În timp ce mai bine de două treimi dintre români nu vor pleca în concediu anul acesta, majoritatea celor care se decid totuşi să beneficieze de ultimele zile ale verii îşi calculează foarte strict bugetul alocat vacanţei. Nu aceleaşi probleme le au şi parlamentarii români, a căror vacanţe în ţări exotice sunt plătite din bani publici. Gazeta de Cluj vă prezintă în continuare câteva dintre destinaţiile cele mai vizate de către aleşii noştrii, precum şi costurile unor asemenea deplasări.

Conform unui studiu recent, realizat de către IRES, peste două treimi dintre români (74%) nu vor pleca în acest an în vacanţă. Aşa arată rezultatele unui studiu realizat de către Institutul Român Pentru Evaluare şi Strategie (IRES), iar procentul este cu 4% mai mic faţă de cercetarea din 2010. Barbaţii, tinerii între 18 şi 35 de ani, cei cu pregatire superioară şi mai degrabă din zona de Sud a ţării sunt categoriile care declară într-o mai mare măsură că merg în acest an în vacanţă. În ceea ce priveşte perioada concediilor, unul din 5 respondenţi susţin că obişnuiesc să îşi ia concediu în timpul verii, în timp ce 2% îşi iau concediu numai în perioada iernii, 13% nu ţin cont de anotimp atunci când aleg perioada de concediu şi doar 4% îşi programează concediul în funcţie de ofertele de vacanţă pe care le găsesc.

Unde îşi petrec parlamentarii vacanţele

O dată cu încheierea sesiunii parlamentare, politicienii români şi-au făcut deja planuri de vacanţă sau şi-au programat în aşa fel activităţile lor de partid, încât să se bucure şi de zile de relaxare.Astfel, Elena Udrea, ca ministru al Turismului care îşi promovează ţara, nu va părăsi România, unde are stabilite o mulţime de vizite. "Sigur voi merge la mare, sigur voi merge la munte, sigur voi ajunge în Bucovina şi le-am promis colegilor că voi ajunge şi în Maramureş că au ceva de inaugurat acolo", a declarat Elena Udrea.

Unii politicieni au plecat deja peste hotare. Este cazul senatorului Gyorgy Frunda plecat în China, al lui Attila Verestoy aflat în Marea Britanie sau al lui Cezar Preda, care se bronzează în Turcia.De asemenea, şi alţi parlamentari le vor urma exemplul şi vor profita de vremea frumoasă pentru a merge în delegaţii în străinătate. Sorina Plăcintă pleacă la Stuttgart, Mihai Niţă la Varşovia, iar Raymond Luca în Statele Unite.

Plecaţi prin ţări străine, în interes de serviciu sau personal, dar pe bani publici

Cinci senatori romani, printre care şi preşedintele Comisiei de politică externă, Titus Corlăţean, au mers, în perioada 27 iunie-1 iulie, într-o vizită oficială în China şi Tibet.
Vizita a avut loc la invitaţia poporului chinez, iar din delegaţie au facut parte şi senatorii Radu Mardare (PSD), Marian Rasaliu (PDL), Augustin Humelnicu (PDL), Romeo Nicoară (PNL) şi Gyorgy Frunda (UDMR).Senatorii au avut întrevederi cu Chen Kuiyuan, vicepreşedinte al Comitetului Naţional al Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez, cu Zhao Qizheng, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a aceleiaşi instituţii şi cu Zha Peixin, vicepreşedintele comisiei.

Cum toate aceste vizite în străinătate nu sunt gratuite, am decis să investigăm cam care sunt costurile unor deplasări peste hotare, rămânând la latitudinea dumneavoastră să decideţi dacă acestea sunt justificate sau nu. Astfel, conform site-ului cdep.ro, la secţiunea costuri misiuni diplomatice, am găsit câteva exemple de deplasări în tări străine destul de interesante, a căror costuri nu sunt deloc de neglijat. Exemplificativă în acest sens este vizita oficială în Republica Coreea şi Vietnam a unei delegaţii a Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, conduse de domnul deputat Korodi Attila, preşedintele comisiei. Aceasta a avut loc în perioada 11- 16 aprilie anul curent, parlamentarii români vizitând Seoul-ul între 11 şi 13 aprilie şi Hanoi-ul între 14 şi 16 aprilie. Pentru delegaţia de trei oameni, pe o perioadă de 4 zile, statul român a cheltuit mai bine de 69.932 de lei, adică aproximativ 17.000 de euro, cam 1500 de euro pe zi pe cap de turist.

Luna mai a acestui an a fost una plină de deplasări interesante pentru aleşii noştrii. Tot de cdep.ro află despre deplasarea în S.U.A. a domnului deputat Mircea Lubanovici, ales în Circumscripţia electorală Diaspora. Informaţiile despre motivele deplasării sunt “în curs de elaborare” dar, oricum, important este că pentru vizita parlamentarului de şase zile în S.U.A s-au cheltuit 16.551 de lei. O altă vizită interesantă, de data aceasta în Panama, au efectuat parlamentarii Ionel Pălar, Carmen Axenie, Ioan Stan şi Alexandru Mocanu. Pentru vizita acestora de o săptămână în Panama City, statul român a cheltuit 48.292 de lei, adică mai bine de 11.500 de euro. Tot în luna mai a avut loc deplasarea în China a unei delegaţii a Comisiei pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor, conduse de domnul deputat Victor Paul Dobre (PNL), preşedintele comisiei. Alături de acesta au participat deputatul Claudia Boghevici (PD-l), deputatul Kerekes Karoly (UDMR) şi domnul deputat Dan Mircea Popescu (PSD). Tema discuţiilor dintre parlamentarii români şi omologii lor chinezi a fost legată de relaţiile dintre România şi China, cooperarea parlamentară bilaterală, sistemul asigurărilor sociale din China, sistemul de pensii, salarizarea angajaţilor, contractele de muncă sau activitatea sindicatelor din China. Pentru cele opt zile petrecute la Shanghai, bugetul României a sărăcit cu 71.837 de lei, aproximativ cu 20.000 de euro, adică aproape 600 de euro pe zi pentru fiecare membru al delegaţiei.

De o altă excursie exotică în Asia a avut parte un alt parlamentar român în luna iunie a acestui an. Mai precis, acesta a participat la reuniunea Comisiei pentru cooperare şi dezvoltare şi la reuniunea reţelei parlamentare a luptei împotriva HIV/SIDA a Adunării Parlamentare a Francofoniei care a avut loc în Cambodgia. La această reuniune, reprezentantul Cameri Deputaţilor a fost deputatul Bogdan Niculescu Duvăz (PSD), pentru care, pe durata vizitei acestuia de şapte zile la Phnom Penh, s-au cheltuit 15.015 lei, adică aproximativ 3500 de euro. În cadrul acestei dezbate s-au discutat teme de maximă importanţă naţională, dintre care amintim biodiverisitatea, securitatea titlurilor funciare în spaţiul francofon (în Cambodgia).Ţară scumpă trebuie să fie Cambodgia, considerăm noi, dacă sunt necesari cam 2100 de lei ( 21 de milioane vechi) pe zi pentru a participa la un seminar.

Andrei Tomoş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.