De 10 ani, Fundaţia Română pentru Copii, Comunitate şi Familie susţine şi protejează copiii dezavantajaţi şi familiile acestora. Chiar dacă nimeni nu se vede obligat să ajute un copil care nu este al său, clujenii pot decide să direcţioneze 2% din impozitul obţinut anul trecut către această entitate nonprofit.  Opţiunea este gratuită, iar dacă nu e folosită, suma respectivă va rămâne statului.

Misiunea Fundaţiei Române pentru Copii, Comunitate şi Familie (FRFFC) este aceea de a sprijini copiii vulnerabili şi marginalizaţi, pentru ca aceştia să crească într-un mediu familial protector, să beneficieze de educaţie şi de serviciile medicale de care au nevoie. FRFFC este una dintre cele mai importante organizaţii neguvernamentale centrate pe protecţia copilului din România. De asemenea, fundaţia implică atât familia, cît şi comunitatea în sprijinirea acestor copii, pentru ca drepturile lor să fie respectate, iar nevoile îndeplinite. Pe lângă ajutorul oferit de către membrii FRFFC, fundaţia derulează proiecte care promovează interesul superior al copilului şi dreptul lui de a fi crescut în familie. Aşa cum este stipulat în Convenţia Naţiunilor Unite privind Drepturile Copilului, fundaţia derulează programe prin care copiilor li se asigură dreptul la sănătate fizică, dezvoltare emoţională şi mentală, dar şi celelalte drepturi de care copiii ar trebui să beneficieze. Pentru a da o mână de ajutor acestor copii, fundaţia a demarat un proiect numit “2% din impozitul datorat statului”, prin care oamenii cu suflet mare pot direcţiona 2% din impozit doar completând o cerere, bani care vor fi cheltuiţi pentru hrana copiilor în centrele comunitare. Camelia Mateş, director de imagine FRFFC Cluj, ne-a vorbit despre această fundaţie, despre felul în care sunt ajutaţi copiii şi, nu în ultimul rând, despre proiectul 2%.

Gazeta de Cluj:
Care este situaţia copiilor din centrele FRFFC?

Camelia Mateş:
FRFFC este fundaţia care ajută şi protejează copiii defavorizaţi şi familiile acestora. Aceşti copii, de foarte multe ori, nu au loc  să înveţe acasă sau părinţii nu-şi permit să le cumpere rechizite ori haine ca să meargă la şcoală. De asemenea, unii părinţi nu ştiu să-i ajute pe copii la sarcinile ce le au pentru şcoală, deoarece majoritatea acestora au un nivel de educaţie scăzut. Deoarece astfel de părinţi nu îşi pot ajuta copiii la temele pentru şcoală, este nevoie de un centru de zi ca şi cele pe care noi le avem, centru în care copiii să fie ajutaţi să îşi facă temele, iar profesorii să-i mediteze atunci când aceştia au nevoie de ajutor. Pe lângă acest lucru, copiii sunt şi consiliaţi, fiindcă o parte din ei provin din familii unde există cazuri de violenţă sau o parte din copii au trecut prin traume. Mai mult decât atât, încercăm să-i ajutăm şi prin consiliere medicală. Părinţii nu au asigurările medicale şi nu au un medic de familie. Noi încercăm să le asigurăm o parte din medicamente şi accesul la un medic de familie.  

Gazeta de Cluj: De care  activităţi mai au parte copiii din FRFFC?

Camelia Mateş: În centrele comunitare copiii mai au parte şi de activităţi de timp liber, activităţi distractive. Avem şi un program special, prin care copiii care nu au un model în familie au parte de un voluntar, “fratele lor” mai mare. Se ştie că orice copil necesită  un model în viaţă, ca să poată să se dezvolte, să-i urmeze exemplul. Noi avem acest program, în care un voluntar ia sub aripa lui un copil şi cei doi stabilesc o relaţie de prietenie foarte bună, copilul dorindu-şi să ajungă la fel ca şi acei mentori care îi îndrumă. Astfel, proiectul are rezultate foarte bune.


Gazeta de Cluj:
Ce înseamnă proiectul 2% ?

Camelia Mateş: În ultimul an, Ministerul Muncii, care până acum ne dădea nişte subvenţii pentru hrană, a renunţat. Problema este că pentru mulţi dintre copiii care vin în aceste centre comerciale, hrana noastră este singura masă consistentă a zilei. Astfel, am rămas acum fără bani. De aceea încercăm să strângem bani pentru mîncarea acestor copii, deoarece nu avem suficienţi bani ca să cumpărăm produsele alimentare pentru a asigura hrana copiilor. Din ceea ce s-a adunat în anii trecuţi din proiectul 2% şi urnele de donaţii, asigurăm în clipa aceasta mâncare copiilor, dar nu ştim până când ne vor ajunge aceste donaţii. De aceea dorim să apelăm la toate persoanele care au plătit impozitul pe anul trecut să direcţioneze 2% din impozit către FRFFC. Nu costă nimic, este doar o redirecţionare a unor bani care deja au fost plătiţi statului român. Cu câte puţin de la foarte multe personae, se adună banii care să-i ajute pe copii.

Gazeta de Cluj: Ce sfaturi le-aţi da clujenilor?

Camelia Mateş: Să fie alături de aceşti copii, pentru că doar aşa vom reuşi să nu mai vedem copii cerşind pe stradă, doar aşa vom putea avea copii mai sănătoşi şi mai educaţi. Este momentul să dăm o mână de ajutor acestor copii!

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.