcan, a putut confirma. Deși Gazeta de Cluj a făcut o solicitare în baza Legii 544/2001 la adresa SRI pe 16 iulie, răspunsul ne-a fost oferit abia pe 24 iulie 2013.

 

“In conformitate cu prevederile art. 27 alin. 4 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, “cadrele militare ale Serviciului Roman de Informatii au toate drepturile si obligatiile prevazute pentru militarii armatei romane, de reglementarile legale, statutele si regulamentele militare”. Pe cale de consecinta, dispozitiile normative invocate se completeaza cu prevederile art. 75 si art. 78 alin. 1 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, conform carora, “cadrele militare se numesc in functii prevazute in statele de organizare cu grade egale sau mai mari fata de cele pe care le au. Competentele de numire se stabilesc prin ordin al ministrului apararii nationale.”, respectiv “Numirea in functie si eliberarea din functie in unitatile militare, cu exceptia functiilor publice in care numirea se face potrivit legii, precum si detasarea cadrelor militare in conditiile art.77 se fac, in timp de pace si in timp de razboi, conform competentelor stabilite prin ordin al ministrului apararii nationale”. Avand in vedere caracterul normativ general al dispozitiilor cuprinse in statutul cadrelor militare, acestea se completeaza intocmai principiilor si institutiilor cuprinse in continutului legii organice, in ceea ce priveste Serviciul Roman de Informatii, competentele mentionate revenind directorului institutiei.

Col. OLTEAN GHEORGHE a indeplinit functia de sef al Directiei Judetene de Informatii Cluj in perioada 07.04.2006 – 18.07.2013.

Documentele de personal ale cadrelor institutiei se inscriu, potrivit legii, in categoria datelor clasificate, fiind exceptate de la accesul liber al cetatenilor in conformitate cu prevederile art. 12 alin. 1 lit. a) din legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public, cu modificarile ulterioare(n.r. nu înțelegem de ce mai depun șefii SRI declarații de avere dacă ele nu sunt publice)”, arată Sorin Savu, purtătorul de cuvânt al SRI, la o solicitare a ziarului Gazeta de Cluj.

Noul șef al SRI Cluj, Simion Cecan, s-a întâlnit joia trecută cu prefectul de Cluj, Gheorghe Vușcan. Acesta s-a întâlnit atât cu fostul șef al SRI Cluj, Gheorghe Oltean, cât și cu cel care va prelua funcția, Simion Cecan.

 

“Sperăm să fie de bun augur orice schimbare care se întâmpla”, a declarat pentru Gazeta de Cluj prefectul Gheorghe Vușcan.

Conform unor informații încă neconfirmate, Gheorghe Oltean, fostul șef al SRI Cluj, ar fi numit șef peste SRI Bistrița-Năsăud, iar fostul șef de acolo, Ioan Mocanu, ar fi mutat la Cluj. Ioan Mocanu ar fi un om destul de implicat politic, având o relație bună de prietenie cu șeful Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan. Cei doi au fost chiar nași la aceeași persoană, afaceristul Radu Ilieșiu. Dacă cei de la SRI ar fi dorit să confirme sau să infirme aceste informații am putea să vă prezentăm adevărul gol-goluț, dar cum nu vor să faca publice aceste date vă furnizăm informații “pe surse.”

 

Rocada precedentă

Despre o rocadă dintre șefii SRI din județe s-a discutat și în trecut. Site-ul emmaramures.ro scria pe 9 octombrie 2012 că șeful SRI Cluj ar fi făcut rocada cu șeful SRI Mureș. Fostul șef al Directiei Județene Maramureș a Serviciului Român de Informații (SRI), colonelul Ioan Gherghel, a fost mutat la șefia SRI Bihor, în locul său fiind numit directorul SRI Satu Mare, colonelul Ștefan Coșarcă, se arăta la acea vreme pe emm.ro. Mutările au avut loc la începutul lunii septembrie, într-o singură zi fiind schimbați mai mult de 20 de șefi ai structurilor SRI din teritoriu, toți fiind transferați pe funcții similare, dar în alte județe. Explicația oficială este că “mutările au loc periodic, pentru optimizarea structurilor de management ale SRI în teritoriu”.

Suntem curioși cât de optim se vor instala noi șefi în funcție și care le vor fi noile sarcini „de serviciu…”
Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.