Monumentul Sarmizegetusa este în plan de renovări. Situl istoric dorește să atragă cât mai mulți turiști, iar pentru acest fapt sunt pregătite deja două proiecte: intrarea în monument și amfiteatrul roman, care vor fi reabilitate și refuncționalizate. Banii care vor finanța aceste proiecte provin din fonduri europene, dar și din bugetul județului Hunedoara.

 

Potrivit unui proiect al Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva, Ulpia Traiana Sarmizegetusa își va schimba înfățișarea peste câțiva ani. Instituția se află în fostul oraș de marmură din Antichitate, iar pentru renovarea acesteia au muncit la acest proiect zeci de specialiști, experți în arheologie și arhitectură, dar și profesori universitari, înca de acum doi ani și jumătate. Este primul proiect de acest gen din România care vizează conservarea și reconstrucția unui monument istoric de importanță majoră.

 

Lucrările vor începe în 2017

Se spune că lucrările vor începe în primăvara anului viitor și se vor desfășura timp de patru ani. Specialiștii spun că în primii doi ani a dezvoltării proiectului  se vor restaura şi conserva, rând pe rând, vestigiile dezvelite, iar construcția Amfiteatrului și a Forului roman se va ridica în ultimii doi ani.

După finalizărea lucrărilor, la complex vor avea loc evenimente culturale și spectacole de operă, care va putea găzdui 5.000 de persoane.

După ce a trecut de trei ori prin filtrele comisiilor de specialitate ale Ministerului Culturii și după ce a primit toate avizele necesare, urmează ca documentația să fie depusă pentru obținerea finanțărilor europene. Proiectele au nevoie de 4,5 milioane de euro.

“Ne-am propus să realizăm acest proiect din dorinţa de a salva patrimoniul cultural şi de a-l pune în valoare. A fost un parcurs greu. Am implicat arhitecţi, arheologi, profesori universitari – practic, pe toţi cei care au desfăşurat săpături arheologice de cercetare sistematică, în decursul anilor, la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Un an a durat avizarea. E adevărat că s-au schimbat şi miniştrii foarte des şi a trebuit să o luăm de la capăt, dar, într-un final, am reuşit să obţinem acest aviz, care este extrem de important. Trebuie spus că acesta este primul proiect din România de o asemenea anvergură. S-au mai făcut restaurări, conservări de cetăţi, castele sau alt gen de monumente istorice, dar pentru prima dată în ţara noastră avem un proiect complex de restaurare, conservare şi reconstrucţie a unui sit arheologic”, a declarat Liliana Ţolaş, directorul muzeului din Deva pentru ziarul Libertatea.

Anul trecut, ruinele fostei capitale a Daciei romane au atras 90.000 de vizitatori, iar iniţiatorii proiectului de reconstrucţie sunt de părere că după finalizarea construcțiilor, numărul turiștilor va creşte la un milion.

Liliana Tolaș, directoarea Muzeului Civilizatiei Dacice și Romane din Deva, a declarat presei centrale că procesul de renovare nu va fi unul ușor, asta din pricina faptului că în acel sit arheologic nu s-a mai lucrat nimic, asta încă de când au fost descoperite artefactele. De asemenea, Amfiteatrul se va putea compara cu cele din epoca romană din Italia, Croația sau Serbia și se vor putea desfășura evenimente la nivel european.

„Va fi un proces complex şi dificil, pentru că în acest sit arheologic nu s-a mai făcut nimic de când au fost descoperite şi aduse la lumină artefactele. La final, acest amfiteatru se va putea compara cu cele de epocă romană din Italia, Croaţia sau Serbia şi va putea găzdui evenimente culturale de nivel european”, a completat directoarea muzeului pentru ziarul mai sus citat.

 

Se vor aștepta un milion de turiști pe an

Reprezentanții muzeului din Deva sunt de părere că numărul turiștilor va crește semnificativ odată cu finalizarea lucrărilor. Anul trecut, Sarmizegetusa Ulpia Traiana a fost vizitată de 90.000 de turiști, iar după construcția Amfiteatrului și Forului Roman se vor aștepta la un milion de vizitatori pe an. Chiar și înainte de finalizare, reprezentanții spun că se vor aștepta la foarte mulți turiști chiar odată cu începerea lucrărilor, deoarece aceștia vor putea observa cum se efectuează lucrările în timp real a unui amfiteatru roman.

Directoarea muzeului a afirmat că nu este o cifră exagerată, pentru că are toate motivele să creadă că fluxul turiștilor va crește considerabil.

„Nu este o cifră hazardată, pentru că va fi singurul monument din România de o asemenea importanţă istorică reconstruit”, susţine Liliana Tolaș.

 

Complexul arheologic, în Prima Rută Culturală din România

Colonia Ulpia Traiana a fost întemeiată între anii 108-110, după cucerirea Daciei de către împăratul Traian. Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost capitala provinciei romane Dacia și este situată la o distanţă de aproximativ 40 de kilometri de capitala anterioară a regatului dac, Sarmizegetusa Regia. Mii de străini  din țară și din afara ei, vin anual la monument pentru a descoperi ruinele orașului antic, vechi de 2.000 de ani. Fondat în 1924, Muzeul de Arheologie se află în apropierea ruinelor. Acesta adăpostește obiecte descoperite în cursul cercetărilor arheologice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.