LEGEA UCRAINEANĂ AMENINȚĂ COMUNITATEA ROMÂNĂ DIN NORDUL BUCOVINEI CU PIERDEREA IDENTITĂȚII

Secretarul de stat Dan Neculăescu din Ministerul Afacerilor Externe a efectuat zilele trecute o vizită oficială în nordul Bucovinei, la Cernăuți, Ucraina, prilej cu care a reluat problema/problemele provocate de confuzia dintre limba română și ‘’limba moldovenească’’. În luna aprilie Ministrul Afacerilor Externe, Prof. Dr. Bogdan Aurescu a discutat cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba despre această situație. Am considerat necesar să mergem direct la fața locului și să vedem care este situația romănilor din Ucraina.

Despre condițiile în care comunitatea română din Bucovina și nu numai se chinuie să supraviețuiască și să-și păstreze identitatea română am discutat cu Dr. Marin Gherman. Președinte al centrul de presă BucPress. Dr. Marin Gherman este etnic român, deține un doctorat  în științe politice obținut la Universitatea din Cernăuți și lucrează  în presa din Ucraina de ani buni. Astfel este una dintre persoanele care cunoaște societatea ucraineană și poate prezenta pe larg situația de acolo. Redăm aici doar începutul dialogului pe care l-am avut cu Marin Gherman.

Care este diferența între comunitate istorică și diaspora română și de ce se face această confuzie în România?

Comunitatea istorică este o comunitate a românilor autohtoni, care sunt la ei acasă. Locuiesc pe un anumit teritoriu de secole sau milenii. Este cazul românilor  care, după cum spunea Nicolae Iorga, înconjoară România. Diaspora reprezintă românii care și-au lăsat casele lor, arealul lor istoric și s-au mutat în alt stat. De exemplu, românii din Spania sunt diaspora, or ei s-au mutat acolo din varii motive. Românii din Ucraina nu sunt veniți de undeva, ei tot timpul au fost pe aceste pământuri. Buneii mei din Ținutul Herța s-au născut în perioada României interbelice. URSS a ocupat acest teritoriu și l-a inclus în componența regiunii Cernăuți. A urmat proclamarea independenței Ucrainei. De 30 de ani Ținutul Herța este parte a Ucrainei suverane. Românii din acest ținut sunt la ei acasă, ei nu sunt veniți în Ucraina, spre deosebire de cei din Irlanda, Australia sau Canada. Din păcate, deseori în România toți românii din afara țării sunt numiți diaspora, ceea ce ne supără. Or, înaintașii noștri au trecut prin grele încercări pentru a-și păstra limba și a nu emigra din arealul lor istoric și național.

Citiți interviul în exclusivitate publicat în ziarul Gazeta de Cluj, la toate chioșcurile de ziare din Cluj Napoca, începând de luni, 7 iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.