Rusia, pe locul 10 pe lista de interese a SUA

Scriitoarea şi jurnalista americană Anne Applebaum a venit în România pentru a-şi lansa volumul „Gulag. O istorie", apărut la Editura Humanitas şi premiat cu Pulitzer în 2004. Bună cunoscătoare a spaţiului est-european, mai cu seamă că acum locuieşte la Varşovia, unde este căsătorită cu ministrul de Externe al Poloniei, Applebaum se miră că românii sunt nostalgici după regimul comunist, dar are câteva explicaţii în acest sens.  Publicista americană nu crede că Vladimir Putin ar putea reînvia URSS şi vorbeşte chiar despre dezinteresul SUA în ceea ce priveşte Rusia:

„Pe o listă de priorităţi americane, Rusia se află pe undeva pe locul zece – după criza mondială, zona euro, China, Iran, Irak, Afganistan etc., iar abia după încă vreo patru vine şi Rusia".

De-a lungul anilor au fost produse mii de cărţi şi de filme despre Holocaust, dar foarte puţine despre gulag. Cum se poate explica acest dezechilibru?

A.A.: Până de curând era dificil să scrii despre gulag. Nu au existat arhive accesibile, nu existau fotografii. De fapt, fotografii nu există nici acum, pentru că nu au fost făcute. Până la prăbuşirea Uniunii Sovietice nu a existat practic nici o posibilitate să scrii o carte de istorie bună despre gulag, iar aceasta este o bună parte a explicaţiei.

Pe de altă parte, este de asemenea adevărat că Istoria este scrisă de învingători şi că Stalin a fost unul din câştigătorii celui de-al doilea război mondial, într-o alianţă cu puterile occidentale. Ca atare, oamenii au fost mai puţin interesaţi în cercetarea sistemului stalinist decât în investigarea sistemului nazist, care tocmai fusese înfrânt.

Forţele britanice şi americane au ajuns la lagărele de concentrare ale lui Hitler, le-au deschis şi au făcut fotografii. Or, lagărele lui Stalin nu au fost deschise niciodată şi nu s-a făcut nici o fotografie. Aceasta este o altă parte a explicaţiei.

 

CV ANNE APPLEBAUM

47 de ani, a scris în publicaţii importante precum The Spectator, Daily Telegraph, Sunday Telegraph, Washington Post şi The Economist. A publicat articole şi în New York Review of Books, Foreign Affairs şi Wall Street Journal. A studiat la Yale şi la London School of Economics, specializându-se în istorie şi în relaţii internaţionale. Cele mai importante cărţi: „Between East and West" şi „Gulag. A History". Pentru impresionantul volum despre gulag a fost distinsă în 2004 cu prestigiosul Premiu Pulitzer, acordat în fiecare an celor mai buni ziarişti, scriitori şi compozitori americani.

Sursa: Romania Libera 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.