Cornel Farcas il acuza pe fratele lui, Iustin, ca, impreuna cu membrii comisiei de aplicare a fondului funciar din comuna Iara, a impartit padurea comunei dupa bunul lui plac. In aceasta “calimera frateasca” sunt prinsi si cei doi politisti din comuna Iara, precum si trei procurori ai Parchetului de pe langa Judecatoria Turda si un avocat. Dupa ce au fost cercetati, politistii si procurorii implicati in acest scandal au primit neinceperea urmaririi penale, iar acuzatiile aduse avocatului Simona Baciu au fost trimise pentru cercetare la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Cluj. In replica, Simona Baciu spune ca, dupa ce DNA Cluj va finaliza cercetarile, il va da si ea in judecata pe Farcas.

Turdeanul Cornel Farcas il acuza pe Iustin, fratele lui, ca a format in mod ilegal un composesorat care administreaza cateva zeci de hectare de padure din comuna Iara pe care le-a impartit dupa bunul lui plac, fara sa-i dea si lui o parte. Incepand cu 2007, aceasta “cearta frateasca” a luat forma unor plangeri penale pe care Cornel i le-a facut lui Iustin. In sarabanda au fost prinsi cei doi politisti din comuna Iara (Burca Petru Mircea si Bustan Ioan), trei procurori turdeni (Deac Doru Corvin, Deac Dan si Ghidiu Liliana) care au cercetat plangerile, precum si avocatul turdean Simona Baciu, care i-a reprezentat in procese pe cei acuzati de Cornel Farcas. Daca procurorii si politistii au primit NUP (neinceperea urmaririi penale), avocatul nu a fost atat de norocos, astfel ca acuzatiile aduse Simonei Baciu au fost trimise pentru cercetare la DNA Cluj.
“Am umblat sa-mi recuperez terenul mostenit de la parinti si, de atunci, am intrat intr-un joc de nu va-nchipuiti. Frate-miu (Iustin Farcas, n.red.) a facut in mod ilegal un composesorat care sa administreze padurea. A folosit CUI-iul de la asociatia de locatari de unde era si si-a facut o stampila. S-a pus administrator la composesorat si a inceput sa dea padure dupa cum i-a convenit. Politisti si procurori au primit teren aici, si-au facut cabane doar ca sa-l scape de plangerile mele. Avocata a primit teren in timp ce eram in proces, a primit teren sa implementeze deciziile din procese. Ea este fina fostului prim-procuror de la Turda, Deac. A primit terenul mostenire, chiar daca nu are nici o ruda acolo in comuna. Ea a primit dupa Baciu Vasile, o persoana care a decedat in al doilea razboi mondial si cu care nu are nici o legatura de rudenie. E doar o coincidenta de nume ca pe ea o cheama Baciu dupa sot. In dosarele penale pe care le-am deschis eu, avocata asta era aparatoarea celor pe care ii invinuiesc eu. Acum, avocata nici nu mai are curaj sa vina la procese ca trebuie sa stea fata in fata cu mine”, spune Cornel Farcas.
Schimb de plangeri penale
“Numita Baciu Simona Maria figureaza ca titular pe titlul de proprietate nr. 15134/15.04.2009, pentru teren cu vegetatie forestiera, in suprafata de 1 ha, situat pe raza unitatii administrativ teritoriale Iara, alaturi de numitul Baciu Tudor, mostenitori dupa defunctul Baciu Vasile”, arata un raspuns al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Cluj, emis in urma solicitarilor facute de Cornel Farcas.
 
In replica, avocatul turdeanspune ca padurea de 1 ha a fost primita prin mostenire de sotul ei si ca, doar dintr-o eroare ii apare numele ei pe certificatul de proprietate.
 
“Este terenul care vine de la sotul meu. Farcas s-a legat de o eroare din titlul de proprietate. La eliberarea titlului s-a trecut si numele meu, dar documentele au fost verificate atat de comisia comunala din Iara, cat si de cea de la Prefectura Cluj si nimeni nu a putut ataca acel titlu. Problema este ca din 2003 se judeca cu fratele lui pe niste chestiuni nejustificate. El nu si-a primit terenurile pentru ca nu a facut niciodata cereri de retrocedare. Din aceasta cauza nu s-a putut judeca pe cale civila, pentru ca nu era indreptatit. Au fost mai multe plangeri penale, iar eu, primarul si secretarul comunei am fost trimisi spre cercetare la DNA Cluj. Au fost date declaratii, dar inca nu am primit solutia. Eu consider ca nu se va incepe urmarirea penala, drept pentru care ii voi face plangere penala pentru denunt calomnios”, spune Baciu.
Ping-pong in justitie
Anul trecut, cazul a ajuns la Pasca Radu Mihai, procuror sef sectie urmarire penala la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, care a dispus “neinceperea urmaririi penale impotriva faptuitorilor Burca Petru Mircea, Bustan Ioan (politisti in comuna Iara, n.red.), Deac Doru Corvin, Deac Dan si Ghidiu Liliana (procurori in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Turda, n.red.) pentru infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, in forma calificata, sustragere de inscrisuri, favorizarea infractorului, retinerea sau distrugerea de inscrisuri. Disjungerea cauzei fata de faptuitoarea Baciu Simona Maria pentru infractiunile de trafic de influenta si fals in declaratii. Declinarea competentei de solutionare a cauzei astfel disjunse in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie-Serviciul Teritorial Cluj”.
Dupa ce Farcas a atacat aceasta rezolutie, dosarul a intrat pe rolul Judecatoriei Turda in completul prezidat de magistratul Vasile Marius Botis. Conform sentintei date de judecator, instanta a admis plangerea lui Cornel Farcas cu privire la infractiunea fals material in inscrisuri oficiale si a pus in miscare actiunea penala fata de Iustin Farcas.
 
“La data de 09.01.2007, Farcas Cornel a depus o plangere penala impotriva fratelui sau, Farcas Iustin, prin care arata ca acesta a exercitat fara drept activitatea de specialist in masuratori topografice in cadrul Comisiei Locale de Aplicare a Fondului funciar din cadrul Primariei Iara, precum si faptul ca foloseste o stampila falsa a Asociatiei de Proprietari de Paduri Turda, asociatie care nu exista, nefiind inregistrata la Judecatoria Turda”, arata sentinta.
Dupa o noua runda de cercetari, Farcas Iustin este amendat administrativ.
Pasca Radu Mihai
 
“La data de 9.01.2007 numitul Farcas Cornel a depus o plangere penala impotriva fratelui sau, Farcas Iustin, pentru savarsirea unor infractiuni de fals si exercitarea fara drept a unei profesii, plangere ce a facut obiectul dosarului nr. 166/P/2007 al Parchetului de pe langa Judecatoria Turda, inregistrat sub nr. 2713/P/2008 la aceeasi unitate de parchet, dupa infirmarea solutiei de netrimitere in judecata. In aceeasi cauza au efectuat acte de cercetare lucratorii de politie Burca Petru Mircea si Bustan Ioan de la Politia Comunala Iara, sub supravegherea procurorilor Deac Doru Corvin si Ghidiu Liliana de la Parchetul de pe langa Judecatoria Turda, care au si adoptat solutii in cauza”, se arata in ordonanta semnata de procurorul Pasca Radu Mihai.
“In 2005 am facut plangere penala impotriva fratelui meu si a celor din comisia de la Iara din Composesoratul Surduc. Composesoratul asta nu este legal constituit. Initial, mi-au respins plangerea, dar in 2007 am revenit cu plangerea pentru ca au comis fals in acte. S-au folosit de codul fiscal al asociatiei de locatari, au facut o stampila cu Composesoratul Surduc. Nici atunci nu au fost gasiti vinovati, dar in 2009 am revenit cu plangerea, contestand rezolutia prim-procurorului. Anul trecut, dupa multe insistente, s-a dat o ordonanta care se contrazice. Pe de o parte spune ca faptuitorii sunt trimisi in judecata dar, pe de alta parte, scrie ca se da o amenda administrativa. Cand procurorul a dat ordonanta eu am cerut extinderea cercetarilor si asupra primarului pentru ca acolo s-au luat tot felul de decizii contradictorii”, a declarat Cornel Farcas.
Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.