În timp ce Bosnia și Herțegovina este încă departe de îndeplinirea condițiilor necesare pentru intrarea în vigoare a procesului de stabilizare și asociere cu UE, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FRIM) este pregătită să înceapă negocierile de aderare, au spus deputații joi, în cadrul a două voturi diferite. Ei au insistat asupra faptului că toate statele candidate și potențial candidate la aderarea la UE trebuie să fie considerate conform propriilor lor merite.
Bosnia și Herțegovina – rămasă în urmă
„Bosnia și Herțegovina este încă rămasă în urmă față de alte state din regiune. Pentru a schimba această situație, trebuie să vedem un angajament mai puternic și mai multă voință din partea elitelor politice să își unească forțele pentru o viziune clară asupra direcției generale a țării”, a spus raportorul Doris Pack (PPE, DE). „Pentru binele cetățenilor, cancerul corupției trebuie înlăturat cu mai multă putere”, a adăugat ea.
În rezoluție, deputații subliniază faptul că o reformă constituțională de substanță, la nivel federal și local, este necesară imediat pentru ca țara să devină o democrației complet funcțională. Bosnia și Herțegovina trebuie să implementeze în cele din urmă decizia din 2009 a Curții Europene a Drepturilor Omului privind dreptul egal al cetățenilor de a candida în alegeri. Un rol mai important pentru femei și tineri, reforma administrației publice și o mai bună pregătire în vederea aderării Croației sunt alte priorități subliniate de deputați.
Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei – începe negocierile până în iulie
„UE salută progresele dintre Serbia și Kosovo. Liderii acestor state nu au arătat mai puțin curaj decât este necesar să arate astăzi liderii din Atena și Skopje. Dar totodată cer și Consiliului European să înțeleagă că atunci când ești la o coadă și te vezi mereu împins în spate, până la urmă vei părăsi pur și simplu coada”, a spus Richard Howitt (S&D, UK), raportorul pentru Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.
Rezoluția arată că începerea negocierilor de aderare este ea însăși un motor de schimbare a situației curente de status quo, oferind un imbold pentru mai multe reforme și relații mai bune cu vecinii. De asemenea, textul menționează că problema numelui trebuie rezolvată fără întârziere și că toate forțele politice trebuie să respecte parlamentul țării ca fiind o instituție fundamentală pentru democrație.