Românii au devenit în ultimii 20 ani a treia cea mai importanta comunitate de imigranti din Bruxelles, arata un studiu realizat de ISAB, relateaza site-ul televiziunii belgiene francofone, RTBF, potrivit Mediafax.
Numarul cetatenilor români, bulgari si polonezi a crescut foarte mult la Bruxelles, din 2000 pâna în prezent, releva studiul realizat de Institutul de Statistica si Analiza din Bruxelles (ISAB).
„În anii ’90, erau putin peste 2000 de persoane provenind din aceste trei tari, iar acum sunt 65.000. Într-adevar, înseamna o crestere foarte mare în ultimii 20 de ani”, a declarat Jean-Pierre Hermia, coordonatorul studiului. Populatia formata din cetatenii celor trei tari a crescut de mai bine de 30 de ori într-un deceniu, spune el.
Potrivit studiului, odata cu intrarea României, Bulgariei si Poloniei în Uniunea Europeana (UE) în anii 2000, cetatenii acestor tari au avut un acces mai mare la piata europeana a locurilor de munca, inclusiv la cea din Belgia. Dar, în timp ce ofertele de munca din strainatate s-au înmultit pentru cetatenii acestor tari, nivelul lor de trai a început sa scada, fiindu-le din ce în ce mai greu sa se întretina, mai ales în România si Bulgaria.
Dupa cum se precizeaza în studiu, românii sunt cei mai numerosi dintre cei care au migrat la Bruxelles. „Ei constituie cea de-a treia nationalitate straina. În 2015 i-au depasit pe italieni. Aproximativ 34.000 de români locuiesc în regiunea Bruxelles-Capitale”, la nord-est de Pentagon, precizeaza Jean-Pierre Hermia.
Lucrurile stau altfel în ceea ce-i priveste pe bulgari. „Este interesant. De fapt, bulgarii sunt foarte concentrati în zona strazii Haecht, unde se afla cartierul istoric al turcilor, în regiunea Bruxelles-Capitale”, afirma Jean-Pierre Hermia. De asemenea, „spre exemplu la Saint Josse sunt mai multi bulgari decât turci”, daca nu se tine cont de turcii care au devenit belgieni. Studiul arata cât de mult se schimba cartierele, dar si scolile si companiile din întreaga regiune.