Va reuşi oare Ioan Rus să facă ordine în PSD Bihor? Este întrebarea care-i frământă pe pesediştii bihoreni, dar şi pe observatorii scenei politice locale.
Cu ocazia reorganizării interne a PSD, fostul ministru de interne, a fost delegat de către conducerea centrală a PSD să coordoneze şi să supravegheze pe viitor activitatea organizaţiei bihorene. El îl înlocuieşte în această poziţie pe Ioan Mircea Paşcu care s-a ocupat de filiala bihoreană după alegerile din 2000.
Misiunea lui Rus în Bihor va fi însă una extrem de dificilă, pentru că organizaţia-problemă a PSD se confruntă o criză perpetuă de autoritate.
 
Mihai Bar mai vrea un mandat în fruntea PSD Bihor?
Una dintre cele mai dificile momente pe care fostul ministru va trebui să-l gestioneze la Bihor va fi Conferinţa Judeţeană Extraordinară programată pentru 12 august. Cu această ocazie urmează să fie aleasă noua echipă de conducere.
Situaţia de acum seamănă oarecum cu ceea s-a întâmplat în urmă cu doi ani la deja celebra Conferinţă Judeţeană. În 2002 în cursa pentru funcţia supremă în filială au intrat trei candidaţi: Florian Serac, Mihai Bar şi Gheorghe Sârb. Dintre aceştia, doi ar putea candida din nou. Deocamdată, în afara actualului preşedinte interimar, Gheorghe Sârb şi echipa sa nu s-a prezentat nici un alt contracandidat. Sursele noastre din PSD văd însă posibilă şi o candidatură a lui Mihai Bar care nu s-a împăcat definitiv cu gândul de a fi dat la o parte şi îşi pregăteşte reîntoarcerea triumfalistă.

Luptele interne destabilizează PSD Bihor
Luptele fratricide din PSD Bihor reprezintă o caracteristică constantă a organizaţiei judeţene, însă PSD se confruntă cu aceeaşi problemă şi la nivel naţional, cu diferenţa că acolo aceste lupte nu au fost atât de mediatizate.
În ultimii doi ani, „faulturile” politice nu au putut fi oprite şi sunt slabe şanse ca ele să înceteze tocmai într-un an electoral.
Singura soluţie viabilă pentru a linişti filiala ar fi alegerea unei conduceri acceptate de toate grupările din partid şi care să poată gestiona în mod legitim toate situaţiile ivite. Până când însă se vor opera cu impuneri de persoane influente la centru, dar care nu se bucură de susţinere în judeţ, va fi extrem de dificil de găsit o soluţie favorabilă.


Până acum, Centrul de la Bucreşti a utilizat tactica „divide et impera” în relaţiile cu organizaţia PSD Bihor. Liderii bihoreni au fost lăsaţi să se certe şi să se păruiască între ei, Bucureştiul reuşind astfel să-i controleze mai eficient. Când intervenea o situaţie de criză sosea desantul de la centru şi făcea ordine. Pleca comandoul, se reluau lupte de gherilă în Bihor.
În ultimii patru ani avem atâtea exemple… În 2000, Liviu Maior a fost desemnat preşedinte interimar pentru a-l înlocui pe Mihai Bar care a gestionat defectuos negocierile postelectorale.
În 2002, Florian Serac a fost impus preşedinte al PSD Bihor tot de către Bucureşti, pentru ca în 2004, să fie dat jos tot de către Centru. A urmat la conducere Gheorghe Sârb care nici măcar nu era membru PSD la momentul în care numele său a fost propus pentru această poziţie. „Convins” de către Bucureşti el a fost uns şi prefect, începându-şi astfel „domnia” peste Bihor. Tot Bucureştiul l-a reactivat şi pe Mihai Bar, exclus din PSD după scandalul de pomină din 2002. Pesediştii bihoreni au trebuit să mai înghită odată în sec şi atunci când Bar a fost desemnat candidat la fotoliul de primar al municipiului Oradea fără să fi avut acceptul filialei.

Bucureştiul vrea să controleze mai bine filiala
Ioan Rus are rolul de a superviza şi procedurile pentru desemnarea listelor de candidaţi la Parlament. Cum nimeni din PSD nu ştie exact cum se vor desfăşura pre-alegerile anunţate, vom asista din nou la şedinţe furtunoase aici în Bihor.
În ciuda declaraţiilor dspre necesitatea unei mai mari autonomii pentru filiale, prezenţa lui Rus în Bihor trebuie interpretată ca o măsură de siguranţă din partea Bucureştiului care doreşte să controleze în totalitate procesul de selecţie al candidaţilor. Pe lista parlamentară nu vor putea intra decât candidaţii agreaţi şi de Bucureşti.
În cadrul Conferinţei Judeţene a PSD se vor alege şi delegaţii la Congresul Naţional din 27 august. Cei trimişi de PSD Bihor la şedinţă vor trebui să se pronunţe asupra unor aspecte esenţiale pentru viitorul politic al PSD, dar şi al preşedintelui Adrian Năstase: modificarea statutului PSD şi alegerea candidatului la preşedenţia României. Astfel că nu va fi indiferent cine va face deplasarea pe 27 august în capitală.

Avantaj Năstase
Înlocuirea lui Ioan Mircea Paşcu cu Ioan Rus marchează şi un nou episod în lupta dintre palatele Cotroceni şi Victoria. Ministrul Paşcu este văzut în PSD ca şi omul lui Ion Iliescu. În Bihor el era un apropiat al fostului rector Teodor Maghiar, preşedinte de onoare al PSD Bihor. În schimb, Rus vine în Bihor fără a fi implicat şi „angajat” al vreunei grupări locale. Prin trimiterea lui Ioan Rus la Bihor, Bucureştiul transmite astfel un mesaj clar teritoriului. Influenţa Unchiului în PSD este în scădere, iar acţiunea de acum completează mutările „strategice” anterioare (cum ar fi decizia sa de a renunţa la funcţia de senator).

PSD şi banii fraţilor Micula
O altă problemă ce aşteaptă o soluţionare în PSD Bihor este legată de influenţa fraţilor Ioan şi Viorel Micula în partid. Înaintea alegerilor locale, cu acceptul conducerii de la Bucureşti şi peste voinţa filialei bihorene, ei au reuşit să-şi impună oamenii atât în conducerea filialei, cât şi pe listele PSD Bihor. Ioan Rus va trebui să gestioneze atent şi această situaţie şi să analizeze foarte clar beneficiile, dar şi dezvantajele acestei „coabitări”.

Victor PAPP

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.