O firmă din Argeş a cerut insolvenţa societăţii Alcadibo Trading SA, patronată de un om de afaceri condamnat penal, Constantin Păunescu, firmă ce câştigă licitaţii de la stat pe bandă rulantă, inclusiv cu Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca, condusă de Ion Pantelimon.

 

Instanţa a scurtcircuitat cu o insolvenţă firma lui Păunescu

Înfiinţată în decembrie 1994, Alcadibo Trading SA Piteşti se ocupă de “distribuţia de echipament electric de joasă tensiune şi de materiale pentru instalaţii electrice“, după cum susţine pe site-ul propriu. Controlată de familia Păunescu (Constantin, Cătălin şi Bogdan), societatea argeşeană a reuşit să înregistreze un profit net de peste un milion de lei chiar şi în anul 2016, deşi cifra de afaceri a scăzut dramatic, până la 24,39 milioane lei, faţă de 40,55 milioane lei în anul anterior.

Gheorghe Drăghici, administratorul firmei Mondo Impex Dalina din Ştefăneşti  a cerut, pe 16 octombrie, la Tribunalul Specializat Argeş, insolvenţa Alcadibo Trading. Această decizie a venit în urma faptului că firma lui Pănescu nu şi-a plătit la timp datoriile către societatea din Ştefăneşti pentru serviciile realizate în favoarea sa. De fapt, Pănescu s-a zgârcit să plătească lui Drăghici bani pentru… fier, în valoare 48.592 lei. Cum contractul a fost încheiat în urmă cu un an de zile iar patronul de la Alcadibo nu a plătit datoria, firma Mondo Impex Dalina cere deschiderea procedurii insolvenţei şi plata a peste 120.000 de lei, cu tot cu penalităţi de întârziere.

„În fapt, în data de 16 septembrie 2016, în calitate de vânzător, am încheiat cu debitoarea, în calitate de cumpărător, contract de vânzare-cumpărare… prin care ne-am angajat să punem la dispoziţia beneficiarului cantitatea de fier necesară în conformitate cu comenzile lansate de către debitoare. (…) Suma totală datorată subscrisei la data de 13.10.2017 este în cuantum de 123.530,89 lei, din care 74,938,55 lei reprezintă penalităţi de întârziere calculate până la 16.10.2017, pentru facturi mai vechi de 60 de zile”, arată reprezentantul Mondo Impex Dalina în dosarul de la Tribunalul Specializat Argeş.

  

Contract cu RADP Cluj-Napoca, contestat la CNSC

În toamna anului 2017, societatea Alcadibo Trading SA a câştigat licitaţia organizată de Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca având ca obiect ”Furnizarea bitum rutier D 50/70”.

Societatea Trio Ardecrij SRL cu sediul în judeţul Bihor, administrată de Felician Crijan a depus la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) anularea ofertei depusă de ofertantul câştigător SC Alcadibo Trading SA, ”anularea raportului procedurii nr. 17885/26.09.2017 (publicat în SEAP la data de 27.09.2017 ora 08:44) şi toate actele subsecvente, printre care comunicarea rezultatului procedurii nr. 17917/27.09.2017, în ceea ce priveşte oferta depusă de SC Alcadibo Trading SA şi obligarea RADP Cluj-Napoca la reevaluarea ofertei depusă de SC Alcadibo Trading SA constatând caracterul inacceptabil al acesteia”.

Consiliul a respins cererea de intervenţie formulată SC Trio Ardecrij SRL, iar în octombrie 2017 s-a pronunţat şi Curtea de Apel Cluj care a dispus continuarea procedurii, menţinând decizia CNSC din luna septembrie.

bogdan paunescu

Milioane de lei ale RADP Cluj-Napoca s-au dus în firmele lui Păunescu

La sfârşitul lunii mai 2017, Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca a acordat un contract estimat la 3.323.800 de lei, fără TVA, firmei Metabet CF S.A. din Piteşti, care a sublicitat oferta la aproape jumătate de preţ.

Contractul intitulat ”Furnizare elemente de semnalizare rutieră şi mobilier rutier- LOT 1. Indicatoare rutiere; LOT 2. Parapeţi tip “New Jersey”; LOT 3. Gărduleţe metalice, stâlpişori şi parapeţi de protecţie; LOT 4. Stâlpi pentru susţinerea semafoarelor” a fost atribuit pentru suma de 1.690.224 de lei, fără TVA, firmei menţionate anterior.

Firma este patronată tot de familia Pănescu şi în 2016 a avut o cifră de afaceri de peste 85 de milioane de lei, datorii de aproape 38 de milioane de lei şi aproximativ 500 de angajaţi. Compania este specializată în construcţii metalice şi a reabilitat, în asociere cu Arcada Company  SA şi Compania Construcţii Feroviare SA., două poduri feroviare peste Dunăre, la Cernavodă şi peste braţul Borcea. Valoarea contractului a fost de 27 milioane de euro.

Firmele lui Pănescu a mai vândut RADP-ului clujean produse petroliere în valoare de aproximativ 4 milioane de lei şi pentru că administraţia clujeană a întârziat cu plata facturilor, firma lui Pănescu a deschis un proces.

 

Alcadibo s-a judecat cu primăria lui Boc

În 2013, firma argeşeană Alcadibo a câştigat o licitaţie pentru furnizarea de produse petroliere către Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca. Motivul pentru care s-a ajuns la acest litigiu este unul de natură financiară, societatea argeşeană furnizând regiei produse petroliere în urmă cu un an şi aceştia uitând în schimb să mai achite factura.

”În urmă cu un an, societatea pe care o conduc a semnat un contract de furnizate de produse petroliere către RADP Cluj-Napoca, însă chiar dacă i-am somat de mai multe ori până acum aceştia nu s-au sinchisit să ne plătească cele 4 miliarde pe care ni le datorează”, a declarat în 2014 Constantin Pănescu, şeful de la Alcadibo.

 

Bătrâneţea şi banii l-au scăpat pe Păunescu

În 2015, Pănescu a fost judecat pentru fapte de corupţie, dosarul fiind instrumentat de procurorul Doru Ţuluş care l-a trimis în judecată pe omul de afaceri pentru o pagubă de 14.000 de euro, bani pe care, de altfel, Pănescu i-a restituit în timpul procesului.

Potrivit datelor de la dosar, ”inculpatul PĂNESCU CONSTANTIN, în perioada 2010-2014, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în calitate de administrator al SC ALCADIBO TRADING SA şi SC METABET CF SA, a înregistrat, în documentele financiar-contabile şi în documentele justificative fiscale, operaţiuni nereale, de achiziţii de bunuri (bitum rutier) de pe teritoriul naţional, de la societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă”, controlate de acelaşi grup de persoane, în acest fel sustrăgându-se de la plata TVA, aferentă achiziţiilor nereale, în cuantum de 3.217.037 lei şi a impozitului pe profit, aferent cheltuielilor nereale, în cuantum de 2.144.691 lei, iar, în scopul disimulării provenienţei, circuitului şi proprietăţii asupra sumelor de bani, în cuantum total de 13.404.324 lei, obţinute din aceste activităţi ilicite, ele au fost transferate, prin mai multe circuite fiscale frauduloase (care au presupus transferuri succesive, prin societăţi cu comportament de tip „fantomă”), până la retragerea lor, în numerar, din societăţile cu acelaşi tip de comportament, care au închis circuitele financiare”, arată procurorii.

În primă instanţă, Pănescu a fost condamnat la trei ani cu suspendare, suspendarea executării pedepsei fiind datorată faptului că omul de afaceri a a avut o ”conduita exemplară înainte de săvârşirea faptelor, o vârstă destul de înaintată, persoane cu domicilii stabile şi care provin din familii organizate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.