Vineri, 8 septembrie, România a transmis Comisiei Europene o cerere de modificare a planului său de redresare și reziliență, la care dorește să adauge și un capitol REPowerEU.

Potrivit reprezentanței CE, capitolul REPowerEU propus de România acoperă două noi reforme și șase noi investiții, precum și o măsură consolidată deja inclusă în plan. Reformele și investițiile din acest capitol se referă la creșterea producției de energie verde, la îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și la îmbunătățirea competențelor forței de muncă în domeniul producției de energie verde.

Eliminarea unor investiții din cauza noii situații economice
Modificarea planului propus de România presupune eliminarea a patru investiții din planul inițial și modificarea a aproximativ 70 de măsuri.

Cererea României de modificare a planului se bazează pe necesitatea de a ține cont de inflația ridicată din 2022, de întreruperile din lanțul de aprovizionare și de revizuirea în scădere a alocării maxime de granturi în cadrul mecanismului de redresare și reziliență de la 14,2 miliarde EUR la 12,1 miliarde EUR. Această revizuire face parte din actualizarea din iunie 2022 a grilei de alocare a granturilor din cadrul PNRR și reflectă performanța economică relativ mai bună a României în 2020 și 2021 decât se preconiza inițial.

România a solicitat să își transfere partea sa din rezerva de ajustare la Brexit, în valoare de 43,2 milioane EUR, către planul său de redresare și reziliență. Împreună cu granturile PNRR și REPowerEU ale României (12,1 miliarde EUR și, respectiv, 1,4 miliarde EUR) și cu împrumuturile PNRR deja angajate în cadrul planului inițial (14,9 miliarde EUR), aceste fonduri ridică planul modificat prezentat la aproape 28,5 miliarde EUR.

Etapele următoare
Comisia va evalua acum dacă planul modificat îndeplinește în continuare toate criteriile de evaluare stabilite în Regulamentul PNRR. În cazul în care evaluarea Comisiei este pozitivă, aceasta va prezenta o propunere de modificare a deciziei de punere în aplicare a Consiliului pentru a ține seama de modificările aduse planului românesc. Statele membre vor avea apoi la dispoziție patru săptămâni pentru a aproba evaluarea Comisiei, scrie stiripesurse.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.