Fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj a fost trimis în judecată alături de şase membrii dintr-o comisie ce a vândut un imobil cu peste 10.000 de lei mai puţin decât suma stabilită de Romsilva. Partea interesantă este că deşi Romsilva, Direcţia Silvică Cluj avea tot dreptul să îi acţioneze în instanţă pe aceştia, judecătorul a decis respingerea acţiunii, pe bună dreptate, având în vedere că la termenele din dosar reclamanta nu s-a prezentat.
Pe rolul Tribunalului Cluj, Romsilva-Direcţia Silvică Cluj a înregistrat în februarie 2016 o cerere de chemare în judecată al cărei obiect era acţiunea de răspundere patrimonială. Pârâţii din dosar sunt Mariş Traian- directorul instituţiei, Viorel Matiş- directorul tehnic, Alina Cristina But, Ovidiu Toma- consilier juridic Valentin Pepine- şef compartiment Împădurire şi Dezvoltare, Traian Dobra- şef la Ocolul Silvic Beliş ş Adrian Apostoaie- şef la Ocolul Silvic Cluj. Direcţia Silvică Cluj a decis să îi dea în judecată pe aceştia, deoarece erau membri în comisia ce a aprobat vânzarea obiectivului Guipu către Comuna Horea la mai puţin de jumătate din preţul stabilit de Romsilva.
Prejudiciu de peste o sută de milioane de lei vechi
Din tranzacţia menţionată, Romsilva a înregistrat pierderi de peste 10.000 de lei, doar prin simplul fapt că Matiş împreună cu colegii săi din comisie au acceptat să vândă acel obiectiv la jumătate de preţ. Nu putem spune ca aceştia au negociat, mai ales în favoarea instituţiei la care sunt angajaţi, dat fiind faptul că beneficiarul tranzacţiei, Consiliul Local Horea a transmis propunerea de a cumpăra obiectivul iar, aceştia, au trecut peste evaluarea de 20.000 de lei făcută de Romsilva şi au încheiat un contract de vânzare pe jumătate din suma.
„La data de 28 februarie 2013, în calitatea lor de membri ai comitetului director, (n.red. pârâţii) au consimţit prin semnătură la valorificarea obiectivului Guipu de la Ocolul Silvic Someşul Rece la preţul de 11.000 lei fără tva, cu încălcarea obligaţiilor trasate de Consiliul de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, care a stabilit ca valorificarea acestui obiectiv să se realizeze la preţul de 20.000 lei fără tva. Prin această diferenţă reclamanta a suferit un prejudiciu de 11.160 lei ca urmare a hotărârii pârâţilor de a vinde obiectivul în schimbul unui preţ diminuat cu această sumă” se arată la dosar.
Mitroi şi Târţă le-au descoperit abuzul
Putem vorbi cu lejeritate de un abuz în serviciu în vreme ce angajaţii unei instituţii trebuiau să vândă un imobil la preţul stabilit de aceasta, dar în schimb au convenit după bunul plac la o altă sumă în favoarea Consiliului Local Horea, ce reprezintă o comună din judeţul Alba.
Ilegalitatea putea să rămână nedescoperită dacă Răzvan Mitroi şi Nicolae Ţânţăreanu nu semnalau, în urma controlului efectuat, această tranzacţie păguboasă.
Cei doi au efectuat un control în perioada martie 2012- februarie 2014 la mai multe ocoale silvice din judeţul Cluj, astfel constatând acţiunile ilegale efectuate de cel de la Someşul Rece.
Interese superficiale sau ignoranţă?
Desigur că în momentul în care un raport efectuat în urma unui control scoate la iveală nereguli, acestea trebuie reglementate. Astfel că pe procedură, Romsilva a urmat indicaţiile lui Ţânţăreanu şi Mitroi i-a chemat în judecată pe semnatarii hotărârii de vânzare a imobilului respectiv.
Procesul a început în iarna acestui an, fiecare dintre părţile implicate au depus întâmpinări, pârâţii motivând că acea sumă de 20.000 lei pe care o stabilise Romsilva era în urma evaluării din 2010, motiv pentru care au acceptat să vândă obiectivul, un canton silvic la preţul propus de Comuna Horea, din Judeţul Alba, pe al căreia teren se şi află clădirea respectivă.
În dosarul respectiv, cei de la Tribunalul Cluj au consemnat, de mai multe ori, faptul că părţile implicate nu s-au prezentat la termene precum cel din 21 iunie, cel din 10 mai sau cel din această lună. Astfel că, judecătorul cauzei a decis să respingă cererea Romsilva Direcţia Silvică Cluj.
„Respinge ca neîntemeiata acţiunea formulată de reclamanta împotriva pârâţilor. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, la Tribunalul Cluj. Pronunţată în şedinţa publică din 13.09.2016.”
„I-am fraierit! Foarte bine!”
Întrebat despre tranzacţia încheiată de cei de la Direcţia Silvică Cluj şi Consiliul Local Horea, noul primar, fostul deputat, Corneliu Olar a declarat că nu ştie nimic despre aceasta. Minute mai târziu, acesta menţionează că se bucură de faptul că administraţia condusă de el i-a fraierit pe cei de la ROMSILVA şi refuză să vorbească despre pădurarii ce se vor bucura de acea locuinţă.
Ascunzişurile politice ale tranzacţiei
La o simplă căutare aflăm că primar al comunei Horea a devenit fostul deputat liberal Corneliu Olar, al cărui fin este nimeni altul decât Nicolae Oneţ. Gazeta de Cluj a arătat în trecut că băiatul fostului deputat, Dan Corneliu vindea lemne din canton de la Nicolae Oneţ, la Holtzindustrie în urmă cu câţiva ani.
De asemenea edilul din Comuna Horea a fost sprijinit şi de afaceristul din Alba, Horea Oneţ, ocupa funcţia de şef la Ocolul Silvic Privat Horea Apuseni – Valea Ierii şi care mituia organele de ordine pentru a „închide ochii” la ilegalităţi. Conform datelor anchetatorilor Horea Oneţ şi-a extins afacerile pe judeţul Cluj, în comuna Beliş. Ba mai mult, acesta a fost prins în flagrant la începutul acestui ani, în luna februarie în timp ce încerca să-i mituiască pe poliţiştii din comuna clujeană Beliş.
Poliţiştii clujeni nu numai că au refuzat banii de mai multe ori, dar i-au făcut acestuia şi un flagrant.
Însă suspect este faptul că deşi flagrantul este considerat cea mai tare probă în dovedirea unei infracţiuni, Oneţ a fost lăsat atunci în libertate.
În vara anului trecut, agenţii de la Beliş i-au făcut lui Oneţ dosar penal pentru furt şi tăiere ilegală de arbori.
Edilul evită să vorbească despre pădurari şi afaceriştii ce au golit pădurile din judeţ. Susţine că îi cunoaşte pe fiecare în parte şi că refuză să dea mai multe detalii pentru că, potrivt acestuia, presa ar specula lucruri neadevărate.
„Ce are dacă mă cunosc cu Oneţ. Am fost deputat de Alba, e normal să am relaţii. Eu tot timpul am obţinut peste 80% din voturi. Nu ai cum să candidezi fără să cunoşti persoane din sistem” mai adaugă Corneliu Olar.
În luna mai a anului trecut, Horea Oneţ şi Corneliu Olar(atunci încă deputat) s-au mobilizat la Cîmpeni pentru a participa la proteste împotriva EXPLOATĂRII ABUZIVE A PĂDURILOR.
Aşa e! Şeful Ocolului Silvic, Oneţ protesta alături Corneliu Olar, omul pe care presa locală din zonă îl etichetează ca fondator al Mafiei Lemnului din Apuseni.
Reamintim că domnul Corneliu Olar a înfiinţat Ocolul Privat Horea care se ocupa de administrarea unei bune părţi din pădurile Apusenilor.
[…] Fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj a fost trimis în judecată alături de şase membrii dintr-o comisie ce a vândut un imobil cu peste 10.000 de lei mai puţin decât suma stabilită de Romsilva. Partea interesantă este că deşi Romsilva, Direcţia Silvică Cluj avea tot dreptul să îi acţioneze citește toată știrea… […]
Olar, Horea si șefii de Politie si Garda Forestieră sunt vinovați de tăierile masive din Apuseni. Acum, vor sa-si pună alte marionete in funcțiile vacantate pe aceleași filiere „investigate” de procurorii numiți politic!!!