Russo Laurenţiu Mihai s-a ales cu un proces verbal în care urmează să se stabilească contravenţia pentru lipsa documentaţiei aprobate pentru desfiinţarea pereţilor exteriori al imobilului de pe strada Republicii nr. 105, care era iniţial construit de CASAROM şi a fost demolat de către beneficiarul investiţiei SC NAPOCA TREK SRL, firmă care este administrată de afaceristul clujean, Russo Laurenţiu Mihai, iar construcţia este realizată de TOTAL INVEST SRL, firmă administrată de Gheorghe Funar, fostul primar al Clujului.

 

Muşamalizarea lucrărilor din interior

Gazeta de Cluj a mai scris despre faptul că pe strada Republicii 105 a apărut o construcţie nouă, în locul unde CASAROM a reuşit să construiască o casă ”model”. Primăria municipiului Cluj-Napoca a eliberat pentru acest imobil o autorizaţie de construire având ca obiectiv reamenajarea, refaţadizarea, extinderea şi etajarea casei unifamiliale, refacerea împrejmuirilor şi amenajări exterioare, însă nicăieri nu se pomeneşte că beneficiarul investiţiei, SC NAPOCA TREK SRL, are vreo autorizaţie de demolare. În ciuda lipsei autorizaţiei care permite executarea lucrărilor de demolare – actul de autoritate al administraţiei publice locale pe baza căruia este permisă executarea lucrărilor de demolare a construcţiilor, imobilul s-a demolat, iar terenul s-a împrejmuit cu o prelată neagră, folosită probabil ca şi pretext pentru a muşamaliza lucrările din interior. După ce Gazeta de Cluj a sesizat problema şi cazul s-a mediatizat, s-a înlocuit prelata cu una mult mai înaltă care împrejmuieşte complet lucrarea, pentru a masca şi mai bine construcţia ce are loc dincolo de paravan.

 

Multe întrebări, puţine răspunsuri

Gazeta de Cluj a înştiinţat autorităţile şi a pus o serie de întrebări cu privire la construcţia de pe Republicii nr. 105, începând cu 2 aprilie 2016 când s-a trimis o sesizare Primăriei, în atenţia Direcţiei Generale de Urbanism. Legea spune că ”autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să răspundă în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării”.

Aşadar, dornici de răspunsuri, l-am contactat telefonic în  data de 13 aprilie 2016 pe domnul Rus Cosmin şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) Cluj. Domnul Rus a refuzat să dea declaraţii oficiale, îndrumând reporterul să trimită un e-mail în atenţia Inspectoratului Regional în Construcţii Nord-Vest pentru a analiza în detaliu situaţia şi pentru a-i oferi şi un răspuns. Zis şi făcut, însă niciun răspuns din partea domnului Rus Cosmin.

După aproximativ o săptămână, a fost contactat telefonic din acelaşi motiv şi Şandor Florin, Şef Serviciu la Direcţia Poliţia Locală – Serviciul Control Urbanism şi Disciplina în Construcţii. Dânsul ne-a îndrumat spre a face o sesizare Primăriei la Direcţia de Urbanism, sesizare făcută în urmă cu două săptămâni. A confirmat sesizarea şi ne-a comunicat că imobilul se află sub investigaţie şi vom primi un răspuns ulterior.

 

Proces verbal pentru Russo

Azi, 27.04.2016, am primit răspunsul Primăriei, furnizat de către Direcţia Generală Poliţia Locală, Serviciul Control Urbanism şi Disciplina în Construcţii în care se precizează că la demararea lucrărilor, s-a constatat degradarea pereţilor exteriori, astfel a fost întocmită dispoziţia de şantier pentru înlocuirea pereţilor cu probleme şi s-a întocmit un proces verbal pentru lipsa documentaţiei aprobate pentru desfiinţarea pereţilor exteriori. Singura parte păstrată din fostul imobil este subsolul.

”Ca urmare a verificării efectuate la adresa menţionată, str. Republicii nr. 105, vă informăm că, în baza autorizaţiei de construire nr. 1392/2014, au fost începute lucrări de extindere, modificări interioare şi exterioare imobil existent, lucrări care respectă dimensiunile şi amplasamentul din proiectul autorizat. La demararea lucrărilor, s-a constatat stadiul avansat de degradare a pereţilor exteriori de tip FODEX, ca atare, a fost întocmită dispoziţie de şantier pentru înlocuirea pereţilor cu probleme.

Având în vedere cele menţionate, în conformitate cu Legea nr.50/1991, a fost întocmit proces verbal de constatare a contravenţiei pentru lipsa documentaţiei aprobate pentru desfiinţarea pereţilor exteriori.

Menţionăm că a fost păstrat subsolul existent, conform autorizaţiei de construire nr. 1392/2014”, se arată în răspunsul furnizat de către Direcţia Generală Poliţia Locală, Serviciul Control Urbanism şi Disciplina în Construcţii.

Executarea lucrărilor de demolare este permisă numai pe baza unei autorizaţii de demolare emisă în condiţiile legii 50 din 1991, cu modificările şi completările ulterioare, la solicitarea titularului unui drept real asupra unui imobil – teren şi/sau construcţii – identificat prin număr cadastral, însă autorizaţia respectivă nu există. Încălcarea Legii 50/1991, se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 100.000 lei.

 

Istoricul proprietăţii

Terenul de pe Republicii 105 a fost drept de proprietate al Statului Român. În baza Hotărârii nr. 457/1999 a Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca, s-a aprobat concesionarea, prin încredinţare directă pe o perioadă de 49 ani, în favoarea SC ”CASAROM” SA pentru construcţia unei case model, pentru tineri până la 35 ani, a terenului situat în municipiul Cluj-Napoca, strada Republicii (fosta Gh. Bilaşcu) nr. 105. Practic, CASAROM a primit terenul gratis, ei beneficiind de o reducere de 95% la taxa de concesiune. Cu toate acestea, ştim deja că proiectul imobiliar CASAROM, proiectul lui Funar (n.n. fostul primar al Clujului) a ţepuit cu acte în regulă Primăria. Pentru a se despăgubi, CASAROM a vândut în 2002 casa de pe Republicii firmei CLAUFABIS. Aceştia din urmă au închiriat căsuţa, unde în 2011 funcţiona un salon de înfrumuseţare.

Ulterior, imobilul a fost cumpărat de Laurenţiu Russo despre care ştim că are o pasiune pentru imobiliare. Se mai spune despre el că este proprietarul unor case foarte valoroase şi scumpe din Cluj şi că îşi cumpără toate sediile de birouri. Astfel, în 2004, prin contractul de vânzare-cumpărare, SC ”CLAUFABIS” SRL prin asociat şi administrator Baciu Ştefan-Călin şi asociat Baciu Finica, transmit întreg dreptul de proprietate pe care-l au asupra imobilului-construcţie edificat pe terenul obiect al concesiunii, teren situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Republicii nr. 105, în favoarea SC ”NAPOCA TREK” SRL, reprezentată prin administrator Russo Laurenţiu-Mihai, firmă care a înregistrat în 2014 o cifră de afaceri de aproape 6.500.000 de lei.

Prin urmare, beneficiarul construcţiei de pe Republicii 105 este SC NAPOCA TREK SRL, iar constructorul, TOTAL INVEST SRL Cluj-Napoca, administrator fiind Gheorghe Funar, fostul primar al Clujului. Termenul de execuţie al lucrărilor, prevăzut de autorizaţie este de cinci luni, iar construcţia a început în data de 15.02.2016, deci se va finaliza în 15.07.2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.