Foto Arhiva

Românii stabiliți în centrul Italiei, zona 0 a cutremurelor, trec printr-un adevărat calvar. Terifiați de seria de cutremure care pare să nu se mai sfârșească, românii s-au mutat în mașini și rulote sau chiar au fugit unde au văzut cu ochii. Autoritățile din peninsulă fac, însă, un apel către ei și îi roagă să nu părăsească Italia, iar motivul este unul șocant: oficialii peninsulari îi îndeamnă să rămână pentru că este nevoie de forță de muncă.

Una dintre cele mai afectate localități este Pieve Torina, cu 1.500 de locuitori. Mai toate clădirile au fost distruse de cutremurul produs duminică. Marius, soția sa și cei trei copii ai lor trăiesc aici de peste 15 ani. După seism, au fost evacuați pe malul Mării Adriatice.

„Chiar se vorbește despre apocalipsă. Prima reacție la toți românii e să lăsăm totul și să plecăm acasă. Le-am zis copiilor să mergem într-un loc unde nu sunt cutremure, ei nu mai dormeau noaptea. Am ajuns la mare, le-am schimbat psihologia. Am zis: Uite, aici nu sunt cutremure, oamenii au grijă de noi.”, a spus Marius Ungureanu, român stabilit în Italia.

Primarul orasului face catre ei un apel disperat. „Aici sunt în jur de 50 de români și alți 50 care au obținut deja cetățenia italiană. O comunitate frumoasă, bine integrată. Fără îndoială, spaima a fost mare, dar decizia de a pleca în România nu trebuie luată la cald, trebuie să aștepte, pentru că va fi mult de muncă, mai ales pentru ei, care sunt oameni pricepuți și de nădejde, de încredere.”, a declarat și Alessandro Gentilucci, primar Pieve Torina.

„Am prins chiar la început, cel de duminică și de atunci nu mai dormim în casă. Doar trecem să facem un duș, să mâncăm ceva cald, dar nu, nu putem dormi în casă.”, a spus Ioana Farago. Din verificările efectuate de MAE, până acum nu există cetățeni români spitalizați în urma cutremurului.

De asemenea, o mare parte dintre cetățenii români care și-au pierdut locuințele în urma cutremurului din 30 octombrie 2016 au fost transferați în hotelurile din zona lacului Trasimeno, regiunea Umbria, informează MAE. Misiunea diplomatică de la Roma este în legătură cu autoritățile locale pentru a afla informații cu privire la cetățenii români rămași fără adăpost, precum și locațiile exacte unde au fost mutați, anunță Stirileprotv.ro.

Doi cetățeni români din zonele calamitate au solicitat sprijin pentru repatriere, aceştia urmând să se deplaseze în România în perioada imediat următoare. Alți doi cetățeni români care ceruseră sprijin pentru repatriere se află în drum spre România.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.