Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului de muzică vocal-instrumentală, dans, teatru şi joc popular „Pentru că e primăvară!” s-a desfăşurat joi 30 şi vineri 31 martie a.c., în Sala „Şantier” a Şcolii de Arte Cluj, arhiplină de fiecare dată!

unnamed (1)

Pe lângă publicul numeros, au onorat cu prezenţa lor în prima zi a festivalului şi managerii Şcolilor de Arte din Zalău, Bistriţa şi Alba-Iulia, pe lângă cel al Şcolii de Arte Mureş, instituţie implicată, efectiv, în organizarea evenimentului.

Cu toţii au dorit să participe la inaugurarea Proiectului „100”, care se adresează şcolilor de arte aflate fiecare la aproximativ 100 de kilometri distanţă de Cluj-Napoca, proiect de colaborare între instituţii, conceput de managerul Şcolii de Arte Cluj, dl. Vasile Corpodean.

Au fost prezenţi, de asemenea şi domnii Alexandru Câmpean şi Vákár István, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Mureş şi Cluj. Reamintim că acest proiect este inclus totodată şi în Programul „Centenarul României”, complementar însă celui intitulat „Trei inimi româneşti” dedicat şcolilor de arte din provinciile noastre istorice.

unnamed

Cu ocazia acestei prime ediţii, cea care a fost invitată să participe şi să performeze pe scenă a fost Şcoala de Arte Târgu Mureş, urmând ca până la 1 Decembrie 2018, când se va împlini Centenarul României, să aibă loc numeroase alte activităţi realizate împreună şi cu celelalte şcoli incluse în proiect, şcolile de arte din Bistriţa, Zalău şi Alba-Iulia.

Iar reprezentanţii Şcolii de Arte Mureş au făcut-o pe deplin, joi 30 martie, într-un superb spectacol care a durat o oră şi jumătate, venind apoi rândul gazdelor de la Şcoala de Arte Cluj, să delecteze publicul timp de peste două ore! Iar prezentatorii evenimentului, Mariana Reman şi Petre Băcioiu au contribuit, din plin, la reuşita lui prin vorbe de duh şi minirecitaluri poetice!

Spectacolul a fost deschis cu piese de muzică uşoară, alese din repertoriul naţional şi internaţional, interpretate de cursanţi mureşeni, plini de talent ai claselor de canto muzică uşoară, coordonaţi de profesorii: Raluca Apolţan, Lelia Albu, Kovacs Timea, Tasi Nora.

A urmat un scurt dar sugestiv moment de muzică populară, cu piese vechi, frumoase şi dificil de interpretat, a doi tineri cursanţi, Alex Naghi şi Raul Tamba, coordonaţi de profesorii Valentina Teanc şi Dorina Oprea. Cel de-al treilea punct din spectacolul Şcolii de Arte Mureş a constat în prezentarea unei piese de teatru, „A fost odată”, interpretată de cursanţii clasei de actorie, coordonată de Anca Florea.

unnamed (3)

În fapt, piesa reprezintă o ieşire în lumea reală a personajelor basmelor sau a povestirilor pentru a convinge cititorii că poveştile au în continuare un rol determinant pe această lume. Astfel, personaje ca Albă ca Zăpada, Aladin, Mica Sirenă, Vrăjitoarea, Frumoasa, Bestia, Scufiţa Roşie, Lupul, Tarzan, au folosit un limbaj contemporan, inclusiv dansând şi cântând pe ritmuri latino, pop, rock şi le-au transmis copiilor că merită să-i caute în continuare între paginile cărţilor, deoarece doresc să rămână cu orice preţ eroii lor, o dată cu venirea fiecarei seri… Un discurs, reuşit, despre artă a rostit şi Oana Botoc, inscrisă la cursul de retorică al expertului Petre Băcioiu de la Şcoala de Arte Cluj.

P3304862

După aceea a urmat evoluţia cursanţilor şi experţilor Şcolii de Arte Cluj prin trupele de muzică uşoară „Recovered”, „Clussium”, „Napoca” – coordonate de expert Rareş Suciu, „Spa Jazz Band”- coordonator instructor Onişor Rodilă, formaţia de percuţie ritmică „La început a fost ritmul”- coordonată de expert Ştefan Vannai (felicitări pentru piesa-compoziţie a lui Ştefan Vannai, „Sempre Latino”), Fanfara Judeţului Cluj – dirijor, expert Flaviu Mogoşan, Trupa de teatru „Pavlov 25” – coordonator, expert Petre Băcioiu, Trupa de dans contemporan „Rhythm Nation”- coordonator, expert Melinda Moga, şi cursanţii claselor de muzică uşoară, coordonaţi de experţii Marina Simionescu şi Petrovici Tűnde.

O prestaţie apreciată a avut şi Corul „Canticorum”, coordonat de expert Dorin Simioneascu prin interpretarea, cu virtuozitate a unor piese de Hans Leo Hassler şi Johannes Brahms. Momente care au creat emoţie reală în sală şi au fost răsplătite cu ropote de aplauze!

La finalul celor trei ore şi jumătate de spectacol au luat cuvântul managerul Vasile Corpodean şi invitaţii de onoare ai Şcolii de Arte Cluj, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş – dl. Alexandru Câmpean, cel al Consiliului Judeţean Cluj – dl. Vákár István şi dl. Iuliu Praja, managerul Şcolii de Arte Mureş, implicat în proiect. „Vă mulţumesc d-lor vicepreşedinţi pentru că aţi venit în rândul nostru, dumneavostră d-le Vákár pentru că sunteţi un fan al Şcolii de Arte, le mulţumesc şi colegilor de la Târgu Mureş, Bistriţa, Sălaj şi Alba Iulia pentru că ne-au onorat cu prezenţa lor. Îi asigur că până la 1 Decembrie 2018, ne vom mai întâlni cu multe alte prilejuri artistice”, a declarat dl. Vasile Corpodean.

La rândul său, dl. Alexandru Câmpean, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş a elogiat activitatea Şcolii de Arte Cluj şi ambianţa cu totul specială a evenimentului: „Încă de la prima întâlnire cu clădirea aceasta am rămas impresionat şi ţin să vă felicit pentru tot ce-aţi realizat aici, împreună cu Consiliul Judeţean şi să continuaţi ce-aţi început. Iată, cifra 100 – 100 de kilometri, 100 de idei, 100 de evenimente – să vă călăuzească, să vă vină mereu idei pe care să le aplicaţi şi care la final, să încânte pe toată lumea”. „Felicit organizatorii, pe dl. manager Vasile Corpodean pentru încă o reuşită importantă, cea de faţă şi-i felicit şi pe reprezentanţii instituţiei pe care o reprezint, Şcoala de Arte Târgu Mureş.

Dar nu putem decât să le fim recunoscători organizatorilor pentru că s-a făcut o „cărare” între Târgu Mureş şi Cluj, astfel că pentru câteva ore am depăşit barierele şi distanţele, întâlnindu-ne aici din nou”, a mărturisit, la rândul său, dl. Iuliu Praja, managerul Şcolii de Arte Mureş. La rândul său, dl. Vákár István a reamintit, celor prezenţi, unul din motivele pentru care vine cu drag la Şcoala de Arte Cluj: „Întotdeauna după o zi de muncă e bine să mergem la Fabrică… La Fabrica de Cultură, aici unde toată lumea îşi face datoria în mod firesc şi unde diamantele-profesori finisează diamantele-cursanţi şi le desăvârşesc întru artă”. Au urmat momentele decernării unui „Înscris de onoare” pentru contribuţia la „Proiectul 100”, d-lui Iuliu Praja şi a diplomei „Prietenii Artelor” experţilor Ana Strîmturean şi Felix Gălan.

Cea de-a doua zi de festival, vineri 31 martie, a cuprins peste două ore de program artistic de calitate. La debutul acestuia, spectatorii au putut audia recitaluri de pian, vioară, violă şi chitară clasică, în interpretarea cursanţilor coordonaţi de experţii Olga Bordas şi Emanuil Toma. A urmat un moment teatral, cu piesa „Ţara lui Papură-Împărat”, o parodie regizată de Valentin Cotiga, după basmul „Sânziana şi Pepelea” de Vasile Alecsandri, interpretat de Trupa de teatru Dej, coordonată de expert Mariana Reman.

Următoarele zeci de minute au aparţinut folclorului, care a deschis seria evoluţiilor printr-un moment coregrafic de excepţie, dedicat anotimpului primăvara, „Craiul Semănătorilor” – ciclic, având la bază o „poveste” – realizat de dansatorii de la Floreşti, coordonaţi de instructorul coregraf Dinu Ban. Au fost la înălţime şi cursanţii cursului de canto muzică populară Dej – coordonator Felix Gălan şi cei din Gherla – coordonator Ion Dordoi, acompaniaţi de taraful condus de Emil Mihaiu. O surpriză majoră a reprezentat, pentru cronicar – dar şi pentru public – evoluţia lui Petru Ţentian, de la Gherla, un talent nativ ajuns la vârsta „50 plus”.

A urmat evoluţia cursanţilor clasei de instrumente de suflat coordonată de expert Petrică Pleşca, cu o suită instrumentală românească şi intervenţii personale, acompaniaţi de Taraful „Vatră de Dor” – dirijat de expert Iancu Pop. Un remarcabil moment muzical l-au oferit, la rândul lor şi cursanţii clasei de canto muzică populară – coordonaţi de experţii Ana Strîmturean, Denisa Bonţe şi Claudiu Ciotleuş – acompaniamentul fiind asigurat în continuare de Taraful „Vatră de Dor”. Finalul, absolut special le-a aparţinut dansatorilor Ansamblului folcloric „Vatră de Dor”, coordonaţi de instructorul coregraf Viorel Dragomir. Aflaţi într-un continuu progres aceştia au interpretat, cu o virtuozitate neobişnuită pentru nişte amatori, o suită de jocuri de pe Dealurile Clujului, reuşind să facă o dată în plus dovada talentului lor, precum şi a experienţei instructorului coregraf.

 

În concluzie, două zile pline de reuşite momente artistice, aparţinând tuturor genurilor, în două spectacole care au totalizat şase ore şi au demonstrat din nou întreaga măsură a forţei organizatorice, creatoare şi interpretativă a Şcolii de Arte Cluj!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.