Săptămâna care tocmai s-a încheiat nu a fost una favorabilă marilor burse ale lumii. Astfel, pieţele internaţionale de capital au înregistrat săptămâna trecută scăderi pe bandă rulantă, toate bursele de la Est la Vest consemnând scăderi importante. După ce principalul indice al Bursei de la New York, Dow Jones, a închis sub 9.000 de puncte, după o pierdere de 245,40 puncte, trendul descendent a fost preluat şi de marile bursele asiatice.

Pieţele internaţionale de capital au înregistrat săptămâna trecută scăderi pe bandă rulantă, toate bursele de la Est la Vest consemnând scăderi importante. Astfel, după ce în noaptea dinspre şapte spre opt ianuarie, principalul indice al Bursei de la New York, Dow Jones, a închis sub 9.000 de puncte, după o pierdere de 245,40 puncte (-2,72%), cea mai mare din ultimele 30 de zile, trendul descendent a fost preluat de bursele asiatice în dimineaţa zilei de joi, opt ianuarie şi a fost transmis apoi burselor europene, incusiv celei de la Bucureşti. Principalele burse din Asia, respectiv cele de la Tokyo şi Hong Kong, au pierdut aproape patru procente pe fondul creşterii temerilor privind accentuarea recesiunii la nivel mondial, temere amplificată de ultimele date privind piaţa muncii din Statele Unite, unde şomajul este în creştere. Bursa de la Tokyo a terminat şedinţa de astăzi într-o scădere de 3,93%, indicele Nikkey pierzând 362,82 de puncte pe fondul informaţiilor negative venite dinspre Statele Unite ale Americii. Scăderea s-a propagat pe ruta Statele Unite – Asia – Europa. Ca urmare, pentru oricare dintre bursele de la Londra, Paris sau Frankfurt, situaţia poate fi descrisă în două cuvinte: roşu-negru, unde roşu reprezintă cotaţiile, iar negru, perspectiva. Astfel, Barack Obama a anunţat că Statele Unite ale Americii ar putea ajunge la un deficit bugetar de aproape un trilion de dolari în următorii câţiva ani, administraţia sa fiind nevoită să facă alegeri grele în privinţa bugetului. Cele trei mari burse europene înregistrau la mai bine de două ore de la deschidere, în dimineaţa zilei de opt ianuarie, scăderi ale principalilor indici de aproape un procent la Londra, respectiv în jur de 1,5 procente la Paris şi Frankfurt. O situaţie oarecum similară se înregistra, la aceeaşi oră, şi la Bucureşti, unde indicele Bucharest Exchange Trading consemna o scădere de 1,84%. Indicele BET este un indice ponderat cu capitalizare bursieră şi este creat pentru a reflecta tendinţa de ansamblu a preţurilor celor mai lichide zece acţiuni tranzacţionate la bursa de valori.

Specialiştii nu văd un an bun

Pentru anul 2009, specialiştii nu văd un an mai bun pentru piaţa de capital, cu toate că nu anticipează nici căderi mai mari decât în 2008. „În 2009 nu vor mai fi căderi aşa de mari ca în 2008, dar nu cred că vom avea un trend ascendent pe bursă mai devreme de finalul anului. Mă aştept ca acţiunile să meargă într-un tunel, pe volume mici. Adică, vom asista şi la creşteri, dar şi la căderi pe bursă fără a putea spune cu siguranţă care este trendul bursier”, a declarat pentru ziarul Cotidianul Răzvan Paşol, preşedintele SSIF Intercapital Invest.

Andreea Mitrică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.