Procurorii PICCJ şi DNA ar putea fi urmariţi penal in urma anchetelor pe tema referendumului
Anchetele recente ale Parchetului de pe Langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ale Direcţiei naţionale Anticorupţie au bagat spaima intr-un numar mare de oameni. Dupa ce audierile şi cercetarile au continuat chiar şi in zi de sarbatoare, in ziua de „Sfanta Maria”, o parte a clasei politice o acuza pe Laura Codruţa Kovesi ca face jocurile murdare ale lui Traian Basescu, in timp ce alţii se tem de dosare penale şi plimbari pe la parchet. De cealalta parte vocile care acuza procurorii de abuz susţin ca aceştia nu sunt imuni in faţa legii, ei putand fi urmariţi penal pentru abuz in serviciu.

Recentele evenimente privind neregulile sesizate la referendumul pentru demiterea preşedintelui interimar Traian Basescu au alarmat opinia publica şi o parte a clasei politice, pe cei care au de ce sa se teama, cat şi pe cei care nu au de ce. Anchetele Parchetului de pe Langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie ( PICCJ) şi ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de saptamana trecuta au creat o situaţie fara precedent in societatea romaneasca de dupa revoluţie, mulţi fiind cei care şi-au amintit de regimul securist de pe vremea dictatorului Nicolae Ceauşescu. Procurorii PICCJ şi DNA au audiat sute de persoane, intrand in casele oamenilor dar şi in locaţii de cult, in biserici, chiar şi in ziua sarbatorii naţionale de „Sfanta Maria”.  Situaţia generata a ridicat problema incalcarii drepturilor omului garantate prin Constituţie, mai mulţi lideri politici acuzand-o pe Procurorul General al Romaniei  Laura Codruţa Kovesi ca face jocurile politice ale preşedintelui suspendat Traian Basescu. Preşedintele interimar Crin Antonescu a fost printre primii care şi-a aratat ingrijorarea in legatura cu situaţia creata,  aratandu-se nemulţumit de activitatea PICCJ şi DNA.  Intr-o declaraţie publica la adresa Codruţei Kovesi, aceasta a aratat faptul ca „„Subiectul declaraţiilor mele este legat de ceea ce in ultimele zile a devenit o preocupare publica: valul de anchete, anchetele in masa pe care procurorii Parchetului General le desfaşoara intr-un mare numar de localitaţi din ţara asupra unui mare numar de primari, de cetaţeni, şefi de secţii de votare. Exista sentimentul exprimat de mulţi dintre cetaţeni, de mulţi oameni din societatea civila, jurnalişti, ca este o ancheta fara precedent, cu scop politic, care-i are in vedere pe cei care s-au prezentat la vot la referendum.” Preşedintele interimar a mers mai departe, aratand ca situaţia actuala a mai fost intalnita doar in perioada comunista, fiind un fapt regretabil. „Avand in vedere amploarea anchetelor şi modalitaţile fara precedent, de la colectivizarea forţata din anii '50 un asemenea desant al procurorilor din poarta in poarta nu s-a mai cunoscut” a aratat acesta.
Crin Antonescu a cerut public Codruţei Kovesi sa opreasca anchetele. „Cer Procurorului General al Republicii sa ofere explicatii publice in legatura cu natura, mijloacele si scopurile acestor anchete (…) Eu nu am indoieli ca procurorii au acoperire legala. Am indoieli ca marturia pe Sfanta Scriptura se face in fata procurorilor. Procurorul General are datoria sa lamureasca opinia publica. Este inacceptabil, in sensul in care afecteaza drepturi cetatenesti inatacabile, sa intrebi cetatenii despre optiunea lor la vot (…) vreau, de asemenea, sa fie foarte clar ca nici eu, nici altcineva nu impiedica desfasurarea acestor cercetari (…) Cred ca este necesar si cer pe aceasta cale Procurorului General al Republicii sa ofere explicatii publice in legatura cu natura si scopul acestor cercetari (…) Cer asadar inca o data Procurorului General, de urgenta, sa ofere explicatii publice.” a aratat acesta.

Şi fostul preşedinte al Romaniei Ion Iliescu a atacat dur PICCJ si DNA, aratandu-se ingrijorat de incalcarea drepturilor omului. Intr-o postare pe blogul personal, fostul preşedinte arata ca ”Nu credeam ca, dupa Revoluţia din Decembrie 1989, imi va fi dat sa asist la asemenea manifestari de un primitivism feroce – haite de procurori care dau navala peste oameni in case, in mediul rural, pentru a-i chestiona daca au fost la vot pentru Referendum. In ce lume traim?!!! De unde au rasarit asemenea specimene, venite parca din grote primitive? Dar, mai ales, cine i-a trimis intr-o asemenea misiune, de esenţa fascista?”

Procurorii ar putea fi acuzaţi de abuz in serviciu

Daca se dovedeşte faptul ca procurorii PICCJ şi DNA au anchetat persoane fara a exista indicii temeinice ca acestea ar fi comis ilegalitaţi in legatura cu referendumul pentru demiterea lui traian Basescu, aceştia ar putea fi acuzaţi de abuz in serviciu. Premierul Victor Ponta, referindu-se la şedinţa CSM la care urma sa participe, a aratat ca „voi pune pe ordinea de zi discuţia despre abuzurile procurorilor, pentru ca eu nu ma feresc sa spun, este vorba de nişte abuzuri… macar prin faptul ca procurorii DNA nu au competenţa sa ancheteze decat fapte de corupţie, nu fapte ce ţin de legea referendumului”. De aceeaşi parere s-a aratat şi deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz, care a amintit procurorilor faptul ca şi ei pot raspunde penal. „Procuratura a intervenit intr-un mod absolut nejustificat şi incalificabil intr-un sistem democratic, in intenţia de a crea pe de o parte impresia ca votul a fost fraudat şi pe de alta parte pentru a timora cetaţenii. Şi procurorii trebuie sa ştie ca vor raspunde pentru abuz in funcţie, iar daca au primit ordin in acest sens, nu au nicio scuza ca au executat ordine abuzive. O avertizez şi pe Laura Codruţa Kovesi ca raspunderea penala ii atinge şi pe procurori”a aratat acesta.  Intr-o declaraţie publica, acesta a aratat ca instituţiile PICCJ şi DNA sunt aservite preşedintelui suspendat Traian Basescu, declarand ca astfel de acţiuni demonstreaza “cat de independenta este justiţia pe care o clameaza Traian Basescu”.

 Abuzul in serviciu – Art. 246

Abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor
Fapta funcţionarului public, care, in exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţa, nu indeplineşte un act ori il indeplineşte in mod defectuos şi prin aceasta cauzeaza o vatamare intereselor legale ale unei persoane se pedepseşte cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

Sabin Ripan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.