Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis plângerea formulată de Asociația ACCEPT și 14 persoane împotriva Statului Român prin care s-a sesizat încălcarea Articolului 8 din Convenția CEDO, „dreptul la respectarea vieţii private şi de familie”.

Președintele CNCD: România obligată să își schimbe legislația

Președintele CNCD (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării), Csaba Asztalos, susține că prin această decizie, România este obligată să își schimbe legislație în sensul recunoașterii cuplurilor de același sex.

”CEDO constată încălcarea articolului 8 din Convenție, adică încălcarea dreptului la viață privată a cuplurilor de același sex, obligând România să adopte o legislație prin care recunoaște și protejează cuplurile de același sex. Celelalte capete de cerere au fost respinse. În decizia sa, Curtea nu a acceptat argumentul statului român potrivit căruia o mare parte a populației este împotriva cuplurilor de același sex. Guvernul României are posibilitatea să atace hotărârea primei camere în termen de trei luni, dar acest demers este unul fără finalitate întrucât de curând marea cameră a CEDO a adoptat o decizie împotriva Rusiei în cazul Fedotova în care menține decizia primei camere care a avut obiect identic cu plângerea din cauza Buhuceanu în care a fost condamnată România astăzi. Asta înseamnă că există obligația României de a pune în executare hotărârea CEDO. De altfel, CCR a stabilit în cauza Coman-Hamilton că România ar trebui să adopte o legislație prin care să recunoască, să protejează cuplurile de același sex”, a declarat Csaba Asztalos, președintele CNCD pentru STIRIPESURSE.RO.

Citește și: EXCLUSIV Incident grav la școala din Feleacu. Elev bătut cu biciul în timpul orelor

1 COMENTARIU

  1. CEDO nu poate obliga doar strînge cu ușa.
    Cînd s-a scris Constituția României cuvintele familie, soți și căsătorie însemnau ceea ce înseamnă dintotdeuna nu abureli.
    Dacă dau o astfel de lege va fi neconstituțională. Desigur cei de la CC, strînși cu ușa, pot zice altfel dar tot neconstituțional rămâne.

    Art. 48 – Familia
    (1) Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here