România a coborât 10 poziţii, pe 77, într-un top al competitivităţii realizat de Forumul Economic Mondial pentru 142 de state şi a fost depăşită de Bulgaria, iar în Uniunea Europeană se situează pe penultima poziţie, înaintea Greciei.

Bulgaria a înregistrat un declin de trei poziţii, de pe 71 pe 74, iar România a coborât de pe 67 pe 77. Grecia, cel mai slab plasat stat UE, a pierdut şapte locuri şi a ajuns pe 90.

Cei mai problematici factori pentru derularea de afaceri în România sunt, potrivit raportului, nivelul taxelor, birocraţia, instabilitatea legislativă , accesul la finanţare, corupţia, infrastructura insuficientă, reglementările privind taxele, inflaţia, etica slabă privind munca în rândul angajaţilor, forţa de muncă inadecvat pregătită, legislaţia restricitvă pentru piaţa muncii sau instabilitatea guvernamentală.

România a obţinut cel mai slab punctaj în privinţa inovaţiei, de 2,9 puncte din şapte posibile, unde scorul mai ridicat indică o competitivitate mai bună a economiei. Rezultate slabe au fost înregistrate şi pentru infrastructură, 3,4 puncte, respectiv instituţii şi gradul de sofisiticare al mediului de afaceri, câte 3,5 puncte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.