După ce Asociaţia pentru Protecţia Imobiliară a Clujului a pierdut un proces urbanistic controversat cu firma ce ridică un ansamblu imobiliar pe strada Măceşului, APUC are acum de plătit 30.000 euro dezvoltatorului până în 18 mai. Preşedintele asociaţiei, Elek Levente s-a declarat decis să continue să demaşte abuzuri şi a vorbit despre corupţia din urbanismul din Cluj.

 

”Clujul nu este nici al celor de la DIICOT sau DNA Cluj care dorm în papucii statului”

Preşedintele APUC, Elek Levente, a postat pe Facebook un mesaj prin care explică ce s-a întâmplat, din punctul său de vedere.

”Ce vedeţi în imagini nu e o abominaţie din Minecraft sau ceva proiect eşuat dintr-o distopie paralelă. Este un proiect imobiliar din cartierul Bună-Ziua, chiar aici în Cluj, în “oraşul comoară”.

Un proiect care încalcă cam toate normele, atât legale cât şi ale bunului simţ.

Nu contează că pentru construcţie s-a deviat cursul unui pârâu, ceea ce e ilegal.

Nu contează că s-a construit pe zonă verde, zonă neconstruibila (V4,V5)

Nu contează că regimul de înălţime e complet nepotrivit pentru zonă. Blocuri de 10 etaje intre case.

Nu contează că nu se respectă distanţa necesară faţă de o magistrală de gaz – ceea ce e atât periculos cât şi ilegal.

Nu contează ca nu există un studiu de trafic sau de impact la baza acestui proiect. Nu contează nimic atunci când interesul primează.

Aşa că Curtea de Apel Alba a decis că proiectul poate merge înainte în ciuda tuturor problemelor, expertizelor, în ciuda realităţii de la faţa locului.

Ba mai mult, cei care au “deranjat” dezvoltatorii imobiliari trebuie pedepsiţi exemplar şi descurajaţi. Aceeaşi instanţă a acceptat în premieră naţională cheltuieli de judecată de peste 30.000 Euro. Este o decizie fără precedent, menită parcă să facă un exemplu din APUC – Asociaţia Pentru Protecţia Urbanistică a Clujului şi să le taie elanul.

De ce? Pentru că de 4 ani şmecherii mânaţi de foamea de profit ilegal cu orice preţ, corupţii din administraţia locală si alţi „oameni de bine” nu se mai pot desfăşura în voie la Cluj, din cauza APUC care le demască manevrele.

Pentru cei care nu ştiţi, cei de la APUC se luptă de 4 ani cu abuzurile urbanistice din Cluj. Au oprit multe mizerii gândite să aducă cât mai mult profit indiferent de costurile pentru oraş, pentru clujeni. O mâna de oameni cu spirit civic adevărat au luptat în ultimii 4 ani pentru a proteja calitatea condiţiilor de locuit din Cluj. Eu unul vreau să îi văd în continuare pe baricade, adică vreau să ştiu că există în continuare acest filtru care demască abuzurile din urbanism.

Dacă dispare APUC dispare cel mai puternic si curajos spirit civic al Clujului din ultimii ani.

Dragi prieteni, Clujul este a nostru, al tuturor celor care dorim să trăim civilizat si să ne creştem copiii într-un mediu sănătos. Clujul nu este al şmecherilor si cocalarilor însetaţi de bani până la disperare, nu este nici a corupţilor din serviciul de urbanism care au făcut averi colosale din salariu de bugetar, nici al firmelor de arhitectură care domină primăria, nici a politicienilor, foştilor miliţieni sau şefi de companii de stat care construiesc abuziv si ilegal sub acoperire la Cluj. Clujul nu este nici al magistraţilor incompetenţi sau corupţi si nici a foştilor magistraţi care-si tranzacţionează influenţa pe la diferitele instanţe judecătoreşti.

Clujul nu este nici al celor de la DIICOT sau DNA Cluj care dorm în papucii statului.

Clujul e al nostru si acum este un moment când putem si trebuie să demonstrăm acest fapt.

Aşa că pe mine decizia asta care lasă proiectul de mai sus să continue şi îi pedepseşte pe cei care au îndrăznit să se opună m-a descumpănit dar nu m-a descurajat. Ba mai degrabă m-a enervat. Şi voi fi şi mai implicat. Pentru că noi, clujenii ăştia care vrem un pic de ordine în oraş, care ne-am săturat de toate abuzurile şi proiectele făcute pe pile, noi suntem singurii care putem opri abuzurile din urbanism”, scrie Elek Levente.

 

 

 

APUC cere donaţii

După ce un executor judecătoresc a emis somaţie în numele firmei care a câştigat procesul ”Măceşului”, APUC a postat pe site-ul asociaţiei următorul anunţ: ”Asociaţia pentru Protecţia Urbanistică a Clujului, ca parte în procesul pierdut împotriva SC Synesis Development SRL şi Primăria Cluj-Napoca, în legătură cu ansamblul de blocuri de pe strada Măceşului (9 blocuri cu regim de înălţime de la D+P+3E la D+P+10E), proces derulat pe parcursul a patru ani, este acum somată să achite în solidar până la data de 18 Mai 2018 suma de 151.640,00 lei reprezentând cheltuieli de judecată.

Deoarece asociaţia este finanţată doar din contribuţiile membrilor şi ale altor cetăţeni ai Clujului interesaţi să ne susţină în combaterea proiectelor imobiliare abuzive, vă solicităm sprijinul prin donaţii pentru a fi în măsură să achităm această obligaţie de plată”.

După anunţ sunt postate conturile Asociaţiei în RON şi Euro.

Dezvoltatorul de pe strada Măceşului este Synesis Development SRL, o formă deţinută de Ana Câmpean, Petru David, Ioan David, Florin Danci şi Marius Valentin Crişan.

 

 

„Distracţia” i-a costat scump

Asociaţia pentru Protecţia Urbanistică a Clujului (APUC), fosta Asociaţie pentru protecţia Străzii Măceşului, a pierdut definitiv primul proces intentat, cel pentru care practic a luat fiinţă asociaţia. Este vorba de procesul pentru anularea autorizaţiilor unui ansamblu de blocuri de pe strada Măceşului din Cluj-Napoca. În dosar au mai fost reclamanţi Prefectul şi mai multe persoane fizice. Curtea de Apel Alba Iulia, unde a ajuns dosarul în recurs, prin strămutare, după prima sentinţă pronunţată de Tribunalul Maramureş, a pronunţat în 17 aprilie, decizia definitivă în celebrul caz imobiliar de pe strada Măceşului din cartierul Bună Ziua, început acum patru ani. Practic, instanţa a stabilit că motivele invocate de reclamanţi care au şi protestat în 2014, în frunte cu preşedintele APUC, Elek Levente, au fost nefondate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.