Ministerul Justiţiei (MJ) susţine că a preluat responsabilitatea derulării proiectului privind realizarea unei baze de date legislative electronice cu acces gratuit şi conectarea ei la sistemul european N-Lex, având în vedere că România este singurul stat membru UE care nu a făcut acest lucru, cu toate că şi l-a asumat încă de la momentul aderării.

Precizarea vine ca urmare a unui articol referitor la faptul că MJ vrea să cheltuiască 4,4 milioane de euro pentru un portal online care să ofere acces liber la legislaţie.

„În acest moment, România este singurul stat membru care nu are dezvoltat sau în curs de dezvoltare conectarea bazei de date legislative naţionale la sistemul N-Lex, în condiţiile în care România şi-a asumat participarea la proiectul european privind accesul neîngrădit la legislaţia comunitară a tuturor cetăţenilor, încă de la momentul aderării”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES de minister.

Sursa citată menţionează că, în 24 iulie 2009, Guvernul României a aprobat Memorandumul 1827 cu tema ‘ Realizarea unei baze de date legislative electronice cu acces gratuit şi conectarea acesteia la sistemul N-Lex’.

Conform memorandumului, la propunerea Departamentului pentru Afaceri Europene, au fost organizate mai multe reuniuni de lucru la care au fost invitaţi toţi actorii implicaţi, respectiv Ministerul Justiţiei, Regia Autonomă Monitorul Oficial, Consiliul Legislativ, Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei. MJ arată că, în cadrul acestor reuniuni, s-au evaluat soluţiile posibile din perspectiva gestionării instituţionale a participării României la acest proiect, iar în cazul Regiei Monitorul Oficial şi Consiliului Legislativ asumarea s-a dovedit a fi imposibilă din raţiuni ce privesc efortul financiar necesar.

„Prin acelaşi memorandum, în condiţiile în care la sfârşitul lunii iunie 2009 DAE a comunicat MJ imposibilitatea implicării în proiect a celorlalte două instituţii publice (Monitorul Oficial şi Consiliul Legislativ), Ministerul Justiţiei a acceptat propunerea de preluare a responsabilităţii derulării proiectului. Memorandumul prevede, de asemenea, propuneri de măsuri financiare pentru susţinerea pe termen lung a proiectului, respectiv, ‘susţinerea cheltuielilor pentru actualizarea bazei de date, ulterior perioadei de implementare a proiectului'”, se arată în comunicat.

Legea 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial prevede că MO editează atât în format tipărit, cât şi electronic, pe care îl pune la dispoziţia tuturor categoriilor de utilizatori contra cost, şi că realizează un produs electronic conţinând actele publicate care poate fi accesat gratuit pe internet şi este disponibil, în varianta pentru citire, timp de 10 zile de la publicare, iar sumarele sunt accesibile permanent.

MJ aminteşte că o propunere legislativă de modificare a legii prin care se acorda liberul acces al cetăţenilor la baza de date a Monitorului Oficial a fost respinsă, în 16 aprilie 2013, de Camera Deputaţilor, for decizional.

„În acest moment, aplicaţiile existente pe piaţă, realizate de către actorii privaţi, pun la dispoziţia cetăţeanului legislaţia română, contra cost, iar obligaţia României faţă de Comisia Europeana este de a pune la dispoziţie în mod gratuit. Soluţia tehnică de a cumpăra hardware-ul necesar şi nu servicii de cloud computing a fost adoptată la momentul depunerii cererii de finanţare a proiectului din fonduri structurale, anul 2010, dată la care serviciile de cloud computing nu erau atât de bine puse la punct, nefiind considerată la acel moment o soluţie viabilă. În plus, cloud computing-ul public este o ramură a tehnologiei hardware nouă, care din motive de securitate nu este pe deplin acceptată de instituţiile publice deoarece presupune ca un provider de astfel de servicii să găzduiască marea majoritate a documentelor”, mai explică ministerul.

Potrivit MJ, setul de date solicitat prin caietul de sarcini care va fi publicat este cel cerut şi de portalul N-Lex şi conţine legislaţia în integralitatea acesteia. „Baza de date legislativă, în format consolidat, va fi actualizată periodic, în funcţie de periodicitatea cu care legislaţia nou apărută este publicată în MO, dar nu mai târziu de 3 zile lucrătoare de la data apariţiei, iar accesul la baza de date în format deschis va fi posibil, inclusiv în mod programatic prin intermediul unui serviciu web”, menţionează Ministerul Justiţiei. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.