Intr-un numara anterior, Gazeta de Cluj prezenta ingrijorarea presei romaneşti din afara graniţelor pe marginea deznodamantului vizitei Inaltului Comisar al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare in Europa (OSCE). Aceste griji par sa fie confirmate de declaraţiile facute de inaltul oficial dupa intrevederea cu şeful statului sarb, Tomislav Nikolić, care l-a asigurat ca problemele reclamate de minoritatea romana nu exista.

Preşedintele Serbiei Tomislav Nikolić s-a intalnit cu Inaltul comisar OSCE  Knut Vollebaek şi a discutat cu el despre poziia minoritailor din Serbia in vederea integrarii europene şi stabilirea datei pentru inceperea negocierilor cu UE. Cei doi oficiali sunt de parerea ca problemele minoritailor nu sunt piedica Serbiei spre UE, relateaza presa sarba, citata de Romanian Global News.
Nikolić  a subliniat ca poziia minoritailor in Serbia este reglementata la standardele europene şi mondiale cele mai inalte şi ca statul se implica in conformitate cu specificul situaiei. Pe langa asta, a spus Nikolić, exista şi multe probleme, dar Serbia se implica pentru ca focarele de criza care au escaladat in trecut sa nu se mai repete a comunicat serviciu de presa al preşedintelui. ”Multe probleme pe care le-am avut pana in prezent se rezolva in mod activ şi atent”, a spus Nikolić şi a dat exemplu pregatirii impacarii istorice cu minoritatea maghiara.
Progres s-a facut şi in rezolvarea problemei dintre Biserica Ortodoxa Sarba cu Biserica Ortodoxa Macedoneana, nerecunoscuta de BOS, acordarea invaamantului şi mass media in limba romana şi multe altele la care statul lucreaza activ, ar mai fi declarat Nikolić.
Knut Vollebaek l-a informat pe preşedinte despre activitaile care se fac pentru rezolvarea situaiei  monumentelor membrilor OVPMB in Preşevo, implicarea activa la imbunatairea invaamantului pentru studenii albanezi in cele trei comune din sudul Serbiei, la fel şi in rezolvarea a trei probleme in legatura cu Vlahii din Valea Timocului. Prima fiind mass media, a doua dreptul la invaamant şi problema dintre  Biserica Ortodoxa Romana şi Biserica Ortodoxa Sarba, scrie sursa citata.

15 minute la TV in limba romana

”Cand este vorba despre mass-media, situaia este excelenta, avand in vedere ca membrii comunitaii romaneşti pot sa urmareasca programele in limba lor la TV Bor, la invaamant se lucreaza cu participarea activa a Ministerului Invaţamantului, dar relaia dintre cele doua biserici sarbe şi romane ar trebui sa se dezvolte mai activ”, a declarat Knut Vollebaek.
Se pare ca Inaltul comisar OSCE a ales sa inghita pastila oferita de sarbi, omiţand sa ia in considerare toate plangerile enunţate de catre reprezentanţii romanilor/vlahilor din Timoc, care in cadrul unei intalniri recente i-au relatat despre lipsa de progrese şi presiunile continue pe care le sufera din partea autoritaţilor sarbe. In plus, Vollebaek pare sa fie convins ca cele 15 minute de retransmisie, la TV BOR, a unui program in limba romana din Voivodina ar fi suficient pentru cei 300.000 de romani/vlahi din Timoc.
„Imi manifest preocuparea faa de unele poziii exprimate de catre oficialitaile sarbe cu ocazia vizitei recente in Serbia a Inaltului Comisar pentru Minoritai Naionale Knut Vollebaek. De asemenea, ma preocupa faptul ca disputa pe tema identitaii "vlahi-romani" este din nou readusa in spaiul public. Afirmaiile oficiale in sensul ca "vlahii" "trebuie" sa işi standardizeze limba "cu sprijinul activ al statului sarb" contravin principiului liberei auto-identificari a persoanelor aparinand minoritailor naionale”, a declarat Cristian David, ministru delegat pentru romanii de pretutindeni pe marginea acestei intrevederi.

Standardizarea limbii vlahe

“Problema minoritailor din Serbia nu reprezinta o piedica pentru UE”, titreaza astfel televiziunea publica sarba RTS, citand un comunicat al preşedinţiei sarbe, facut public dupa intalnirea Inaltului comisar al OSCE Knut Vollebaek cu preşedintele Serbiei Tomislav Nikolić. Preşedintele Serbiei i-ar fi explicat acestuia caracterul specific al minoritailor din Serbia, unde a inclus şi pe ceea Vlaha. ”Serbia este conştienta de caracterul specific a minoritaii Vlahe”.
”Implicarea statului sarb in standardizarea limbii unei aşa zise minoritaţi vlahe, diferita de cea romana, respingand sinonimia celor doi termeni roman şi vlah, sinonimie susţinuta de orice om care a citit cat de cat puţina istorie, este semnul clar ca asimilarea romanilor/vlahilor din
Timoc a devenit politica de stat pentru Serbia”, scrie Romanian Global News.
Standardizarea a fost iniiata in februarie 2012, de catre Consiliul Naional al Minoritaii Vlahe, entitate oficiala, controlata de autoritaile sarbe. Consiliul, care prin aciunile sale nu mai reprezinta comunitatea romaneasca, primeşte anual de la Belgrad un buget de cateva zeci de mii de euro, pentru activitai de prezervare a culturii şi tradiiilor specifice acestei minoritai.

ICR: „unul şi acelaşi lucru”

In legatura cu caracterul artificial al acestei distincţii dintre romani şi vlahi şi limbile pe care le-ar vorbi s-a pronunţat şi Institutul Cultural Roman. ICR susţine cu tarie ca terminologia de roman şi vlah sau limba vlaha şi limba romana reprezinta unul şi acelaşi lucru.
“Direcţia Generala Romanii de Pretutindeni a Institutului Cultural Roman acorda o atenţie speciala comunitaţii romaneşti din Timoc şi este preocupata in mod deosebit de sprijinul concret care trebuie acordat pentru pastrarea identitaţii naţionale, lingvistice, culturale şi religioase a romanilor din Serbia de Rasarit. (…) In acest sens se vor inscrie proiectele culturale ale Direcţiei Generale Romanii de Pretutindeni  a ICR din perioada urmatoare”, se arata intr-o declaraţie de presa preluata de Romanian Global News.
„Consideram o eroare inacceptabila orice iniţiativa care doreşte sa promoveze distincţia artificiala dintre vlah şi roman in ceea ce priveşte romanii din Timoc şi limba vorbita de aceştia. Susţinem cu tarie ca terminologia de roman şi vlah sau limba vlaha şi limba romana reprezinta unul şi acelaşi lucru şi ca cei peste 300.000 de romani/vlahi din Timoc aparţin aceleiaşi comunitaţi romaneşti”, se mai arata in declaraţia de.

Diana Gabor

Protocolul romano-sarb nu e respectat

La data de 4 februarie 2013, secretarul de stat Bogdan Aurescu, in calitatea sa de co-preşedinte al parii romane al Comisiei Mixte pentru minoritaile naionale dintre Romania şi Serbia, a avut o discuie telefonica, la iniiativa sa, cu Inaltul Comisar pentru Minoritai Naionale al OSCE, pe tema rezultatelor vizitei recente a acestuia in Republica Serbia, se arata intr-o precizare MAE.
In cadrul convorbirii, oficialul roman a dorit sa cunoasca daca sunt evoluii cu privire la punerea in aplicare a celor convenite in luna octombrie 2012, la Haga, cu prilejul intalnirii cu partea sarba, desfaşurata cu participarea ICMN OSCE. Bogdan Aurescu aratat ca, potrivit informaiilor parii romane, nu s-au inregistrat progrese semnificative nici in ce priveşte implementarea Protocolului Comisiei Mixte semnat la Bruxelles, la 1 martie 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.