DNA

După câteva săptămâni de achiziții ale DNA de produse sanitare de la Unifarm, urmate de o neînțelegere în ceea ce privește prețurile cu care DNA dorea să cumpere dezinfectanți și flacoane de alcool, procurorii au început să ancheteze directorul companiei Unifarm.

Din martie până în aprilie 2020, DNA a avut 6 contacte de achiziţie directă cu CN Unifarm SA, condusă pe atunci de directorul general, Adrian Ionel, de aproape 9000 de euro, bani publici, după cum informează Mediafax.

Valoarea totală a contractelor DNA – CN Unifarm SA este de 43.157,41 de lei. Adică 8991 euro. Procurorii DNA au cumpărat timp de o lună de la Unifarm SA, societate cu unic acţionar statul român, aflată sub autoritatea ministerului Sănătăţii, 7000 de măşti, echipamente de protecţie împotriva COVID 19, dezinfectanţi de nivel înalt, dezinfectanţi de mâini şi alcool sanitar.

Cumpărările directe DNA de la Unifarm au început în ziua decretării stării de urgenţă în România

Încă din 16 martie 2020, ziua decretării stării de urgenţă pe teritoriul României, DNA a făcut o primă achiziţie directă şi a cumpărat dezinfectant pentru mâini, săpun lichid antiseptic, de la Unifarm de 732 de euro.

După o săptămână, pe 23 martie 2020, DNA mai ia din nou dezinfectant pentru mâini de la Unifarm de aproape 1860 de euro şi alcool sanitar la sticle de 500 de ml de 116 euro.

După alte două săptămâni, pe 13 aprilie 2020, DNA- prin şeful de Serviciu Investiţii, Achziţii şi Administrativ, Viorel Alexandru, mai cumpără de la Unifarm şi materiale de protecţie împotriva COVID-19 pentru procurori de la Unifarm. Era vorba despre un pachet de materiale de protecţie care includea 7000 de măşti cu 3 pliuri şi echipamente de protecţie COVID. O cumpărare directă de la Unifarm, cu ridicare de la furnizor, în valoare de 3785 de euro (18.270 lei).

După o lună, DNA nu se mai înţelege cu Unifarm pe dezinfectanţi şi spirt. Într-o oră se rezolvă problema. Preţurile ajung să fie cât doreşte DNA

Pe 16 aprilie 2020, Unifam şi DNA ajung să nu se mai înţeleagă. Catalogul electronic de achiziţii publice arată că DNA vrea din nou să cumpere dezinfectant de nivel înalt- biocid tot de la Unifarm în ambalaje de 25 de litri şi alcool sanitar 70%, tot în flacoane de 500 de ml.

Numai că DNA oferă pentru 9 bidoane de dezinfectant 9727 lei, iar Unifarm nu le vinde decât cu 11.250 de lei. Nici pe cele 250 de flacoane cu spirt DNA cu Unifarm nu se înţeleg la preţ. Pentru flacoane DNA oferă 2007, 5 de lei, iar Unifarm le vinde cu 2175 de lei.

Surprinzător este că datele arată că, în aceeaşi zi, în doar 44 de minute, DNA şi Unifarm ajung să cadă la pace. Aceeaşi ofertă a DNA de cumpărare de dezinfectant ajunge să fie acceptată şi Unifarm vinde dezinfectantul, tot 9 bidoane, cu puţin peste preţul iniţial dorit de DNA: 9792 de lei. Preţul dorit de DNA crescuse cu doar 65 de lei pentru cele 9 bidoane şi, ca atare, este acceptat de DNA. Ridicarea DNA se face de la furnizorul Unifarm, DNA plăteşte 9792 de lei (2025,44 de euro).

Acelaşi lucru se întâmplă şi cu flacoanele cu spirt. De la ora 10.58 până la 12.02, în aceeaşi zi de 16 aprilie 2020, „condiţiile refuzate” devin „ofertă acceptată”. Într-o oră se rezolvă problema, iar cele 250 de flacoane cu spirt de la Unifarm SA ajung să coste chiar la preţul iniţial dorit de DNA: 2007,5 lei. 8,03 sticla. Adică, în total 415 euro.

După acest moment, din 16 aprilie 2020, DNA nu mai cumpără niciun fel de materiale de protecţie sau dezinfectanţi sau alcool de la Unifarm SA.

Pe 23 iunie 2020, după mai mult de două luni, DNA deja îl inculpă şi îl pune sub control judiciar pe Adrian Ionel, directorul general al Unifarm, acuzându-l de mai multe fapte de corupţie, dar şi de faptul că unele produse Unifarm – cele un milion de măşti aduse din Turcia sunt „neconforme” faţă de cele stipulate în contract iar achiziţia a fost atribuită de Adrian Ionel fără nicio procedură.

Contractul anchetat, susţine DNA, a fost încheiat de Unifarm cu o firmă privată în prima jumătate a lunii martie. În aceeaşi perioadă, potrivit datelor SEAP, şi DNA avea cumpărări directe de la Unifarm pentru acelaşi tip de produse pentru procurori.

După ce în aprilie 2020 DNA renunţă de tot la Unifarm, parchetul anticorupţie continuă achiziţiile directe pentru materiale de protecţie, dezinfectanţi şi produse sanitare şi de curăţenie pentru instituţie şi pentru procurori.

Citește continuarea AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here