Un sătmărean cvasi-necunoscut în Satu Mare a scris istorie la nivel mondial. Benjamin Berell Ferencz este un om care a marcat istoria omenirii, fiind una dintre cele mai importante personalități pe care a dat-o Satu Mare. Puțini oameni născuți în Satu Mare au influențat soarta omenirii așa cum a făcut-o Benjamin B. Ferencz. Viața sa este necunoscută pentru sătmăreni, dar în fața sa se înclină cu respect marii lideri ai lumii.

preluare  Vocea Transilvaniei

Benjamin B. Ferencz s-a născut în Satu Mare în 11 martie 1920 într-o familie de intelectuali evrei. Când avea vârsta de 10 ani, familia sa a emigrat în Statele Unite ale Americii și s-a stabilit în New York.

A absolvit Facultatea de Drept a Universității Harvard în 1943, unde a fost un student eminent, publicând chiar și o carte despre crime de război încă din timpul studenției, care va deveni un adevărat manual de drept internațional.

Procuror la Procesul de la Nürnberg

După terminarea facultății, s-a înrolat în armata americană, pentru ca în 1945 să fie repartizat în echipa care se va ocupa de investigarea crimelor de război comise de naziști.
Apoi a fost inclus în echipa de procurori care vor participa la celebrul proces de la Nurnberg, unde cei 22 de inculpați naziști au primit condamnări, din care 14 au primti pedepse de condamnare la moarte.

După proces s-a stabilit în Germania, implicându-se în reabilitarea victimelor nazismului și fiind unul din mediatorii care au obținut încheierea Acordul de reparaţii între Israel și Germania de Vest, semnat la 10 septembrie 1952.

În 1957 a revenit în Statele Unite, unde a practicat avocatura, fiind asociat cu celebrul avocat Taylor Telford, unul din judecătorii de la Nuremberg.

Fondator al Curții Penale Internaționale
Benjamin B. Ferencz a fost unul din cei care au înființat Curtea Penală Internațională, instanța de justiție internațională permanentă, cu sediul la Haga, în Olanda. Menirea și scopul acestei instituți juridice internaționale este de a judeca persoane care au comis genociduri, crime de război și crime contra umanității.

Până în mai 2004, 94 de țări au ratificat statutul tribunalului, printre care și România. Tratatul nu a fost nici semnat nici ratificat de câteva țări importante precum Statele Unite, Rusia, China, Israel și Irak.

De fapt, după presiunile făcute de Benjamin B. Ferencz, președintele Bill Clinton a semnat inițial tratatul însă a anunțat ulterior că își retrage semnătura.

Benjamin B. Ferencz: Legea trebuie aplicată în mod egal pentru toată lumea, inclusiv pentru președinții americani

Vehemența cu care a susținut respectarea dreptului internațional i-au adus repectul întregii lumi. A șocat opinia publică atunci când a afirmat că nu doar Sadam Hussein trebuie adus în fața Tribunalului Penal Internațional, ci și George W. Bush pentru că a declanșat războiul din Irak fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.

“Legea trebuie să se aplice în mod egal pentru toată lumea”, a spus Benjamin B. Ferencz.

Apoi, în 2011, la două zile după ce Osama Bin Laden a fost omorât de trupele americane, a publicat o scrisoare în New York Time în care afirma că “executarea ilegală și nejustificată chiar și a unor criminali vinovați de crime în masă subminează democrația”.

În 2009, Ferencz a fost distins cu Premiul Erasmus, împreună cu Antonio Cassese, premiu ce se acordă persoanelor sau instituțiilor care au avut contribuții notabile la cultura europeană, societate sau științe sociale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.