Two phones with the official Irish health service executive "Covid Tracker" contact tracing app installed on them as the government prepares to launch the app.,Image: 540907788, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

În România există aplicații gata dezvoltate și gratuite care ar fi de ajutor pentru ținerea sub control a pandemiei de coronavirus, în sensul că aplicațiile te avertizează că ai intrat în contact cu un bolnav de COVID-19, indicându-ți zona și perioada exactă. Cu toate că ele există, statul român nu numai că le ignoră, dar îi va plăti lui Tiberiu Urdăreanu 500.000 pentru o astfel de aplicație de monitorizare care va fi gata abia într-un an.

În multe state se folosesc aplicații de mobil prin care sunt avertizate sau chiar urmărite direct de către autorități contactele persoanelor depistate cu COVID-19 cu alți oameni. Aceste aplicații sunt un ajutor atât pentru medici, cât și pentru siguranța oamenilor.

Inițial, guvernul condus de Ludovic Orban a dorit o soluție de urmărire centralizată a cazurilor de Covid-19, care să fie dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și care practic să monitorizeze orice mișcare a bolnavilor de Covid-19. Confruntat cu reacții negative, în legătură cu intruziunea unui serviciu secret și a autorităților statului în viețile private ale cetățenilor, Orban a renunțat pe moment la idee.

Cu toate că în țara noastră există deja astfel de aplicații funcționale dezvoltate de IT-iști români, acestea sunt ignorate de autorități. Ba mai mult, compania Certsign a omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu, cel care controlează UTI Grup a câștigat un concurs de proiecte pentru dezvoltarea unei astfel de aplicații , numită Coronavirus Covid-19 România. Aplicația, bazată pe o soluție tehnologică neinvazivă va permite crearea unei hărți a cazurilor de Covid-19 în țară și evoluția lor. Destinată în primul rând autorităților medicale, pentru a vedea în timp real evoluția și densitatea cazurilor în diverse zone ale României, ea ar putea fi folosită și de cetățeni, care să fie avertizați în timp real când intră într-o zonă unde se află o persoană identificată ca bolnav de Covid-19.

Numai că aplicația va fi gata peste un an de zile și costă 500.000 de lei. În România există însă cel puțin alte două aplicații gata dezvoltate, gratuit, pe care autoritățile nu par să le bage în seamă.

Aplicații gratis, dezvoltate de IT-iști români

Inclusiv în Cluj, un grup de IT-iști au dezvoltat o aplicație anti-Covid cu rolul de a alerta utilizatorii în cazul unui contact cu Coronavirus. Aplicația este realizată pro bono de Asociația Noi, Cetățenii, cu ajutorul unor programatori voluntari, și este lansată acum în versiune Prototip, pentru a fi testată pe scară largă.

„Ne-am propus să aducem și în România un instrument folosit cu succes în alte țări pentru a identifica contacții unei persoane infectate rapid, în mod automat și-n același timp anonim,” a declarat Dan Țeca, coordonatorul proiectului.

Lansarea vine la două săptămâni după ce Germania a lansat o aplicație similară, „Corona-Warn-App”, ocazie cu care Helge Braun, șeful administrației Cancelarei Angela Merkel declara: “descărcarea și utilizarea ei este un pas mic pentru fiecare dintre noi, dar un pas uriaș în lupta împotriva pandemiei”.

Aplicația va avertiza utilizatorul despre posibila sa contaminare cu Coronavirus, atunci când unul dintre cei cu care s-a întâlnit e diagnosticat cu Covid și alege să-și anunțe anonim contacții.

Prin utilizarea aplicației cetățenii se pot ajuta unii pe alții – întrucât depistarea și tratarea din vreme a bolii scade mult riscul unor consecințe grave. În același timp, beneficiază și societatea, fiindcă prin testarea țintită a celor expuși și autoizolarea (sau în cazuri mai grave spitalizarea) celor contaminați, se pot întrerupe lanțurile de transmitere a virusului și epidemia va putea fi limitată.

„Obiectivul nostru principal a fost ca, pe lângă sănătatea cetățenilor, să protejăm și dreptul acestora la viață privată”, a mai declarat coordonatorul proiectului.

La fel ca în cazul aplicației germane, First Contact folosește un model descentralizat de prelucrare a datelor, pe telefonul fiecărui utilizator, model care păstrează anonimitatea utilizatorilor și respectă integral noile recomandări ale UE cu privire la acest gen de aplicații.

Aplicația nu folosește nici localizare și nici date personale ale utilizatorilor. Proximitatea față de alți utilizatori se determină doar pe baza semnalului Bluetooth emis de telefoanele acestora.

Sistemul propus de Asociația Noi, Cetățenii, este unul complet anonimizat.

“Am analizat cele mai bune aplicații și am ales un model care nu folosește localizarea, cel utilizat în Singapore (și preluat ulterior și de Australia), dar l-am modificat masiv, pentru a face imposibil pentru autorități sau oricine altcineva să afle cine utilizează aplicația, ce întâlniri au avut un utilizatorii sau dacă un utilizator a fost expus contaminării. Doar utilizatorul va afla despre posibila sa contaminare, fără a ști și cine este cel care i-ar fi putut transmite virusul”, a mai spus coordonatorul.

Versiunea Prototip este disponibilă pentru utilizatorii de telefoane Android, pe Google Play pentru a fi testată pe scară largă, în condiții reale.

“Este nevoie de cât mai multe instalări ale aplicației pentru ca telefoanele cu First Contact să poată interacționa între ele. Îi invităm deci pe toți românii care au smartphone Android să-și instaleze aplicația, pentru ca faza de testare extinsă să poată fi parcursă bine și cât mai repede posibil. Și imediat ce autoritățile vor semna acordul necesar, vom putea trece la ultima fază a proiectului: înlocuirea actualului protocol de comunicație cu mai noul Exposure Notifications de la Google&Apple, care corespunde întocmai modelul anonimizat utilizat de noi în versiunea Prototip, dar care va permite First Contact să funcționeze în versiunea Finală și pe dispozitive iPhone”, a mai precizat coordonatorul proiectului.

Conform informațiilor de pe site first-contact.ro, scopul principal al acestei versiuni Prototip este să demonstreze că, prin utilizarea acestui model, identitatea utilizatorilor este protejată și să convingă autoritățile române că acest model poate fi eficient și, deci, și România poate alege acest model descentralizat, așa cum au făcut Australia, Austria, Danemarca, Elveția, Germania, Irlanda, Italia, Japonia, Polonia și alte țări sau state din SUA.

Totodată, utilizarea Exposure Notifications (în versiunea Finală a First Contact), va permite interoperabilitatea transfrontalieră cu aplicațiile din celelalte țări care au ales acest model.

La nivel mondial, aproape 50 de state folosesc astfel de aplicații de urmărire a contactelor dintre bolnavii de Covid-19 și alți oameni – așa numitele „Covid tracker”, conform unei centralizări făcute de MIT. Comisia Europeană a dezvoltat chiar un set de reguli pentru dezvoltarea de astfel de aplicații în UE, iar milioane de oameni din țări precum Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Elveția, dar și Bulgaria, Polonia, Ungaria sau Cehia le folosesc deja.

Practic, compania Certsign condusă de Tiberiu Urdăreanu promite același lucru, doar că abia peste un an și statul trebuie să și plătească pentru aplicație.

Cine este Tiberiu Urdăreanu

Tiberiu Urdăreanu este fiul fostului general de MApN Tiberiu S. Urdăreanu, un personaj destul de controversat al Revoluției din 1989. Urdăreanu-fiul a fost și el ofițer superior la Institutul de Cercetări Militare de la Clinceni și este un afacerist aflat în relații strânse cu fostul ministru PSD al Transporturilor Miron Mitrea. Tiberiu Urdăreanu are relații cu foști generali din serviciile secrete române, dar și în Elveția cu un fost ofițer CIE (precursorul SIE).

Pentru reușita afacerilor sale, Tiberiu Urdăreanu s-a asociat cu alți foști ofițeri sau relații ale acestora. Astfel, pentru grupul UTI a prestat și fostul șef al STS, generalul Tudor Tănase, personaj controversat, de numele căruia se leagă mai multe scandaluri de corupție. Acesta a fost directorul UTI Systems, firmă care a instalat sisteme integrate de securitate la Centrala nucleară de la Cernavodă. Venirea PSD la putere în 2000 l-a propulsat pe Tudor Tănase în fruntea STS, serviciu care a derulat apoi un megacontract cu grupul UTI în 2003. Un alt partener al lui Urdăreanu a fost generalul MApN Dumitru Aelenei – fost administrator la UTI Trading SRL (societate închisă în prezent) și acționar indirect la ICE Felix, fosta întreprindere de calculatoare a Securității. Ultimul administrator al UTI Trading a fost Viorel Laurențiu Călugăriță, director de cabinet la președintele ANRSP (Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale), o megastructură din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Presa mai scrie că la loc de frunte între acoliții lui Urdăreanu se află însă Marius Opran, general-maior (r), fost angajat al Serviciului de Telecomunicații Speciale, care face afaceri cu echipamente de telecomunicații și de securitate. În jurul lor gravitează alți generali de informații sau din MapN, fiecare cu relațiile sale. Între tovarășii lui Opran este generalul Gheorghe Rotaru, fostul șef al Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA). Devenit la un moment dat consilierul fostului ministru PD al Apărării, Sorin Frunzăverde, imediat după ce a trecut în rezervă, generalul Rotaru s-a implicat în afaceri (cu 50%) în firma Compatible Systems International SRL, înființată in 2006 și axată pe intermedieri de logistică militară.

Cu o săptămână înainte de a fi trimis în judecată (decembrie 2015) de procurorii DNA, pentru dare de mită, în dosarul în care este cercetat şi primarul suspendat al Municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, controversatul om de afaceri Tiberiu Urdăreanu a renunţat la toate funcţiile de conducere pe care le deţinea în cadrul grupului UTI. Acelaşi lucru l-a făcut şi adjunctul lui Urdăreanu, Mihail Tănăsescu, acuzat, în acelaşi dosar, pentru complicitate la dare de mită.

Despre Tiberiu Urdăreanu se spune că este denunțătorul de serviciu al generalului Florian Coldea, cel care ajunsese să dispună după bunul plac de serviciile de ”sifon” ale lui Urdăreanu, totul pe principiul „eu te-am făcut mare, eu te controlez”, scrie national.ro. Aceeași sursă mai spune că miliardarul ”UTI” a fost pus cu generozitate și la dispoziția procurorilor anticorupție, atunci când aceștia aveau nevoie de o „scânteie” pentru a putea aprinde vreun nou dosar, precum cel al Liei Olguța Vasilescu. Culmea este însă că până și după ruperea binomului, Urdăreanu a rămas să fie stors ca o lămâie scofâlcită de către cei de la Direcția Națională Anticorupție, acesta ajungând să-și execute și prieteni intimi precum Ludovic Orban. Dar aici cel puțin parcă se potrivește de minune zicala despre „cine se aseamănă se adună”, pentru ca denunțătorul UTI, cunoscut în sistem și drept „sclavul lui Coldea” l-a „sifonat” pe președintele PNL, ajuns și el să fie văzut ulterior drept „sclavul lui Kovesi”. Însă înainte de acest denunț care a inflamat opinia publică și care s-a dovedit mincinos într-o primă instanță, Tiberiu Urdăreanu a făcut și ”stropeala” prin care s-a încercat „înfundarea” fostului ministru al Economiei, pesedistul Constantin Niță, tocmai atunci când acesta călcase „pe becul” intereselor uriașe din domeniul comercializării „energiei verzi”, devenindu-i astfel antipatic „stăpânului” patronului din acte a concernului UTI. Așa că Urdăreanu, care tocmai ce era „agățat” și în dosarul fostului primar din Iași, Gheorghe Nichita, a fost asmuțit să facă o „stropeală” și împotriva politicianului care astfel a fost imediat apoi înlocuit la șefia Economiei de către Mihai Tudose, un ministru mai pe gustul lui Florian Coldea…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.