Consiliul Național al Audiovizualui a sancționat TVR Cluj cu o amendă în valoare de 10.000 de lei, invocând faptul că în cadrul emisiunii „Reporter Special”, moderată de Romeo Couți, care a fost difuzată în data 13 martie 2022, s-ar fi dezlănțuit prpaganda „putinistă”.

Consiliul a invocat încălcarea art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002: ”Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”, motivând că invitatul de la acea vreme, Cozmin Gușă, a prezentat diverse informații fără  avea probe.

În acest sens, Romeo Couti a trimis o scrisoare deschisă către Mircea Toma, membru CNA, în care a afirmat că „CNA, sub pretextul eliberării audiovizualului de propaganda rusă, altminteri un demers util și necesar, produce abuz după abuz, și condamnă la „putinism” oricare voce ce excede linia comandamentului general”.

Romeo Couti a transmis că a cerut conducerii TVR Cluj și TVR contesatarea în instanță a sancțiunii.

Redăm integral scrisoarea deschisă pe care Romeo Couti a trimis-o către Mircea Toma, membru CNA:

                              „MILIȚIA PRESEI A AVORTAT LA CNA

Vremurile incâlcite care amestecă azi catastrofa sanitară cu fantomele războiului au dezlegat și aici, în țara noastră, câinii neliniștiți ai dictaturii. Totul se simplifică, adevărul se relativizează, emoția e stimulată din plin, funcționează doar anatema. Gândirea critică e culpabilă, decisivă a rămas apartenența. În război, ești obligat să-ți alegi tabăra! Repede, și în mod absurd, diverse instanțe, așezate toate sub comandamentul general, te judecă superficial și te etichetează, agățându-te în partea bună sau rea a momentului.

De pildă, CNA, sub pretextul eliberării audiovizualului de propaganda rusă, altminteri un demers util și necesar, produce abuz după abuz, și condamnă la „putinism” oricare voce ce excede linia comandamentului general. Libertatea de exprimare a demisionat, fiara dictaturii umblă liberă prin cetate!

Despre riscul aceasta, MIRCEA TOMA, actualmente membru CNA, ai fost avertizat cu câțiva ani în urmă chiar de bunul tău prieten VLADIMIR TISMĂNEANU, care ti-a adresat o scrisoare deschisă în care te acuză de lașitate și complicitate cu abuzul.

”Ma ocup de decenii de Europa de Est si Centrala, de comunism, post-comunism, nationalism, populism etc Cred ca vorbesc in cunostinta de cauza. Din păcate, mulţi nu înţeleg că li se poate întâmplă oricând şi lor, că iataganele mercenarilor îi pot lovi când le este lumea mai dragă. Aceşti oameni preferă să ignore faptul neliniştitor, dar pe deplin dovedit, că dacă dai drumul fiarei să se plimbe liberă prin Cetate, nimeni nu mai este protejat, devenim cu toţii vulnerabili, potenţiale victime. Este o lecţie a secolului XX pe care eu unul nu sunt dispus să o uit. Sper ca nici tu.

Nu crezi, Mircea, ca rolul intelectualilor critici este sa le spuna celor „adormiti” ca risca, atunci cand se vor trezi, sa constate ca traiesc intr-un oras invadat de sobolanii purtatori ai ciumei? Nu va fi oare prea tarziu?”, îți scria VLADIMIR TISMĂNEANU prietenul tau, MIRCEA TOMA.

Personalul CNA pare acum detasat de la un vechi post de miliție, pregătit fără pic de discernamânt să detecteze vinovați și să-i supună pedepsei. Mai mult, asemenea miliției trecute, se bucură de acest exercițiu de autoritate și disprețuiește, umilește ființa umană și batjocorește demnitatea ei.

Am trait zilele trecute, pentru prima oara intr-o cariera de 30 de jurnalist de province, o experienta  incredibilă în acest sens.  Un episod recent, o audiere intr-o sedinta publica a CNA, în calitate de producator al unui program de televiziune la Studioul TVR Cluj. În fapt o execuție, pentru ca am avut proasta inspirație, potrivit șefilor din Bucuresti, de a-l invita în emisiunea pe care o produc și moderez pe „putinistul” COZMIN GUȘĂ.

Redau în continuare fragmente din audierea  CNA:

Mircea Toma: singurul derapaj este cel pe care l-am mentionat si care a trecut pe linga urechile domnului Couti care in timpul emisiunii nu poate sa-si desprinda privirile adminirative de la Gusa, acest Couti fiind o oglinda minunata pentru narcisicul Gusa.

Romeo Couti: Nu as vrea sa asist la comentariile dumneavoastra malitioase domnule Mircea Toma. Legat de privirile mele admirative, (Mircea Toma izbucneste in ras) asa sunt eu, atat imi poate mintea, eu am aceeasi atitudine de respect fata de toti interlocutorii, indiferent ca e Cozmin  Gusa, primul ministru sau un simplu om de pe strada. Asa imi tratez eu invitatii din emisiune. 

La final, audierii împreună cu colegii dumneavoastră ați aplicat pedeapsa prestabilită, adică o amendă în valoare de 10.000 aplicata studioului TVR Cluj.

 Domnule MIRCEA TOMA nu asta a contat, ci festivalul dispretului, al ironiei și al umilinței la care ați suspus impreună cu o parte din colegii dumenavoastră, un jurnalist, e drept din provincie, nu de la un post national de știri, care iși exercita un drept elementar la apărare.

Am cerut conducerii TVR Cluj și TVR contesatarea în instanță a sancțiunii și totodată, am semnalat și faptul că mi-a fost încalcat dreptul elementar la apărare. Atitudinea ironică, batjocoritoare și malițioasă din timpul audierii CNA mi-a  lezatat demnitatea de om, în primul rând, dar și cea de jurnalist.”

Citește și: Primăria municipiului Cluj-Napoca continuă investiția în creșele clujene

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.