Romania iese din infringement pe uşa din dos

Societatea Impact, care se afla in proces cu Primaria Cluj-Napoca, şi care a cauzat un infringement Romaniei pe mediu şi unul pe energie este din nou urmarita indeaproape in ceea ce priveşte eligibilitatea unui proiect pe fonduri europene depus la Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Turismului. Gazeta de Cluj v-a relatat in trecut despre ilegalitatea acestui proiect, insa ministrul Eduard Hellvig nu pare sa creada in hotarari definitive şi irevocabile. Pe de alta parte, procedura de infringement declanşata in urma ilegalitaţilor comise de cei de la
Impact cu ajutorul autoritaţilor romaneşti se pare ca se stinge pe de o parte, insa exista posibilitatea ca procedura sa se deschida din alte motive, de asemenae pe mediu.

Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Turismului, dar şi Ministrul Mediului şi Padurilor, conduse de liberalul Edurad Hellvig şi de social-democrata Rovana Plumb nu par a incerca sa opreasca ilegalitaţile comise de Impact. Daca in precedenta guvernare condusa de Emil Boc apartenenţii UDMR cu portofolii ministerial, implicit Laszlo Borbely, incercau sa le opreasca ilegalitaţile, cele doua partied aflate de aceasta data la putere nu par sa schimbe nimic. In schimb, procedurile de infringement şi posibilitaţile unor noi proceduri de acest gen curg lanţ la adresa Romaniei, iar Comisia Europeana ne scrie in mod constant sa le respectam directivele. Pe de alta parte, acţiunile noastre sunt aproape nule, iar bucuria lipsei plaţilor momentan in cazurile de infringement vin ca o bula de oxigen pentru cei aflaţi la putere.

MDRT ii cerceteaza din nou

“In legatura cu proiectul inregistrat cu nr. BI/22/4/4.1/245/31.03.2010 (cod SMIS 18623), depus de SC MILLENIUM CONSULT INVEST 2002 SA, a fost reluata vizita la faţa locului in vederea verificarii aspectelor ce ţin de eligibilitatea acestui proiect in cadrul Regio – Programului Operaţional Regional 2007-2013. De asemenea, AMPOR aşteapta o serie de clarificari din partea SC Millenium CONSULT INVEST 2002 SA cu privire la drumurile de acces şi la soluţia tehnica de racordare la reţeaua de energie electrica“, se arata in raspunsul celor de la MDRT la solicitarea ziarului Gazeta de Cluj. Conform unor surse appropriate proiectului aceştia nu au nicio şansa sa treaca nici de aceasta evaluare datorita problemelor de la drumurile de acces şi la soluţia tehnica de racordare la reţeaua de energie electrica.

Ministerul Mediului şi infringementul

“”Urmare a adresei dumneavoastra inregistrata la Ministerul Mediului şi Padurilor sub nr. 87163/DC/03.10.2012, prin care ne solicitaţi informaţii referitoare la stadiul procedurii de infringement nr. 2012/4032, va comunicam informaţiile primite de la direcţia de specialitate din cadrul MMP:
Cauza 2012/4032 se refera la extinderea unei reţele electrice in vederea alimentarii cu energie electrica a ansamblului de locuinţe IMPACT fara sa se aplice prevederile Directivei 85/337/CEE privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, cu modificarile ulterioare.
Autoritaţile romane au transmis Comisiei Europene raspunsul la scrisoarea de punere in intarziere in data de 02.05.2012. In acest raspuns, autoritaţile romane au precizat ca acest proiect nu poate fi considerat ca fiind o extindere a unui proiect din categoria proiectelor prevazute la pct. 20 din Anexa I a Directivei 85/337/CEE. Totodata, autoritaţile romane au adus argumente la faptul ca proiectul nu a fost susceptibil sa aiba un impact semnificativ asupra mediului.
In prezent se aşteapta clasarea cauzei sau continuarea procedurii precontencioase (aviz motivat).
In ceea ce priveşte ”sumele care au fost platite de Romania şi implicit de Ministerul Mediului şi Padurilor datorita intrarii in aceasta procedura”, precizam ca derularea etapei precontencioase a procedurii de infringement nu implica plata unor sancţiuni pecuniare.
Pentru clarificarea aspectelor referitoare la aplicarea sancţiunilor pecuniare dorim sa menţionam urmatoarele:
potrivit art. 258 din Tratatul de Funcţionare al UE (TFUE), in cazul in care Comisia Europeana considera ca un stat membru a incalcat oricare dintre obligaţiile care ii revin in temeiul tratatelor, declanşeaza o acţiune in constatarea neindeplinirii obligaţiilor, care se desfaşoara in doua faze: precontencioasa şi contencioasa;
Faza precontencioasa se deruleaza in doua etape: punerea in intarziere şi avizul motivat/avizul motivat suplimentar. Cauza 2012/4032 se afla in etapa punerii in intarziere. Aceasta etapa este, aşadar, prima etapa a fazei precontencioase.
Faza contencioasa debuteaza cu sesizarea Curţii de Justiţie a UE (CJUE) de catre Comisie. CJUE poate constata neindeplinirea obligaţiilor, condamnand statul sau poate stabili ca nu este vorba de o asemenea situaţie. Statul membru are obligaţia de a se conforma hotararilor CJUE;
In cazul in care statul membru nu se conformeaza hotararii CJUE, Comisia declanşeaza o noua acţiune, de aceasta data o acţiune in constatarea neexecutarii unei hotarari pronunţate de CJUE, conform prevederilor art. 260 din TFUE. Numai in situaţia in care CJUE constata neexecutarea unei hotarari pronunţate, pot aplica sancţiuni pecuniare“, se arata in raspunsul celor de la Ministerul Mediului şi Padurilor.

Eternul scandal MDRT-Impact

Ministrul Dezvoltarii Regionale şi Turismului şi-a exprimat nemulţumirea faţa de acţiunile companiei Impact, care avea in plan construcţia Cartierului Lomb in Cluj-Napoca, aratam anterior. De asemenea, chiar şi prefectul municipiului Bucureşti este intr-un litigiu cu  reprezentanţii companiei conduse de Dan Ioan Popp. Insaşi Elena Udrea acuza Impact de fals şi uz de fals. Corpul de Control al Primului Ministru acuza şi el societatea Impact de ilegalitaţi. Nemulţumirile şi afacerile ilegale ale unui asociat al Primariei municipiului Cluj-Napoca curg pe banda rulanta. Gazeta de Cluj va prezinta şi in aceasta saptamana documente in ceea ce priveşte fostul partener al Consiliului Local, Impact. De asemenea, Consiliul Local a dat in judecata in trei procese diferite Sc Impact.

Proiectul cartierului Lomb a fost contestat inca din faza de licitaţie de catre competitorul companiei condusa de Dan Ioan Popp. Societatea Iberest din Portugalia, cea care a pierdut licitaţia pentru construirea cartierului de locuinţe din Cluj-Napoca a contestat de la bun inceput decizia municipalitaţii clujene de a acorda contractul societaţii Impact.

Adrian Rus, managerul societaţii Iberest SA, a declarat la vremea respectiva ca societatea pe care o reprezinta a avut o oferta pentru clujeni mult mai valoroasa decat cea facuta de SC Impact SA. “Noi credem ca in simularea de plan urbanistic zonal am respectat suprafaţa de teren pusa la dispoziţie de catre Primarie”, a  afirmat la acea vreme acesta.

“Noi am oferit 18.7 ha de teren strict edificabil, adica cu locuinţe şi cladiri cu alte destinaţii, faţa de oferta celor de la Impact care a fost de 5,5 ha de teren din suprafaţa totala pusa la dispoziţie de primarie”, susţinea la acea vreme Adrian Rus. Acesta considera ca proiectul Iberest a fost mult mai bine structurat.

Tiberiu Hrihorciuc

2 COMENTARII

  1. Romania NU A IESIT DIN INFRINGEMENT ,se asteapta raspunsul comisiei UE,iar pina atunci MDRT nu poate elibera fonduri UE pe proiecte supuse infringementului

  2. Romania nu a iesit din Infringement este eronat ceea ce spune Ministerul Mediului Comisia UE analizeaza in fapt extinderea procedurii bazatpe o lipsa majora a unui studiu de impact si nerespectarea legislatiei UE in general.
    Parintele Bolos si cu colaboratorul sau direct Vladescu de la ANRMAP – locuitor cu restante in Azur si avocat de casa al Impactului incearca din rasputeri sa ajute Impactul lor iubit prin acordarea fondurilor UE proiectului Millenium desi PUZ-ul pe care s-a obtinut autorizatia de constructie este in prag de a fi anulat in totalitate! Stefan Gheorghiu Milicin vocea Romanieiin devenire se pare ca se bazeaza tot pe relatii ca si Popp/Sandulescu avind in vedere experienta lui in imobiliare printre care Willbrok ceea ce insa nu va duce nicaieri fara reducerea pierderilor enorme ale Impactului si curatarea capusarii acestei firme concomitent cu gasirea unor cai de rezolvare a confictelor cu locuitorii cartierelor Impact in special Greenfield.
    Sa traiti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.